Руснаци и охранители "на нож" за плаж "Буджака"

Поводът е малката неплатена зона на плажа край Созопол
Обновена: 1 юли 2014 10:28 | 1 юли 2014 10:15,
175
Руснаци и охранители "на нож" за плаж "Буджака"
Снимка: Dnes.bg

Руснаци и охранители на плаж "Буджака" край Созопол си обявиха война. Поводът е начинът, по който се стопанисва пясъчната ивица.

По закон всеки концесионер е длъжен да определи 50% от поверената му територия като зона за свободен достъп, тоест на този терен не трябва да има чадъри, шезлонги или други платени услуги.

Това изискване е спазено и на плаж „Буджака”. Проблемът обаче идва от там, че в местността плажуващите са стотици, а пространството, върху което могат да се разположат, е ограничено. Концесионерът е определил за безплатна зона двата края на плажната ивица, където скалите са повече от пясъка.

Затова група руснаци, повечето от които са собственици на апартаменти в комплекс „Black sea Paradise”, са поискали да се разположат в зоната с чадъри и шезлонги, без обаче да използват платените услуги, които на ден струват по 15 лв.

Два дни те са събирали тен необезпокоявани, но след това охранителите на плажа им заявили, че трябва да се преместят към територията, определена като безплатна.

„Ние пренесохме нещата си в края на плажа, до скалите. Но се оказа, че там е невъзможно да легнеш – има толкова много хора и буквално ходим по главите си. Освен това в тази част пясъкът е малко, като основно има камъни, събрани миди и раковини”, разказва Нина Прилепская от Москва, която всяко лято почива в Созопол или Несебър.

Затова, въпреки предупрежденията, чужденците решили да се преместят отново към по-централната част на пясъчната ивица, която стояла постоянно празна. „Поразпитахме и ни обясниха, че имаме право да лежим на пясъка, стига да не сме под чадърите. Така и направихме, сложихме си хавлиите в т.нар. „платена територия”, но не на шезлонг и под чадър, а на пясъка. Дори сянката от чадъра не стигаше до нас”, допълва рускинята.

Това обаче не се понравило на охраната на плажа. „При нас дойде един млад човек и ни каза, че трябва да се преместим. Ние отказахме и той започна да ни обижда. Каза ми, че няма да ни остави да си почиваме, докато не платим 15 лв. Аз станах и се опитах да вляза в морето, но той ме хвана за ръката и започна да ме дърпа. Заяви ни, че ще вземе вещите ни и няма да ги намерим после”, допълни Нина Прилепская.

След този инцидент охраната на плажа не допуска руснаците дори да стъпват на т.нар. платена територия. Нещата ескалират до такава степен, че им се забранява достъп даже до централната стълба, която води от комплекс „Black sea Paradise” до плажа. По думите на самите чужденци те са принудени да обикалят по странични пътеки, за да слязат поне до „безплатния” пясък.

Руснаците са категорични, че ако проблемът не бъде разрешен, през следващото лято те ще изберат друга страна за ваканцията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: СозополПлаж Буджака
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом е спазено изискването за 50 % невиждам основания за претенции от руснаците, а това че свободната зона е препълнена не им дава право да вършеят в платената зона, тя затова е платена не само за да има чадъри и шезлонги ами и да е по-спокойна за тедзи които си плащат, все едно да спрете на платен паркинг и да искате да не плащате, щото няма свободни безплатни места за паркиране
54
1
 
24
 
! Отговори
българска работа преди 9 години
Проблема е , че според нашите законодатели, камъни миди пръст и всичко което е на брега се води плаж. Концесионерите това го дават като свободна зона , а реално то не може да се ползва. А те прибират парите от нормалния плаж по договор сключени преди 10-15 години на тогавашни цени при съмнителни условия.
53
2
 
22
 
! Отговори
ebb преди 9 години
е те така е в чалгария ч се разходете до Гърция да видите за какво иде реч плажове колкото искаш а ***- охранители не можеш с дни да намериш
52
4
 
38
 
! Отговори
BG турист преди 9 години
Чета и ми се драйфа от българските мутри. От българския манталитет. Не съм стъпвал на нашето черноморие от 3 години заради тях и грам не ми липсва. Както някой беше написал по-долу - Гърция е по-близо, съвсем малко по-скъпо е, а удоволствието е 100 пъти по-голямо. Ай сиктир, алчни некадърници.
51
5
 
