Варненци да не бързат със зимните гуми

Купувайте нови „обувки“ на автомобила си, втората употреба е опасна
27
Варненци да не бързат със зимните гуми
Снимка: архив, Булфото

Варненци не бива да бързат с подмяната на летните гуми със зимни. Това каза пред вестник „Черно море“ 24-годишният Петър Николов, който работи в местна гумаджийница.

Четох, че някои колеги призовават шофьорите да сменят, но това се отнася за други части на страната, където е по-студено. Във Варна времето е почти лятно и няма никакъв смисъл да бързате със зимните гуми, каза още Петър.

Въпреки това екип на „Черно море“ видя в някои от гумаджийниците в града, че варненски шофьори се подсигуряват и слагат зимните си гуми.

Аз излизам рано сутрин за работа, към 6.30 часа, когато температурите са много ниски, връщам се сравнително късно, когато пак е студено, така че не се притеснявам, че грайферът на зимните ми гуми ще се изтърка, каза за „Черно море“ Милко Пенев, на 37 години. Мъжът е свикнал всеки октомври да „обува“ зимните гуми на реното си.

Не ползвайте зимни гуми при температура на въздуха по-висока от +5 градуса по Целзий, препоръча Петър. Грайферът им ще се изтърка по-бързо и така вместо да карате 2 или 3 сезона с тези гуми, ще трябва да сменяте по-често, посъветва ни младият мъж.

Според други специалисти, когато караме със зимни гуми на топъл асфалт, гумите не само че стават по-меки, но и буквално се топят. Тогава гумите не изпълняват пълноценно своите функции, устойчивостта на автомобила на пътя е доста затруднена, твърдят експертите.

Много е важно да уцелите точния момент на смяна, защото пък ако карате с летни гуми през зимата, рискувате много, казва Петър. Летните гуми в студа се втвърдяват, което значително увеличава вероятността от поднасяне на автомобила, дори на относително сухи настилки, а също така има вероятност от разкъсване на гумата при нормална експлоатация.

Призовавам хората да следят прогнозата за времето. Когато видят, че трайно се застудява, а температурите падат под +7 или +5 градуса, тогава да сменят, каза Петър Николов.

Той съветва още хората да купуват само нови гуми. Не рискувайте с втора употреба, те не са сигурни, не си струва да пострадате сериозно заради спестени 100 лева, проперъча Петър Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
1
 
! Отговори
Тодор преди 9 години
есента на 2009 купих 4 нови зимни Gislaved. Карани се целогодишно през годините 2010, 2011, 2012, 2013, 2014. Никакъв проблем - нито през лятото, нито през зимата. Държат уверено зададената треактория, на магистрала - 160, не свирят, не ги сменям всяка есен/пролет, просто ги карам и не се занимавам. Гледам и грайферите - ще изкарат още една зима. А журналята нека си пишат, изкарват си заплатките. Но ние сме длъжни да знаем, че пишат ГЛУПОСТИ а повечето тях са невежи, неграмотни хора без свян
16
0
 
5
 
! Отговори
Rhapsody of fire преди 9 години
До Чудя сеАз пък на теб се чудя. Едно време беше проблем да си намвериш каквито и да било гуми, дори и Видинки. Дефицит. А пък това за летни и зимни беше непостижим лукс. Затова ставаха и доста катастрофи поради лоши гуми, но тогава много по-малко хора имаха коли и като цяло караха и по-малко. Затова не се чуди.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зимата ще вървим пеша. А*го да слага ли нови зимни гуми на каруцата или коня е 4х4.
14
2
 
8
 
! Отговори
Загрижен катаджия преди 9 години
Вие майтап си мислите, ама от догодина въвеждаме пролетни и есенни гуми!
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да се учудя на съвет, да се сменя и въздуха на гумите всеки месец. Защото ние сме нация от овени, които само изпълняват глупостите, хрумнали в някоя проста европейска глава!
12
0
 
5
 
! Отговори
kalin72 преди 9 години
До 18,Добре де, Нокиан :)
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха ха ! Те за това във Формула 1 като карат бързо, карат с мек каучик / зимни гуми / !!!
10
4
 
3
 
! Отговори
kalin72 преди 9 години
Аз карам с Нокиа WR D3, които са зимни, но могат да се карат целогодишно.
9
3
 
7
 
! Отговори
martony преди 9 години
"Не ползвайте зимни гуми при температура на въздуха по-висока от +5 градуса по Целзий, препоръча Петър. Грайферът им ще се изтърка по-бързо и така вместо да карате 2 или 3 сезона с тези гуми, ще трябва да сменяте по-често..."Какво да кажем за летните при температури 5-10 градуса? Те не се ли търкат? Вдървения от студ каучук не намалява ли сцеплението и от там разхода на гориво?!Аматьор....
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, че са журналистите да кажат кога да слагаме зимните гуми, щото ние сме *** и не знаем кога се слагат. Нямате ли с какво друго да си запълвате сайтовете?
7
4
 
12
 
! Отговори
Почистване преди 9 години
На лед.....и танк се парзаля!
6
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквито и гуми да слагат пак ще са опасни,внимавайте с регистрация В
5
2
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 9 години
До Чудя сеЗа да могат да печелят производители, търговци и гумаджии. Тре'а да връви икономиката некак си нали? Т.е. исках да кажа за вашата сигурност :))). Аз лично се старая до голяма степен да си познавам колата, гумите и пътните условия. Зор е да се кара на киша с летни гуми определено, но и да караш зимни гуми при +15 е много лошо.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От кои магазини да си купим гумите моля посочете,коя е вашата верига
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във Варна зимни гуми се слагат само когато камбаната удари три пъти така
2
11
 
11
 
! Отговори
Чудя се преди 9 години
Абе защо едно време нямаше зимни-летни и колите си вървяха целогодишно с едни и същи?
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Демек и през зимата трябва да сменим гумите всяка седмица от летни до зимни и обратно понеже има периоди с постоянни температури над 5-7 градуса.