Скочил е интересът към Рилския манастир

Около 10 000 души го посетили това лято, половината са чужденци
7 авг 2014 13:22, Анисия Иванова
5
Скочил е интересът към Рилския манастир
Рилският манастир. Снимка: архив Булфото

Увеличават се посетителите на Рилския манастир в сравнение с предходни години, съобщи уредникът на музея в Светата обител Живка Мантаркова.

В летния сезон манастирът и обектите в него са посетени от около 10 хиляди души. Сред най-посещаваните са църковно-историческият музей, манастирското стопанство и Хрельовата кула. Около 50 процента от посещенията в манастира са от чужди туристи, но напоследък обителта се посещава и от много български семейства, посочи още Мантаркова, цитирана от БТА.

Тя уточни, че през летния сезон с удължено време до септември ще работи музеят в манастира - до 19.30 часа.
Една от новите експозиции в манастирския комплекс е откритата зала с накити. Тя е трета поред в Етнографския музей на манастира. В залата са изложени пафти, гривни, гердани, гривни, пръстени, тепелъци. Всички аксесоари, неотменна част от костюма на българката, са дарени на манастира през годините, уточни Мантаркова.

Накитите в залата са предимно от 18 век и 19 век и представят различни региони на България.

По думите й повечето от експонатите в манастира също са дарение, изключение прави известният Рафаилов кръст, изработен от местен монах. В момента се извършва ремонт и на музейната зала, представяща различни съдове от бита на българина през вековете. Тя ще бъде отворена за посещения скоро.

Мантаркова посочи, че в манастира се готвят за посрещането на един от големите манастирски празници - Успение на Свети Иван Рилски, който се отбелязва на 18 август. Ден преди това по традиция се прави нощно бдение, за което се очакват много гости.

"Всички стаи в манастирския комплекс са пълни, резервирани предварително са и местата в манастирския хотел "Царев връх", каза Мантаркова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
наистина уникално място, жалко че игумена го превърна във фирма.Заведенията и хотела са дадени на негови познати и са на принципа:"други заведения няма на който не му харесва да яде в гората"
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние ходихме до хижа Мальовица ама Катя ни изгони и поехме към Рилския- много народ наистина и единственото място, което имаше опашка бяха тоалетните и да не знаеш къде са веднага разбираш. Предполагам, че ако поставят няколко химически тоалетни по маршрутите, посещаемостта ще спадне поне с 80%