Очаква се покачване на речните нива, възможни са наводнения

МОСВ: На места валежите ще достигнат до 50 л/кв.м
14 сеп 2014 10:13, Анисия Иванова
10
Очаква се покачване на речните нива, възможни са наводнения
Снимка, архив Булфото

Очакват се значителни повишения на речните нива на много реки, между които Огоста, Тимок, Искър, Вит, Марица, Места и Струма, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. От министерството предупреждават и за възможни внезапни локални наводнения.
 
По данни и прогнози на НИМХ, от днес около и след обяд над Западна България ще има по интензивни превалявания и гръмотевици. Очакваните количества за днес са между 10 и 15 л/кв.м. В следващите дни преваляванията ще продължат, обхващайки и по-източните райони.

Интензивни и значителни по количество ще са валежите през нощта срещу понеделник в Северозападните райони, а през деня в понеделник и за цяла Западна България. Сумарните очаквани количества ще са между 20 и 30 л/кв.м, а в Северозападните райони и на места в Югозападна България, ще са около и над 50 л/кв.м. Във вторник валежи ще има в цялата страна, на по-малко места и по-слаби те ще са в Североизточните райони. Сумарни количества ще са между 15 и 25 л/кв.м, в Централна България между 50-60 л/кв.м.

Днес привечер и през нощта срещу понеделник, както и на 15 септември, се очаква да започне повишение на нивата на реките в много райони на западна България, вследствие на очакваните интензивни валежи.

Вследствие на очакваните обилни и на места интензивни валежи и поради високата почвена влага, се очакват значителни повишения на речните нива през нощта на 14 срещу 15 септември, както и на 15 септември.

Предупреждението за промяна на речните нива е за реките Тимок, Тополовец, Войнишка, Видбол (и притока й Грамадска), Арчар, Лом, Цибрица, Огоста (и притоците й  - Дългоделска, Златица, Бързия, Шугавица, Ботуня, Скът), река Искър в средното и горно течение (както и притоците й Малък Искър, Бебреш, Златна Панега, Батулийска, Искрецка, Елешница, Макоцевска, Владайска), горното течение на р. Вит (както и притоците й Бели Вит, Калник, Черни Вит).

Промяна се очаква и при реките Габерска, Нишава, Ерма и Ябланица, река Тополница (над язовир Тополница) и река Мътивир, горното течение на р. Марица (и притоците й Ибър, Костенецка, Крива, Яденица, Чепинска), река Места и притоците й Леевещица, Бяла Места, Грамадна, Честна, Белишка, Бабешка, Изток, Златарица, Добринишка, Безбожка, Ретиже, Матан, Граднишка, Канина, Неврокопска, Дъбнишка, Бистрица, Мътница), река Струма (и притоците й Мещичка, Светля, Треклянска, Драговищица, Соволянска Бистрица, Глогошка, Елешница, Джерман, Рилска, Благоевградска Бистрица, Градевска, Дяволска, Влахинска, Стара река, Сушичка, Цапаревска, Лебница, Санданска Бистрица, Мелнишка, Стумешница).
 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
made in Bulgaria преди 6 години
До 8 а ти от кой народ си ,сине майчин?!
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДПС - са стопаните на язовирите ! Отглеждат си риба , и си вършат шпионската дейност А преливниците не работят !Изпускат язовирите изведнаж , , когато започнат да преливат от дъждове и когато навсякъде е подгизнало !Затова и язовирните стени се пукат !И да поставиш диги на реките ,, ше бъдат отнесени !Та къде трябва да се вземат мерките , според БАН - не от горе ..
5
5
 
5
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
проклятието на българия нейния отвратителен,крадлив и мързелив народ,ако на тази територия живееха нормални хора тази земя щеше да е рай,но българите само смучат и опустошават там,откъдето минат
4
2
 
0
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
Има и друго! Хората и да направят диги, някой унмик ако реши да си пусне язовира на един път.... Контрол няма! Тези хора заслужават да бъдат линчувани публично от пострадалите хора! Как не ви е срам, как спите вечер Господа Управляващи, кметове, концесионери на язовири? Как? След като видяхте какво причинихте на хиляди хора?
3
1
 
2
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
Това предупреждение ли е или предварително заявявате, че няма да имате вина за евентуални следващи наводнения, както казахте и за досегашните трагедии? Като виждате прогнозата, изчистете речните корита, преливните канали, направете някоя друга дига покрай реките и т.н. Поне осигурете на хората пясък и чували, те сами ще си направят дигата за да се предпазят от мизерии! То като не може да помогне никой, поне хората да си помогнат сами!
2
4
 
10
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 6 години
БСП и ДПС са проклятието на България. Техни хора са основните виновници за изсичането на горите и пускането на язовири където неграмотници гледат риба. Тези партии са с престъпно минало и настояще. Това е истината.
1
3
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 6 години
ако почне да вали силно пускам язовира