Отец Боян Саръев: Нужно е чудо, за да се съвземе народът

"Българинът търси Бога, когато е притиснат"
Обновена: 5 авг 2014 07:59 | 5 авг 2014 07:58, Анисия Иванова
21
Отец Боян Саръев: Нужно е чудо, за да се съвземе народът
Снимка, архив Булфото

Трябва чудо да стане, за да може българският народ да се съвземе, да живне и да тръгне нагоре. А чудеса стават там, където се срещат божието безкрайно милосърдие и силната човешка  вяра. Това заяви в интервю за БТА отец Боян Саръев, православен духовник в църквата "Успение Богородично" в град Кърджали и председател на Движението за християнство и прогрес "Свети Йоан Предтеча".

 Първото, за което трябва да си дадем сметка е, че обществото и държавата ни са в пълен не само материален, но и духовен срив, казва отец Саръев. Българският народ бе доведен до оскотяване и до пълна бездуховност и безпомощност. Българинът нищо не може да направи за себе си или за обществото, заради обедняването - духовно, материално, заради корупцията - и по вертикала, и по хоризонтала. Не може това нравствено и материално покваряване и разоряване на държавата да не се отрази върху морала и върху нравственото състояние на обществото, смята той.

Духовникът смята, че трябва да се стабилизира първо самата държава, икономиката, православната ни църква - в лицето на нейните служители. Всеки един от нас духовниците да обърне поглед към себе си, защото не са малко, за съжаление, лошите примери в самата църква, които допълнително развращават и покваряват българския народ, признава отец Саръев. Представителите на властта трябва да са по-морални, по-почтени.

"Истинският християнин трябва да бъде мотивиран и воден в поведението си от любовта - християнската любов, която не завижда, която на зло не се радва, която на всичко се надява, всичко извинява, всичко претърпява. Любов, която не отпада!", казва още отец Саръев.

Българинът по начало е безгрижен - към себе си, към Бога, към своето потомство, и търси Бога само, когато е поставен и притиснат много силно до ъгъла и няма друг начин, коментира духовникът.

По думите му българинът и преди, и сега се опитва да осигури материално своето потомство, без да мисли, че детето има душа, а това е много по-важно и по-съществено. И че това телесното, материалното е преходно, а вечното и непреходното всъщност е човешката душа, която се храни с духовно, защото има духовен характер. Духовната храна, която изгражда човека, е вярата в Бога.

По повод честата употреба на думата толерантност отец Саръев смята: "Ние хората трябва да се търпим, но има други думи религиозни, които са много по-топли, по-човечни, предизвикващи милост, умиление. Такива са милост, състрадателност, любов, човечност, уважение. Толкова са прекрасни, толкова са красиви, изпълнени с духовен смисъл и красота и непохабени, въпреки че се употребяват непрекъснато.

Ето в България от векове живеят различни етноси, които са в търпимост, в любов, взаимно зачитане, уважение и така си карат без никой да ги е учил на толерантност и без никой да ги е ръководил как да се отнасят като хора - просто се зачитат".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На каво може да ме научи този *** бивш милиционер.
16
3
 
4
 
! Отговори
... преди 9 години
Българската Православна Църква не е социална институция.Нейната мисия е да помага на човеците да се върнат към Бога.Тъкмо защото не го разбираме това, се отнасяме към нея и служителите и все едно сме в кварталния магазин.Православието не е лафка,където си плащаш и получаваш, то е свободен избор на човека, признание на човека,че не може без Бог, помощ от Бога за човека.И защото не го приемаме такова, каквото е, деградираме духовно със страшна сила.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудото се нарича възраждане и образование. Поставете културата, знанието и морала на първо място - материалното ще дойде след това. Този филм е игран в даечно и по-близко минало. Няма друго спасение.
14
2
 
