Във Фонда за бедствия и аварии няма пари за нови къщи

Йовчев: В момента се оценяват щетите от наводненията
24 юни 2014 10:12, Анисия Иванова
69
Във Фонда за бедствия и аварии няма пари за нови къщи
Цветлин Йовчев и Пламен Орешарски в кв. "Аспарухово" по време на потопа. Снимка БТА

Във Фонда за бедствия и аварии няма пари за нови къщи. Това каза пред Нова телевизия вътрешният министър Цветлин Йовчев по повод щетите от бедствието във Варна и Добрич.

Той обясни, че хората могат да очакват от фонда подпомагане, но едва ли то ще е в такава степен да могат да си покрият абсолютно всички щети. В момента оттам може да се отпусне еднократна помощ за най-пострадалите, заяви Йовчев. Според него отговорност трябва да имат и хората, които да си застраховат къщите.

Министърът обясни, че в момента екипи на Гражданска защита подпомагат местните власти, за да оценят щетите и да бъдат отпуснати помощи. Организацията на възстановителните работи, на доброволческите отряди и разпределението на помощите обаче е изцяло в ръцете на местните власти, посочи той.

Още по темата
Министърът е убеден, че от първия момент на трагедията държавата е направила всичко, което е трябвало, но каквато и организация да има и каквито ресурси да осигури една държава, винаги има случаи, в които природата е по-силна. „Във Варна имахме бедствие“, категоричен е той.

По думите му последните години са предприети мерки, за да има по-добра организация в такива ситуации. Днес например има повече техника, която е помогнала за по-бърза реакция от страна на държавата.

Той призна, че това не се прави само от неговото правителство, а е резултат на работата от последните години - повишена е способностите за реакция и превенция, има по-добра организация на работата при бедствия.

Като пример за бърза реакция министърът посочи бързото евакуиране на хората от с. Ботево в Добричко в неделя, за да не се случи трагедия при скъсване на язовирната стена.

Според оценката на вътрешния министър в първите часове на потопа във Варна реакцията на местната власт не е била адекватна. Планът е много ясно разписан как се действа в такива ситуации, заяви Йовчев и добави: „Много лесно ми е да кажа, че кметът не си е свършил работата, но той е кмет от една година. Нещата не са правени много години назад”.
 
по думите му в Добрич и Велико Търново нещата са били организирани много добре, но не е имало какво да се направи.
 
„До 2014 година трябва да направим регистър на критичната инфраструктура, до края на 2015 година трябва да се напишат планове”, обясни вътрешният министър.

Йовчев отчете като слабост от страна на властта комуникацията с хората.

„Не успяхме да им кажем по категоричен начин какво могат да очакват през следващите часове. Те очакваха, че веднага ще срещнат някой, който ще им реши проблемите в кратък период от време - това не може да стане, ние нямаме такъв ресурс“, каза Йовчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кристарина не даваСамо ни използваБългарка цираЗащо тагава и името й не е българско и не ни съчувства
48
0
 
5
 
! Отговори
Пари да се търсят преди 9 години
за нови домове на онези, които цял живот са работили и са плащали данъци.Вечните ***, заради чиито своеволия се случи тази трагедия, да бъдат настанени по запустелите села. Вече предложих това в коментар към друга статия:- Държавата откупува селските къщи от собствениците, които искат да продават. Такива има много.- Настанява там *** и им поставя срок да й върнат парите за тези нови жилища.- Оземлява ги, за да работят и печелят. Ако не щат - съд и ще работят като осъдени длъжници.
47
2
 
3
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 9 години
А нали имало пари,нали теглихте и имитирахте дълг,нали бяхте "ЕКСПЕРТНО" правителство,нали имахте СОЦИАЛНА политика,нали давахте по 1000 лв за емигрант,нали Орешарски бил успеше примиер......? и кво БАЛОНЪТ СЕ СПУКА.Къде ви е сега социалната политика?Къде ви са експертите?
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко пари се изхарчиха и продължават да се харчат от държавния бюджет за нелегалната *** от целия свят?!! Освен *** малцинство, което е с привилегии, защо се създава още едно такова от афроарабски натрапници?!! Откъденакъде за нелегалните тарамбуки здравеопазването е безплатно, наема за жилището, комунални услуги...
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма пари за пострадалите ,но за къщи за *** има. Нали това е проект на социалното министерство.
44
2
 
