Плащат обезщетението за "син език" в Благоевградско

Ще бъдат обезщетявани животновъди, предали труповете в екарисажи
0
Плащат обезщетението за "син език" в Благоевградско
Снимка: Булфото, архив

От днес със съдействието на областния управител на Благоевград Димитър Димитров започва изплащането на обезщетения на животновъдите със засегнати от болестта "син език" стада на територията на Благоевградска област, съобщиха от пресслужбата на областната управа.

Още по темата
Документите ще се приемат и обработват от Областната дирекция за безопасност на храните /ОДБХ/ - Благоевград.

Ще бъдат обезщетявани само животновъди, предали умрелите животни в екарисажи или т. н. трупни ями, а при недостъпни, високопланински места, ако са загробени в специално предназначени за целта площадки, се посочва в съобщението.

Решението е било взето на спешно свикана от Димитър Димитров среща с животновъди и представители на държавните институции, имащи отношение към проблема.

На територията на община Благоевград ямите са две и са разположени в непосредствена близост до сметището при с. Бучино, информират от областната управа. Въпреки заповедта на областния управител от 21.08.2014 г. всяка община да предели такива площадки, все още това не е станало навсякъде. С нова заповед от днес областният управител е разпоредил кметовете на общини незабавно да определят места за обособяване на площадки и да предприемат всички необходими мерки за предотвратяване на възникването на нови огнища на болестта "син език" на територията на област Благоевград.

Според областния управител "връзката между животновъдите и институциите някъде се къса".

За мен най-важният въпрос е как да се предпазят стадата от по-нататъшно заразяване, е заявил той
на срещата.

Димитров е припомнил в тази връзка, че вчера правителството е одобрило допълнителни разходи в размер на 1.9 млн. лв. за прилагане на мерки за ограничаване и ликвидиране на огнищата на болестта "син език".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: обезщетениесин език
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари