Искаме помощ от ЕК заради потопа в Мизия

Жандармения ще пази къщите на хората от набези
Обновена: 4 авг 2014 09:28 | 4 авг 2014 09:18, Камелия Цветанова
66
Искаме помощ от ЕК заради потопа в Мизия
Снимка: Булфото, архив

Освен от Междуведомствената комисия, която ще подпомогне гражданите, пострадали от потопа в Мизия, България очаква помощ от Фонда за солидарност на Европейската комисия, съобщи главен комисар Николай Николов,  директор на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", по БНР. Официалните документи по искането за задействане на тази клауза съвсем скоро ще бъдат изпратени в Европейската комисия.

Щетите, без последните 10 дни, от метеорологични явления през последния месец са приблизително за 500 милиона лева. Вероятно това число ще бъде надхвърлено значително след оценката на щетите в Мизия и региона, уточни той.

Главен комисар Николов съобщи, че водата в Мизия се отдръпва.

Вече в  две-трети от града има електроснабдяване,а нивото на водата е паднало с 50-60 см.

Местната управа е готова да пусне своите комисии да установят реално какви щети са нанесени, за да може ефективно да се включи и държавата по подпомагане възстановяването на града, добави той.

Екипи от дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“ планират да започнат изпомпване на водите, залели Бяла Слатина и Мизия, с допълнително оборудване от столицата.

По думите му засега има потвърждение само за една жертва.

Военни, Гражданска зашита, пожарникари, полиция, доброволци цяла нощ продължиха да търсят бедстващи, да помагат, да разчистват и отводняват. Жители на наводнения град обаче продължават да отказват евакуация, споделиха участници в спасителната акция.

 По думите на един от спасителите и днес около 10 души остават в наводнените си жилища.
 
Освен полицаите, пожарникарите и служителите на Гражданска защита, днес на помощ на Мизия пристигнаха и екипи на Столичната община. По-късно от София се очакват и доброволци.
 
Полицейското присъствие е засилено. Районът е отцепен на 3–4 км от града.

От тази вечер охраната на домовете на евакуираните хора в Мизия ще поеме жандармерията.
 
„Хората се притесняват от мародерства, затова сме предприели всички мерки. Полицията беше обхванала всички входно-изходни артерии на града през нощта. Имаше направени КПП-та с патрулиращи двойки”, заяви Иван Кирилов, директор на ОДМВР - Враца по Нова телевизия.

Жители на Мизия споделиха , че депутатът Корнелия Нинова е отправила призив дигите покрай река Скът, която наводни града, да бъдат взривени по-рано, за да може водата да се оттече по-бързо. Появиха се твърдения, че взривяването е закъсняло.
 
Народният представител от левицата се оказа единственият български политик в Мизия в най-тежките часове на бедствието. Тази сутрин Нинова отбеляза, че се злоупотребява с информацията за отказ дигите да бъдат скъсани.
 
Нинова обясни, че кметът на Мизия й се е обадил, докато е била на Бузлуджа и веднага заминала за там, за да успее да влезе в града, преди той да бъде залят и изолиран. По пътя позвънила на земеделския министър Димитър Греков и на премиера Пламен Орешарски за разрешение за взривяването на дигата. Получила го още преди да стигне до бедстващия град.
 
Към 18:30 часа, когато Нинова пристигнала при дигата, собственикът на земеделските земи вече копаел със собствената си фадрома. Към 19:00 часа вече имало пробив и водата започнала да се изтича. През нощта обаче нивото се покачило и направеният пробив не помогнал много и градът вече бил наводнен.
 
„Най-страшното беше грохотът от падащи къщи и писъци на хора. Беше тъмно, нямаше ток”, разказва Корнелия Нинова за трагичната нощ. „Видях хора, които при очевидна заплаха за живота си, отказват да напуснат дома си”, добави депутатът от Коалиция за България.
 
Нинова не потвърди мнението, че водата не може да е само от дъждовете, а е имало изпускане на язовири, като припомни, че областният управител и представители на „Напоителни системи” са отрекли тази версия.


