Дават на София, Варна и Търново част от наградата на Пловдив

Средствата ще бъдат отпуснати по споразумение между 4-те града
Обновена: 6 сеп 2014 16:15 | 6 сеп 2014 16:01,
34
Дават на София, Варна и Търново част от наградата на Пловдив
Снимка: архив Булфото

София, Варна и Велико Търново също ще получат пари за култура, въпреки че победител в надпреварата за европейска столица на културата стана Пловдив. Трите града, които участваха в състезанието, но не го спечелиха ще вземат 30% от средствата, които държавата ще отпусне на Пловдив като победител.

Това съобщи пред журналисти кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, цитиран от БТА. Парите ще бъдат отпуснати по силата на споразумение, подписано от четирите града и министерството на културата. Престижната титла беше отредена на Пловдив вчера. Той ще е европейската столица на културата през 2019 година заедно с град в Италия, който предстои да бъде излъчен.

Още по темата
"Идеята на споразумението е да бъдат подпомогнати инициативите, заложени в стратегиите на останалите три града, участвали в състезанието", обясни Даниел Панов. От думите му стана ясно, че общият размер на сумата ще е между 20 и 30 млн. лева.

Средствата, които Велико Търново ще получи, ще се инвестират в три проекта, чието реализиране ще се състои през 2019 година, съобщи Мариела Цонева, част от екипа, подготвил кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година. Те са за монтиране на ново светлинно шоу на крепостта "Царевец", озаглавено "Между бога и хората", за организацията на Фестивал на старите европейски столици и за създаването на различни творчески резиденции.

"Велико Търново не спечели титлата в това състезание, но ние, като боляри, участвали в много битки, не смятаме това за  загуба", заяви Панов. Той разказа, че старата столица има разработена богата културна стратегия за периода до 2020 година, подготвени устойчиви културни и инфраструктурни проекти, с които може да кандидатства по европейски и международни програми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 8 години
И Бургас не изглежда много по-добре. Където на времето имаше великолепна морска градина със заход към плажа сега има някаква кичарска водна пързалка, която прилича на реклама за вторични суровини.
27
0
 
1
 
! Отговори
abv преди 9 години
Не давайте пари на Варна ще потънат неизвестно къде в полза на съхранението на запуснатия и вид! Беше много хубав град. ...но преди ерата на Групировката
26
1
 
10
 
! Отговори
джани преди 9 години
Има ли друга държава в света , която да разпределя получена награда/парична/ за определен град , между още няколко града участвали в съревнованието?По тази логика , като се има предвид ,че в Италия доста градове могат да претендират за културна столица , и там ли така по селски ще се разпределят парите?
25
0
 
10
 
! Отговори
джани преди 9 години
Чудо нечувано и невиждано!Не споря кой град е най- хубав. Виждам фактите.Пловдив са си направили програма и по нея са им одобрили някакви пари.Ние сме известни в ЕС с това ,че имамме специалисти по присвояване на европейски пари не по предназначение.Някой такъв специалист е прокарал идеята парите за Пловдив да се разпределят, както в доброто комунистическо време-всички да са еднакво бедни и еднакво грозни.С разпределените пари ще построят по една надгробна плоча във В.Търново и Варна, а останали
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пловдив спечели основателно и има много причини за това. Няма защо някой да се чувства ощетен, всеки град си има предимства и недостатъци. Все пак през 2019 г. България ще има своя европейски град на културата и се надявам до такава всички български градове да се превърнат в едни истински културни столици на Европа. Пожелавам на всички българи да имат възможност и желание за повече култура, въпреки всичко. Все пак културата и образованието ни отличават от останалите живи организми на планетата..
23
1
 
7
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
Смятам, че г-жа Фандъкова трябва НЕЗАБАВНО да освободи или преструктурира екипите отговорни за архитектурния и КУЛТУРЕН облик на София! Явно нещо куца в дейността на тези екипи, защото не усещаме никога празнична атмосфера/най-вече по Коледа/ , за ужасното селско стъргало Витошка да не говорим! Вероятно е време да се отърве от шуробаджанащината, закотвила редица некадърни "наши" в общините!
22
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една колежка мякаща до безобразие, веднъж нарече София - "скапаната". На въпроса ми - какво правиш тук тогава, върни се в твоя град, тя ми отговори учудено: - Как шъ съ върна там бье, знаеш ли каква е мизерия, да умра от глад ли искаш?
21
16
 
5
 
! Отговори
дам преди 9 години
Сега ще ви разкрия една тайна ....Множеството плюещо по София , са тези които все още не са успели да се заселят в София .Гроздето е кисело .Толкова е лоша София , че идвате в София да учите и забравяте след това да си тръгнете.
20
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До морскиТова го кажи на твоите съграждани и съселяни, белким се откажат да идват, като *** в София!
19
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези, които се правят на софиянци, които харесват повече другите градове не са никакви софиянци, а най обикновенни провокатори. Селските им номера са много изтъркани!
18
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Апелирам към "софиянците" дето плюват София и хвалят другите градове да ходят да живеят там! Как почти цяла България се пресели в София защото им харесва повече?!Само че като отидат там повече да не се връщат, да ги видиме колко време ще издържат да им харесва там!
17
3
 
8
 
! Отговори
43219 преди 9 години
До Митакаможе ли да живее , човек на място където не му харесва ...Продай си жилището в Гео Милев и с парите ще си купиш две в Търново , хем ще си щастлив , хем ще си напред с апартамент.
16
13
 
3
 
! Отговори
wer преди 9 години
Пловдив няма една концертна зала за пред хората, театъра му изгоря, сигурно и 50млн няма да го оправят.
15
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пловдив спечели заради участието на ромите в културната им програма. Европа нали ни смята за *** държава.Та затова.Иначе нямам нищо против Пловдив, хубав градец.Но мисля че най много-заслужаваше Варна.Не съм варненец, но това е вторият български град, след София с най-голяма популярност. Все пак Варна е вратата на България към света.
14
13
 
7
 
! Отговори
8 преди 9 години
До тези, които винаги намират повод да наплюят София и софиянци - стойте си на село, мили хора! И за вас, и за нас добре :) аз съм от София, от центъра, но обичам всички кътчета и не плюя по местните хора, които ме посрещат на ски или на море. А вие или децата ви хем бачкате в София, хем само ни мразите. Не е честно някак.
13
1
 
23
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Според мен София въобще не трябваше да кандидатства - не за друго, ами защото така и така средства там има. Ето Рим например се отказа в полза на другите в Италия
12
3
 
2
 
! Отговори
Без коментар преди 9 години
с парите които ще получат , могат да помогнат на човека да си измаже къщата , за друго няма да стигнат.Това е пълна подигравка ...1.5 милиона евро , за победителя Пловдив , а един от новите трамваи в София струва 2 мнл Тази награда , пък и самата инициатива са пълен таш..
11
8
 
9
 
! Отговори
смях преди 9 години
до пишещите от софияТова , че сте на квартира в Люлин , не значи , че сте от София , просто временно сте избягали от село , но то не е избягало от Вас
10
13
 
4
 
! Отговори
пловдивчанин преди 9 години
Два от аргументите да спечели Пловдив- 1. Искали най-малко пари-само 16 милиона. 2. Имали най -голямо *** гето -Столипиново и то щяло да участва.
9
2
 
19
 
! Отговори
салих преди 9 години
Някой е решил ,че може да гушне част от парите и сега ще се разделят.Така разделени няма да свършат работа на нито един град.Кой беше казал ,че българите са завистливи и злобни?Аз ще добавя и алчни.