Един учебник по всеки предмет иска Клисарова

Държавата давала милиони, които отивали в частни издателства
Обновена: 6 юни 2014 15:53 | 2 юни 2014 19:18, Анисия Иванова
42
Един учебник по всеки предмет иска Клисарова
Анелия Клисарова. Снимка: БТА

До завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега да се избира между три, каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на среща с учители в СОУ "Христо Ботев" - Ивайловград.

По думите й в момента държавата дава милиони левове за учебници, които отиват в частни издателства. Само тази година Министерският съвет одобри 42 млн. лева за преиздаване на учебници, съобщиха от МОН.

"Учебниците трябва да бъдат отпечатвани в печатницата на МОН и да се пишат от авторски колективи, в които участват предимно учители от различни училища. Всеки нов учебник ще бъде широко обсъждан”, обясни Клисарова, цитирана от БТА.

Ако едно дете в момента се прехвърли от едно училище в друго, то трябва да сменя и учебниците, защото те са различни, добави тя.

Тя уточни, че ако държавата поеме тази функция, ще бъдат спестени средства, които приоритетно да се използват за модернизация и ремонт на училищата. В момента се правели изчисления каква ще е сумата, която ще се спести при нови правила за издаване на учебници.

Тя съобщи, че от утре на страницата на МОН ще стартира Отворен форум за закон за училищното образование. Общественото допитване ще се проведе в няколко етапа. През първия етап експертите на МОН ще очакват предложения на електронната поща.

След обобщаване на мненията ще бъдат публикувани както безспорните, така и все още спорните теми, за да се търси обществено приемливо решение по тях.

След следващ етап на допитването отново ще има обобщаване на мненията, като най-консенсусните ще бъдат включени в проекта за нов закон.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ние отдавна го искаме, но корупцията в тази държава е силна като Годзила! Всеки келепирджия, не стъпил един преподавателски час в училище пише учебник и си плаща, за да му го "препоръчват" и да се "работи" по него. Несъобразени нито с възрастта и психиката на децата, нито с речника им, нито дори с обикновената логика. Затова децата не развиват умения и не получават знания. Показаха го и международни тестове.
3
7
 
7
 
! Отговори
Годзила преди 9 години
Тоталитаристката Годзила иска! Един Вожд (Плъхът Станишев-оглу) , Един Народ (без образование и право на избор, разцделен, разпарчатосан, манипулиран) , Един Учебник (започващ с биографията на Монека-Крадлата - Опорната точка)!
2
3
 
20
 
! Отговори
Мариета преди 9 години
Чудесна идея. Дано се реализира. А джбовете на стотиците издатели и "авторски" колективчета вече се претъпкаха за сметка на изтерзаните ни деца. Всеки *** с връзки се напъва да излее гениалните си знания, насита нямат!
1
9
 
11
 
! Отговори
шопето преди 9 години
Един учебни по всички предмети за всички класове броди из училищата-учебникът по червена наглост и малоумие...