1
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
Всяка държава заделя пари от бюджета си за възстановяване на щети при бедствия и аварии,кви ги дрънка тоя бе?????ОСТАВКА НА ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО!!!
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами как ще има като всичко сте окрали начело с теб Йовчев - престъпнико
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде са парите от бюджета,предвидени за бедствия и аварии?
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата продадохте ,върнете ни златните концесии ,осъдете мафиотите, който крадоха България 25г..и е оглозгаха .В парламента само хиени всичко унищожавате и за народа не помислихте ,и за нашата мила България
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българче да се наричам,първа радост е за мене.ХАХАХАХАХА
39
1
 
6
 
! Отговори
БПФ преди 9 години
А защо трябва държавата с нашите данъци да плаща частните имоти на тия ?!?!? Да са си застраховали колибите, кой им е виновен?Колко *** трябва да си, че да си струпаш къщата В ДЕРЕ, да гледаш всяка пролет наводнения по света и у нас по проклетия си телевизор - и да не се сетиш, че това може да ти се случи и на тебе?
38
0
 
10
 
! Отговори
ЦВЕТА преди 9 години
Ами то 25 години не спряхте да крадете !Откъде да има пари ?
37
0
 
14
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Дообре. До тук добре. А парите кога ще им спрете. А закона за неприкосновеност на частната собственост, кога?! А лична партида в здравното осигуряване?! Който ги направи тези неща ще остане на власт..............
36
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лошо е че няма пари за нови къщи! Но ако има такива да се дават на хора със законно построени жилища, плащали данъци и т.н. , а не на *** с незаконно застроени сгради !!! За тях не пари , а дела в съда - от една страна за незаконни строежи, от друга - затова, че тези незаконни строежи станаха причина за потопа !!! Съд, съд за *** !!! *** трябва да се унищожанат !!!
35
1
 
14
 
! Отговори
Ганка Коева преди 9 години
До АнонименЗа съжаление държавата не е изпълнила едно нейно основно задължение. Задължение на Министър на вътрешните работи е да е съставил още миналата година Национален план за защита от бедствията и авариите, а след това са областните и кметовете. Но явно такъв план няма. Никой никого не предпази, а след случилото се дойдоха чак на другата сутрин. Къде беше Гражданска защита, къде беше армията?
34
1
 
12
 
! Отговори
художника преди 9 години
Сега стана ли ви ясно, какво наследиха ГЕРБ от предишната тройна "ЛАМЯ". И с много икономии и преструкториране, полека-лека стабилизира страната.И тъкмо да поемем "въздух" и дойде новата тройна "ЛАМЯ". Опоска всичко що можа и не знам кой *** ще поеме руля на държавата оттук насетне.Прочети още на: dnes.bg/stranata/2014/06/24/vyv-fonda-za-bedstviia-i-avarii-niama-pari-za-novi-kyshti.230026
33
1
 
5
 
! Отговори
sluchaen преди 9 години
E, kak kade sa parite be, kogato Emel Etem beshe ministar na tova ministerstvo usvoi vsichko vazmojno i sega si jivee jivota, neobezpokoiavana ot nikogo.
32
0
 
22
 
! Отговори
Стефка преди 9 години
Мен ме интересува какво ще се случи с незаконните постройки сега? Ще строим къщи на *** или ще ги наказваме?!?!?!?Или пак ще пожалим гласоподавателите.......
31
6
 
20
 
! Отговори
оставка и СЪД! преди 9 години
Че то само в този фонд ли няма пари?!Тия сегашните обраха де що има фондове в ***.То пенсионни,то застрахователни,то здравни и тем подобни фондове са ги ошушкали до дъно.Сега се насочиха към банките и ако скоро няма оставка ще ошушкат и банките в ***.И после чао,кой от тях ще се ские в Брюксел с вила за 30 милиона в Швейцария,кой по островите, а ние с гайдите да духаме супата!
30
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма пари за вас хорица, ето вижте - като земе мафията, като зема аз, като земе оня дето бега евродепутат сега щото тука му спира кранчето, като земе и нашия верен партньор ДуПиСе-то и не остава за вас хорица измъчени. Много ми е жал така да ви кажа, че пари за вас нема та чак ме боли...много ме боли...репродуктивните органи ме болят за вас