6
 
! Отговори
Анани преди 9 години
Руски баби vs. български мускули !
50
6
 
11
 
! Отговори
до 54 преди 9 години
Ще ти кажа къде съм ги видял тези постъпления от туризма, 13% от БВП на България се дължат на туризма, при средни 9% за останалите европейски държави.
49
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Просто е - легловата база не е съобразена с възможностите на плажната ивица.Така е навсякъде по Черноморието.Я идете в комплекс Елените и се опитайте да си намерите място на плажа след 8.00 часа.Ще намерите, ама друг път, през зимата напр.Който иска нормално море да стяга багажа за чужбина, ще остане доволенл
48
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Созопол е любимото ми местенце, много хубав град, ама държават му разказва играта.После се чудим защо в Гърция има по-голям наплив.
47
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахахаха "БОГАТИТЕ" руски туристи...пази Боже от такива!
46
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако не са руснаците-кой??? пияните англичани -и те нещо им писна да идват тук,останаха едните руснаци,които впрочем не са толкова зле-платежоспособни,според сервитьорите,най-големите бакшиши са от тях.Като се махнат те и направо да закриват черноморието.От година на година намаляват туристите а отчетите за ръст на туризма са пълна измама-просто за тази година са изпрали и узаконили голям обем пари на мафията.Само като видите десетките празни хотели и ще ви стане ясно
45
2
 
34
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Виждате ли, драги сънародници, как се бранят права? А не със забит в земята *** поглед и тихо процедено "ти ше ми искаш пари, ама аз пЪ ще си висим на камъняка и нема да ти платим"? Все повече туристи трябва да постъпват като тези руснаци и току виж мутренската ***, окупирала българското Черноморие се усетила, че с ежегоден рекет номерът не става. ама пуста овча психика!
44
5
 
11
 
! Отговори
До до Стефан преди 9 години
Ти пък къде ги видя тези постъпления в хазната. Хазната е последното място където влизат парите от туризма.А иначе ние се ги избрахме пияните и прости руснаци и англичани за целева група. Сега ще им сърбаме попарата.
43
5
 
27
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
За поредна година рускоговорящите спасяват наакания *** на мутрата бай ***-хотелиер!
42
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Типично мутренски похват, направил е платена единствената зона, която става за плажуване... Вместо да осигури безплатна зона с пясък, той принуждава всички, които не искат да ползват "екстрите" му, да се пекат на скалите. Като изчезнат туристите ще реве по медиите, че сезонт му бил слаб.
41
18
 
9
 
! Отговори
:) преди 9 години
Не ги закачайте - свикнали са всичко да им е БЕЗПЛАТНО!Току виж спретнали един "референдум" за независимост на Буджака и дойдат едни вежливи зелени человечета на амфибии...
40
19
 
5
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
кОМУНИСТИ :DТЕ ТАКА ИСКАТ БЕЗ ДА ПЛАЩАТ ЩОТО ТАКА СА СВИКНАЛИ!
39
2
 
43
 
! Отговори
АБВ преди 9 години
До 13Освен руснаците да изгоним ли и немци, поляци, чехи и не на последно място и българите?Не, не българите. Забравих, че все по - малко българи ходят на българското крайбрежие. В коментарите по - долу са описани част от причините. Ти ще дадеш ли 15,00 лв за чадър? Ще отидеш ли на плаж на камъните, защото някой тарикат си е присвоил пясъчната част? Ще платиш ли вход за паркинг, който представлява гола поляна и отново някой тарикат е написал на парче от картон " паркинг" и ти иска пари????
38
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като толкова обичате ГЪРЦИЯ, там не плащате ли? Знам как ходите там, като подвижен катун, носите чадъри, дюшеци, столчета, хладилни чанти, само да не похарчите някое евро и накрая, като изядете по един гирос, се чувствате, като в 5 звезден хотел
37
3
 
6
 
! Отговори
Жулай моргин преди 9 години
аве дайти нещо за жулай миргин, да пеем, да играйм
36
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали бяха "богатите" руски туристи, много даващи и милеещи за бг туризма...всеки друг плаща за какви ли не глупости, тези не плащат, щото са руснаци ли?!