Варненци масово "за" създаването на зоополиция у нас

Във Варна тези функции са приписани неофициално на местната пожарна
6
Варненци масово "за" създаването на зоополиция у нас
Снимка: архив, Булфото

Варненци масово подкрепят инициативата за създаване на зоополиция у нас. Това показа проверка на в. “Черно море”. 1/3 от хората, парафирали онлайн подписката с искане за структуриране на ново звено към вътрешното министерство с цел опазване и защита правата на животните, са жители на морската столица.

Обещание за такова сформирование бе дадено още преди две години от тогавашните управляващи от ГЕРБ. Зоополицаите са тези, които ще могат да прилагат съществуващия закон, който наказва насилието над животни, а също и да пазят хората от животните.

От неправителствения сектор предлагат такова звено да се изгради към МВР.

Докато се намери правилна формула, от "Четири лапи" предлагат поне ограничаване на случаите с отравяне, защото следващата жертва може да е както бездомно куче, така и невнимателно дете.

Засега в България има само един зоополицай, който е назначен към община Бургас. За една година той е работил по близо 300 случая, като по 84 от тях са съставени актове, съобщава Нова телевизия.

Във Варна тези функции са приписани неофициално на местната служба по пожарна безопасност и защита на населението. “Сваляме и котенца от дърветата. Вадили сме кучета от Шокъровия канал. Осем часа спасявахме огромно домашно куче, паднало от скалите над Провадия. Все още ни занимават с оси и змии, въпреки че не е наша работа”, жалва се преди време пред в. “Черно море” шефът на местната противопожарна служба комисар Тихомир Тотев.

“Ние нямаме нито лиценз, нито правомощия, но го правим. А и по неизвестни причини от тел. 112 предават сигналите към нас. Ние не сме преминавали специално обучение. По света има зоополицаи. Ние работим на база проба - грешка, но нямаме никакви специални съоръжения. Направили сме си собствени приспособления. Не дай боже някой от колегите да пострада, ще започнат тогава въпросите – кой ви прати, защо ви прати... На ръба сме да ни съдят за това, че помагаме на хората, без да ни влиза в задълженията. Възможно е да ни съди фирма, която има лиценз, а ние сме свършили нейната работа, без да имаме такъв”, коментира Тотев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Варназоополиция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
2
 
! Отговори
Глупаци преди 9 години
Бъдете малко по-състрадателни, не е изключено някой път в живота да сте от другата страна - вас някой да наранява и никой да не ви помогне, как бихте се почувствали тогава? В България по-страшна от финансовата мизерия е душевната и всеки от вас го вижда ежедневно, но сега сигурно ще спорите и ще ме нападате, защото истината не ви е приятна.
3
2
 
2
 
! Отговори
Глупаци преди 9 години
С коментарите си показвате защо никога няма да бъдете част от цивилизования свят! Какви? По цял свят насилието над животни е заклеймено, а вие щото имате много акъл, затова сте на тоя хал... Как ще вървите нагоре, като сте примитивни и злобни, пак ще чакате някой да ви оправи. Може би, за да ти се случи нещо хубаво, първо ти трябва да направиш нещо хубаво, да помагаш на деца, стари хора, животинки, не мислите ли?
2
6
 
4
 
! Отговори
KLO преди 9 години
VSICKI MARLIAVI KUCETA DA BADAT IZPRASHTANI VAV VARNA.BARNA E NAI-SMOTANIAT GRAD V BALGARIA,A HORATA TAM SA BEZ VSIAKAKVA KULTURA,ZATOVA OBICAT DA SE ZANIMAVAT S KUCETA-POMIARI. POMIAR S POMIAR SE OBICA.
1
4
 
4
 
! Отговори
stoyan преди 9 години
Пълни глупости, една банда кучкарки се чудят какво да правят и измислят глупости, колко от подписалите тази петиция са истински