Евакуират принудително варненци от опасните им къщи

Срещаме съпротива от хората, призна Иван Портних
Обновена: 22 юни 2014 11:17 | 22 юни 2014 11:03, Камелия Цветанова
91

Варненци, чийто къщи са сериозно  пострадали от водната стихия, отказват да ги напуснат, призна кметът на града Иван Портних по БНТ.

„Основен проблем в момента се явява фактът, че има къщи, които са в много лошо конструктивно състояние, а вътре живеят хора, които не искат да ги напускат. Създали сме условия да ги евакуираме по спешност, но, за съжаление, срещаме съпротива в самите хора и в момента пишем заповеди за принудителна евакуация“, обясни той.

Още по темата
По думите му общината ще търси съдействие и от полицията, за да изведе хората от опасните сгради.

Кметът съобщи, че има 20-тина сгради, които са с видими конструктивни проблеми и заради това хората оттам трябва да бъдат изведени незабавно.

„Разчистването върви във всички райони, основните артерии са разчистени. От сутринта е разпределена техниката по всички райони на квартал „Аспарухово“. Над 500 човека дойдоха днес като доброволци, от днес се включи и Флотът с около 80 човека, Военноморското училище, Пожарното училище, така че днес ще имаме към 800-900 човека, които ще разчистват инфраструктурата, но и във всяка една къща да помагат на хората, да разчистят, да премахнат последиците от трагичното бедствие“, призова Иван Портних.

Кметът добави, че разчистването вече навлиза в малките улици.

„Вече трети ден помагаме на хората да разчистят мазетата, които са пълни с тиня, все още има много работа, но е впрегнат пълен ресурс, разчистени са основните пътни артерии, ще започне миене на централните пътни артерии, защото калта и прахоляка стават наистина проблем“, подчерта Иван Портних.

Според транспортния министър Данаил Папазов катастрофата във Варна е предизвикана от строителството на къщи в дере, без съответната инфраструктура. Във Варна има и други потенциално опасни места, посочи той пред БНР.

"При строителството в това дере до улица  "Горна Студена" има допуснати сериозни слабости. Не може да има къщи в самото дере. Освен това е  допуснато строителство на високи сгради с високи огради, които са от двете страни улица "Горан Студена", към която има над десет преки улици с много голям наклон. И при силен дъжд цялата вода се излива в една улица, която е около три метра широка, асфалтирана е и от двете страни има бетонни огради. Нали разбирате, че тази вода няма къде да отиде и тя тръгва като в канал", обясни министър Папазов.

До момента в разчистването на варненския квартал “Аспарухово” след потопа са се включили над 700 доброволци.

Продължават да се стичат още граждани, желаещи да помогнат. Доброволци раздават храна и вода на най-засегнатите. От Кризисния щаб призоваха доброволците да носят със себе си ботуши и лопати, защото в търговската мрежа е трудно да бъдат намерени в момента.

Сборният пункт за разпределяне на работата е районното кметство. Днес във възстановителните дейности се включват 100 доброволци от Военноморското училище и 80 военнослужещи. Всички доброволци получават маски, тъй като количеството на праховите частици във въздуха нараства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
AKO GI NQMA *** NQMA OT KÜDE DA IDVAT MILIONITE KOITO SE OTPYCKAN OT BRUSSEL IKOI SE VÜLCPOLSVA OT TESI MILIONI POLETIZITE /7500000O SA INTEGRAZIQ NIE CME TÜPI NE GRAMOTNI PARASITI NA REPUBLIKA BULGARIA POMI AVIE CAMO CTE ZVETE NE MIRICANO CKÜPI BULGARI
61
2
 
7
 
! Отговори
кореняк варненец преди 9 години
във варна в аспарухово пострадалите са 90 на сто ***.всичките *** да се изгонят от хубавата варна.!!!да отиват в сливен и нова загора.там им е мястото.
60
2
 
1
 
! Отговори
men преди 9 години
*** окрали малко манджа и одеала... ами нашите собствени гьотферени плевентутката, мутряка, станишев, царчето, велчевия и другите стари родове ограбиха цяла държава до такава степен че скоро няма да ни има. вие ми се плйнчите тука за глупости. бесилки навсякъде! и за мародерите и за политутките.
59
2
 
15
 
! Отговори
Някоя преди 9 години
А сега ден на траур... Лицемери общинари, които оставиха *** да безчинстват ще са в траур...Траур за гибелта на ***, които пият кръвта на народа. Жалко, че и всички българи, които живеят наоколо ще понесат това. Не искам да дарявам пари за ***. Не ги съжалявам, и не им съчувствам. Съжалявам лицемерите, които ден и нощ ги плюят, а сега тръгнали да им помагат.
58
1
 
15
 
! Отговори
Някоя преди 9 години
Поздравления за коментарите на 45 и 46. След всичките мазнотии, които се изсипаха в нета, се радвам, че има и искрени хора, които назовават нещата с точните им имена. Проблема в Аспарухово е *** и загиналите са ***. Не ми е мъчно за тях, а за отруднените българи, които ги носят на гърбовете си, и, които пострадаха заради тази ***. Гадовете черни изсякоха деретата, задръстиха ги с *** и за разкош си построиха незаконни котури пред очите на кметове и общини.
57
4
 