3
 
! Отговори
Playstation 4 преди 9 години
Материализмът е превзел и Запада. Там всичко е пари. Църквите имат работно време и се отварят рядко. Само в Холандия и Скандинавието, където протестанството е по-силно от католицизма, хоарата обръщат повече внимание на духовните ценности. За сега само протестанството се оказва активната църква. Православието и католицизмът са в дълбока дрямка през последните 50 години.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чудото се вика БКП и ни тегли като воденичен камък
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко извинявала христянската любов.Айде да не е всичко.Лошото на този свят съществува защото е простено и извинено.
11
4
 
11
 
! Отговори
123 преди 9 години
БПЦ е същата, като народа български- безпомощна, неверна, неработеща, материалистично настроена като цяло.Гледам от години различни протестантски движения- организират се, водят редовно проповеди, работят с хората си, организират лагери, общи молитви, празници. Запознават се с християнската литература, обсъждат, срещи провеждат. БПЦ отдавна е абдикирала от основните си задължения към миряните- да ги направлява духовно, да ги подкрепя, да ги образова и възпитава в християнски ценности.
10
4
 
15
 
! Отговори
хххл преди 9 години
Отец Саръев колко сиропиталища имате и колко болници, колко домове за социално слаби имате направени от Българската православна църкава? И каква е социалната роля на църквата? Питам защото и вие сте май икономическа групировка като почти всичко в България.Бог да пази България от покварените от алчност хора! Амин.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нужно е всеки да си върши работата, без да вреди на другите и природата. Тогава и само тогава нещата ще тръгнат нанякъде.
8
5
 
9
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Вече над 10 години неграмотни и необразовани хора от ДПС т.н. Български турци стопанисват язовири за да гледат риба. Тези *** нищо не ги интересува, само гледат печалбата, ако ще и цяла България да се удави. Накрая нека кажем на по младите , че БСП и Луканов създадоха противоконституционната партия ДПС , а и сега БСП и ДПС управляват т.е. крадат заедно.
7
3
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
Чудото е налице-бедствия всяка година...За да завърши чудото е нужен смел офицер и взвод войници.
6
2
 
5
 
! Отговори
вярващ в Тангра преди 9 години
До Падре Антоний"За съжаление българинът от векове е езичник и безбожник и не вярва истински в Бога. Голяма вина за това има БПЦ, .... ислямска държава и тогава ще ни се разкаже играта като ни наложат шериата."Ти пък понеже много вярваш в Бог и затова проповядваш, че ще станем мюсюлманска държава. Това с надежда ли го спамиш по форумите, Падре? И не си ти тоя, които ще критикува другите Българи, дори и да са "езичници" според твоето мнение. Аз не се определям като езичник. А като Българин.
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До HIterНа Мизия кметър е гербераст, така че няма какво повече да коментираме. Където има кмет от тези, всичко е с краката нагоре.
4
3
 
3
 
! Отговори
sss преди 9 години
абе пийте си кафетата по цял в заведенията и се молете по 5 пъти на ден тогава ще видите ще всичко се оправя
3
2
 
23
 
! Отговори
антикомунист преди 9 години
БРАВО днес.бг, най-после една смислена статия да публикувате. Писна ми да ме облъчвате с прасетата и псетата в парламентта. Поради мързела на журналистите, най-лесните новини с които ни облъчват са в парламентта. Ако давате място на честните и морални хора да говорят повече от тия убитаци в парламентта, тогава и хората ще се променят към добро. Комунистите ни облъчваха навремето само с добри новини. Сега е обратното.
2
1
 
25
 
! Отговори
gogo преди 9 години
Много вярно дума отчето. Но не съм съгласен, че "Българинът нищо не може да направи за себе си или за обществото". Винаги има начин - протегни ръка на съседа до тебе, помогни на децата му, дари им радост, усмивка. Обществото има огромна нужда от доброволци, особено в този момент...
1
13
 
11
 
! Отговори
Падре Антоний преди 9 години
За съжаление българинът от векове е езичник и безбожник и не вярва истински в Бога. Голяма вина за това има БПЦ, която учи хората на глупости и безмсилени неща. Скоро ще станем ислямска държава и тогава ще ни се разкаже играта като ни наложат шериата.