Пороите пак наводниха къщи и затвориха пътища

Спасители работят в областите Враца, София, Пловдив, Монтана и Плевен
Обновена: 2 авг 2014 14:35 | 2 авг 2014 14:33, Веселина Йорданова
54
Пороите пак наводниха къщи и затвориха пътища
Река Скът преля. Снимка: БТА

Обстановката в районите, засегнати от интензивните валежи, постепенно се нормализира. Пожарникари и спасители участват във възстановителни работи в областите Враца, София, Пловдив, Монтана и Плевен, съобщиха от пресцентъра на МВР. До 12.00 часа днес екипите са извършили 73 спасителни дейности.

Още по темата
В област Враца към момента обстановката в най-засегнатите населени места постепенно се нормализира. По-сериозна е ситуацията в Бяла Слатина, където продължава евакуацията на хора, живеещи по поречието на река Скът. Евакуирани са около 250 души.

Водата по улиците на града значително е намаляла. На място има екипи с три спасителни автомобила, лодка и помпа. Сформирани са и екипи, които работят по отводняването на къщи в селата Борован и Нивянин. Продължават действията по отводняване на около 83 жилищни сгради в с. Баница. Две водоноски на ОУПБЗН - Враца са изпратени в село Нивяни за подсигуряване на питейна вода за населението.

Извършва се постоянно наблюдение на нивото на реките Искър и Скът, както и на язовирите на територията на област Враца. Водата се изпуска само през преливника и няма опасност от пропукване на язовирните стени. Нивото на река Скът при село Оходен е нормално. Проверени са и нивата на язовир Сухия Скът и язовира в село Чирен.

Поради наводняване е затворен пътят между село Войводово и Мизия. Временно затворен за движение е и пътят Враца – Оряхово. Обходният маршрут е през Враца – с. Софрониево – с. Бутан – с. Гложене – Мизия – Оряхово и обратно.

В област София към настоящия момент е прекъснат пътят за с. Рибарица и пътят от селото до с. Ямна. Екипи работят за разчистването им и възстановяване на достъпа до двете села. Заради прекъснат мост и затрупан път без шосеен достъп са населените места Батулия, Бакьово, Огоя, Ябланица, Буковец и Лесков Дол. Очаква се по-късно днес достъпът до селата да бъде възстановен чрез изграждането на мостово съоръжение.

Организирано е отбиване на водата над пътя за с. Батулия в района на наноса и разчистване на пътното платно. Прекъснат е и пътят до село Лъкатник поради пропадане на пътя гара Лъкатник - село Лъкатник. До селото може да се стигне по черен път. Все още не е възстановено ел. захранването на село Лесков дол.

В област Пловдив паднал мост е прекъснал пътя от село Храбрино към селата Лилково, Ситово и Бойково. Екипи работят по осигуряването на обходен маршрут.

В област Монтана валежите са спрели напълно и обстановката се нормализира. Отводнени са осем мазета на жилищни сгради в областта. Към момента пет екипа работят по отводняването на пет адреса в Монтана, Брусарци и селата Смирненски и Винище.

В с. Обнова, общ. Левски, област Плевен, има наводнени около 25 двора, намиращи се в ниската част на селото. Нивото на водата постепенно спада. Три двора в ниската част на град Искър също са наводнени. Прекъснато е водоподаването в с. Бресте, общ. Червен бряг. Организирана е доставката на питейна вода за жителите на селото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие май негледате телевизия?Всичко е ясно за ХААРП.Даже съвсем прясно от снощи - Лице в леце от БТВ.Вече знаем, трябва да го приемем за даденост.И ако не умрем случайно, ще дойде еболата, както ни обеща дядо Бьопен.Това е , наивници.Експериментът на наша територия е било по време на бомбардировките в Югославия от 1999.Сега вече го приемаме като мероприятие за лазчистване на матриал за нужздите на пъклените планоме на световния хулиган.
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На политиците са им виновни винаги пенсионерите, че трябва да им плащат пенсиите - а те честно са внасяли в държавата осигуровки. Пенсионерите плащат най-много данъци от гражданите, защото имат собственост в града и на село. Долу "бизнесмените", ,които грабят за себе си и не плащат на работещите!Причината е НЕКАДЪРНОТО 25-годишно управление, което ликвидира икономиката!Няма ХОРА в ръководството на държаната, няма икономика, няма работни места - няма бюджет.Алчни разбойници!
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пороят си е порой, но на картинката е изпуснат язовир.Крайно време е да се каже истината!
8
2
 
19
 
! Отговори
До 231 преди 9 години
Пиша по форумите това, което казах неведнъж през годините, на предизборните събрания на различни кандидат депутат. Храним чрез соц.помощи стотици хиляди здрави хора, които са пълнолетни, но не са в пенсионна възраст.Много от тях отказват предложена им работа. Защо не се гласува закон, който да ги задължи да отработват обществено полезен труд? Образование ли се иска,за да се почисти дере или да се отпуши канал?Ама не, общините плащат, за да се разчистват незаконните сметища на такива хрантутници
7
2
 
22
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 7 Не сме в период на някакъв апокалипси, всеки случай. И количеството на валежите за България не е изобщо нормално. Имали сме валежи, имали сме студени зими и горещи лета, но такова чудо е нямало. Това не е естесвено за този климатичен пояс. Предизвикано е. Разбирам да има наводнения...жертви но да са за седмица 2- 3. Но това продължава 4 месеца вече БРЕ!
6
10
 
9
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Ако не си обърнал внимание климата се променя и не се променя само у нас, а по цял свят. И за това не е виновен нито Хаарп, нито зелените човечета, а си е напълно нормален цъкъл на планетата. Не виждам кво толкова ви кефи да си намирате причини за нещо подобно в теории на конспирацията. Научно доказано си е, случва се и толкова. Ако в управляващите имаше мозък щяха да вземат някакви мерки, а не да "усвояват едни пари", които да потъват в нищото и да гледаме резултати като този и други подобни.
5
8
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до Монарха, то затова ли на средата на годината вече имаме 3 пъти повече валежи отколкото за целите други изминали години? Заради запушените дерета викаш има толкова дъжд? Браво, гениален си!
4
10
 
17
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Айде стига с тоя HARRP. Виновни са годините на безотговорност, кражби, безхаберие и некадърност, които водят до това, а не е виновен HAARP, марсианците или некой друг въображаем герой.
3
4
 
19
 
! Отговори
231 преди 9 години
Държава няма и за това са тези жертви при наводненията. За какво получават кметовете заплати - за да контролират работата на тези, които трябва да чистят дерета, запушени канали и т.н. Ето днес няма дъжд. По улиците в София виждаме запушени канали, но никой не ги отпушва. Какво прави Фандъкова и местните кметове. За жертвите трябва да има отговорни, които да си понесат наказанието.
2
2
 
20
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Интересното е че политиците продължават да лаят за бюджет , власт , избори , заеми , ваканции и п*тки майни ....дума не обелват за народа , за ситуацията в страната , изобщо за нещо си в полза на народа :) забавно е че още има доста които ревът за герб бсп и дпс :)
1
3
 
27
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
България - Венеция на Балканите! Всички сме потъни във вода до ушите, но няма място за паника, ще я изпием ще свърши. И друг път сме изпивали по една студена вода, тази ли ще ни се опре?