2
 
! Отговори
Кочо преди 9 години
До 64Евала пич, всички теми по въпроса банкова система и фалит, разбирай ограбването на българите (отново) са заключени за коментар. Защо? Страх ги е от знаещите...
56
2
 
1
 
! Отговори
Кочо преди 9 години
До 62Да не би в сряда да има падеж на нечий голям срочен влог?
55
3
 
1
 
! Отговори
apokalipsis преди 9 години
PAK DURZAVNI PARI UPOTREBENI NE KAKTO TRIABVA ,KALPAVI STROEZI ,KALPAVO PROEKTIRANESAMO V TAIA SELSKA DURZAVA GI IMA TIA NESHTA ,TAM NA TOVA MIASTO NIAMA OTVODNITELNISUORUZENIA SUSHTO KAKTO V SL.BRIAG I BURGAS ,BULGARITE SI HVURLIAT BOKLUZITENAVSIAKUDE ZASHTOTO NIAMAT KULTURA ,IMAT KULTURA NA DIVAZI ,I TIA NESHTA SHTE PRODULZAVAT DA SE SLUZVAT
54
3
 
24
 
! Отговори
До 50 преди 9 години
Никой нормален човек не се радва на чуждото нещастие. В коментарите по темата за наводнението не виждам злорадство, а яд и възмущение. Едно паразитиращо малцинство плюе в лицата на всички ни,не зачита държавата,пренебрегва законите,съсипва природата и в отговор на това получава безвъзмездна издръжка, помощи, закрила,толериране и какво ли още не! Всичко за наша сметка, а вследствие на поразиите им пострадаха и българи от Варна!Ти да виждаш поне един *** доброволец? Но мародери - колкото щеш
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АТАКИСТBorisov narichashe naroda losh matrial zashtoto naistina matriala e losh. Statistikata e falshiva i ne pokazva istinskia broi na *** v Balgaria
52
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Horata se strahuvat da napusnat zashtoto *** debnat na vseki agal i sled kato gi evakuirat shte im razbiat kashtite i shte oberat pokashninata.Pravitelstvoto triabva da pomisli kogato dava pomoshti i maichinstva na *** za da rajdat. Tezi hora idvat na tozi sviat samo da kradat a rajdaneto im e osnovnia dohod. Po maloumna darjava ot Balgaria NIAMA 1
51
2
 
9
 
! Отговори
1912 преди 9 години
Всичко се връща на този свят,преди месец имаше много коментари за наводнената Сърбия и много *** тук си пишеха *** коментари от сорта,смърт на сърбите,сърби на върбе и тем подобни,а сега много ли е хубаво да ги има тия стихии и тук питам аз,приятно ли ви е сега.
50
1
 
15
 
! Отговори
Гневен българин преди 9 години
Добре е,че има смели,самоотвержени и истински българи като стотиците доброволци от цялата страна,които помагат.Държавата отново отсъства.За кой ли път вече?Хората с лопатите и камионите ще свършат тежката работа,а не институциите.Те само ще се възползват от мъката на хората и ще щипват пари,които ще се отпускат уж за пострадалите.Няма какво да се лъжем.Знаем,че в хубавата ни Родина нещата действат точно по този начин-едни се мъчат и се борят за живот,а други пилеят милиарди.България 2014.
49
9
 
12
 
! Отговори
gost99 преди 9 години
Със тези изказвания герберските тролчета доказаха ще са безмозъщни същества като своя идол мутренския мафиот мухобойко.Герберските кмет на Варна Иван Портних незабавно трябва да подаде оставка.Но ясно ще герберските кметове са алчни за власт и няма да изпуснат кокала които им се дава от държавата.
48
18
 
13
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
До АнонименКак не те е срам??? Вместо да целуваш ръка на СПАСИТЕЛЯТ НА НАРОДА ВОЛЕН СИДЕРОВ, че те освободи от тиквата, която наричаше народа "лош материал", ти го плюеш???ВОЛЕН СИДЕРОВ НИКОГА НЕ Е ПОДКРЕПЯЛ КАБИНЕТА!!! Той просто осигури кворума - тоест върши си работата, защото народът го е изпратил там да работи, не като Бойко да плюе по пенсионерите, че са му изяли бюджета!!!!! А Бойко веднага си пусна пипалата по медиите и зомбира болните като тебе!!!!! НО ПОБЕДАТА Е БЛИЗО!!!!
47
11
 
15
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
ОСТАВКА НА ИВАН ПОРТНИХ НЕЗАБАВНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Покрай тия бедсвия ние мутрите и разбойниците пак ще намажем
45
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се радвайте на бедата на ***, защото другите-останалите ще ги друсне земетресение и свлачищаНикой да не се радва на нещастието на другия
44
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАСТЪПНИЦИТЕ НА ПАРТИИТЕ СЕГА ДА ВИ ПОМОГНАТ,ТЕ СЕ ПРОДАДОХА НА ИЗБОРИТЕ
43
1
 
15
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
ПРИНУДИТЕЛНО ЕВАКУИРАНЕ,ОТМЯНА НА ГЕЙ ПАРАДА-ЗАРАДИ ТАКИВА РАБОТИ НИЕ ФИНАНСОВИТЕ АНАРХИСТИ ЩЕ ВИ ЗАТРИЕМЕ