Три язовира край Мизия са в много лошо състояние, смята експерт

41 водни обекти има по поречието на река Скът
Обновена: 5 авг 2014 15:46 | 5 авг 2014 14:18, Анисия Иванова
4
Три язовира край Мизия са в много лошо състояние, смята експерт
Снимка: архив Булфото

Три язовира край Мизия са в много лошо състояние, а по четири има повреди. Това каза пред БНР инж. Валентин Славов, главен инженер в държавното предприятие "Напоителни системи".

Според него е нужен повторен оглед на язовирите с най-висока степен на потенциална опасност. По думите му при един следващ голям дъжд поне при два от тези язовири ще бъдат прорязани скатовете, където са преливниците, и язовирите ще престанат да функционират. 

Още по темата
"Единият е  Рогозен - 1", другият е "Гарвански Геран". Също в Малорад има още един язовир. Всъщност три язовира са в много лошо състояние", обясни той.

Инж. Славов допълни, че по поречието на река Скът има 41 водни обекта - от тях 38 са язовири, два изравнителя и един рибарник. "Ние успяхме да посетим 11 язовира - най-големите, които оказват най-голямо въздействие върху оттока на реката", обясни той.

По думите му абсолютно всички язовири са собственост на съответната община - община Хайредин, община Мизия, община Бяла Слатина. Няма нито един язовир, който да е собственост на "Напоителни системи" ЕАД. От тези язовири нито един не е с прорязана стена. Той обясни, че значителни повреди има по 4 язовира от тези, които са проверени и при един следващ валеж последиците могат да са фатални.

Инж. Славов разказа, че през стената е прелял язовир "Гарвански Геран" в Малорад. Той трябва да бъде изваден от експлоатация. Диги по река Скът има едва след град Мизия. Всички язовири в района на бедствието са преливали, което е нормално за тези интензивни валежи, подчерта експертът. По повод предположенията, че трагедията е заради нерегламентирани корекции на коритото на река Скът, инж. Славов подчерта, че основната причина е дъждът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 9 години
язовир в рудозем залива мизия .... лелеее .... елементарни познания по география няматеслаб 2
3
0
 
2
 
! Отговори
рейн, рейн го ъуей преди 9 години
айде вижте и другите 37 язовира па чак тогава коментирайте!нема начин да се залее половин мизия (тя си е село с един блок, но->) доста вода е това! некога съм ходил на бригада там - лук, томатос и т.н. виждал съм коритото на реката .... бе доста вода е дошла от некъде!!!!! нема начин да е от rain !
2
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 9 години
Казма се Рогозен, а не Рудозем и Бърдарски геран, а не Гарвански геран.Неграмотни журналисти.
1
0
 
2
 
! Отговори
4уденко преди 9 години
Държавата е неспособна да осигури безопасното изпускане на водата от язовирите, а дали е способна да осигури безопасната работа на АЕЦ ? ? ? ! ! !