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Габриела преди 6 години
А така ли значи,когато Сърбия беше под вода всички се турнаха да и помагат, а ние да се оправяме сами на нас защо никой не може да ни помогне ние не сме ли хора;(?
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До seСъгласен съм с теб но българите сме такива дупедавци на сърбите ще помогнем ,но българите да умират
42
0
 
11
 
! Отговори
. преди 6 години
Сега да видим, когато сме в обективна нужда, дали ЕС отново ще постъпи с нас като с нежелано чуждо дете, прибрано по милост, което само слугува в дома на мащехата си.
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до до се 1Всръбските новини дори не се съобщават изобщо наводненията в България, а когато бяха при тях наводненията непрекъснато само за това се говореше, изпращахме хора от гражданска защита, помощи и какво ли още не, те сега абсолютно нищо няма да ни изпратят да ни помогнат на нас
40
2
 
2
 
! Отговори
se преди 6 години
До Анонимен 44: и къде е народа, къде е помощта? Двама-трима идеалисти си говорили, ама нищо не направили. От сърбите повече не очаквай. Добрина имам в предвид, виж ако могат биха ни доудавили с кеф.
39
0
 
3
 
! Отговори
макето преди 6 години
милите ми умници просто сме уведомили ЕС дека е станало белята никой никумо паре нема да дава
38
0
 
1
 
! Отговори
иванов монтана преди 6 години
язовир огоста при монтана беше отворен до край два дни преди потопа в мизия. там търсете калинката.
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората отказват евакуация, защото *** само това чакат и веднага ще започнат да ограбват всичко каквото могат, има баба която живее във едно Врачанско село и ние не смее да оставяме къщата за един ден без надзор понеже на следващия незнаем какво ще открием, те *** не че на са ни обирали и сега когато тя се е в къщата
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хората ви дадоха пари по програми регионално развитие и околна среда , къде са? ОКРАДЕНИ и остатъка спрени
35
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
що не искате от Русия вее, нали много много милеете за нея???????защото сте български лицемерни *** и гледате от където може да цоцнете някой левзаради некадърността и немарливостта Ви хората пари да ви дават
34
2
 
2
 
! Отговори
Какво работи КГ преди 6 години
До АнонименКристалина е чиновник. Работата й е да рапределя парите от поверения й бюджет. Не я интересувс местните туземци как се справят с проблемите си. Не е неин проблем.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 40: точно енергетиката е руска. Русия - дпс - дебелеевски. Помниш ли как независимите съд, прокуратура и полиция вкупом подгонваха някой с измислени обвинения , за да му вземат бизнеса. КТБ е най-голямата хапка, преди нея имаше много - много други.
32
1
 
5
 
! Отговори
до до се 1 преди 6 години
До Анонимен Имам в предвид държавата сърбия. Хората може и да искат, правителството е важно. Въпросът остава: някой някога да е чул сърбия да помага на България? За каквато и беда да става въпрос?
31
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен това САЩ и компании от САЩ източват златото и много полезни изкопаеми, сложили са ръка на енергетиката - нямат никакъв интерес да рушат България, кой убива дойната си крава?
30
0
 
4
 
! Отговори
до 31 преди 6 години
Колега да си чул за пробни полигони - изпробват се нови лекарства, нови химически оръжия, нови биологични бомби, просто полигон за проби, нещо като атомните бомби в Япония и всичките изпробвани гадости във Виетнам. Амераканците са най-нечовешката *** в света. Д-р Менгеле е просто лаик пред тях.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Защо им е на сащ да рушат България разясни ми ,че нещо не мога да включа?????"САЩ нямат интерес да рушат България, България е плацдарма на НАТО срещу Русия, от тук ще нанесем първите ядрени удари срещу нашия враг Русия. Затова САЩ са заинтересовани да се изгради някаква ифраструктура, но не бива да се прекалява, защото след ответния удра от Русия от България нищо няма да остане.
28
2
 
7
 
! Отговори
я преди 6 години
До Спокойно: Докато хората се давят, комундрелите празнуват! За дпс да не говорим, като става въпрос за работа различна от крадене не ги търси!
27
0
 
4
 
! Отговори
Спокойно преди 6 години
Спокойно, от бесепету са пратили курнелия с мегафона. Сигурно тя е била най-трезвата на празника.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За искане проблем - няма може да си искаме колкото си искаме. Виж получаването е друг въпрос. От къде да се вземе тази помощ - нямя пари. Да ен би да искате от субсидиите на френските фермери които получават по 1300 евро месечно за една крава? Не може да се притесняват френските фермери, не стига че им се натресохме в ЕС някакви нежелани балкански субекти, взеха ни по милост, ами сега да ги притесняваме.
25
1
 
4
 
! Отговори
до se 1 преди 6 години
До se 1: На сърби ни е им пратихме екипи. Някой някога да е чул сърбия да помага на България? За каквато и беда да става въпрос?