Майстори искат специални ниши за климатици в сградите

За тях не се иска специално разрешение за строеж
Обновена: 14 окт 2014 16:32 | 14 окт 2014 16:32, Екип на Черно море
4
Майстори искат специални ниши за климатици в сградите

Напълно съм съгласен с идеята в новите сгради да има специални места, където да бъдат монтирани климатиците. Това каза пред вестник „Черно море“ 32-годишният Георги Димов, който работи като монтажник на климатична техника във Варна.

Така младият майстор коментира една от промените в нормативната база, които бяха обсъдени от обществения съвет, свикан от вицепремиера и регионален министър Екатерина Захариева. Проектът предвижда в новопостроените сгради да се отделят специални места, в които да стоят външните тела на климатиците. Така фасадите на сградите няма да се загрозяват.

Сега законът третира климатиците като съоръжения и за тях не се иска специално разрешение за строеж. Затова и контролните органи не могат да налагат глоби по целесъобразност, например заради естетическия вид на сградите.

В момента за климатиците администрацията прилага режим на търпимост, както е с остъклените балкони и гаражните клетки, които също са незаконни, но докато някой съсед не се оплаче, общините не тръгват срещу нарушителите.

Не бих казал, че фасадите са грозни с климатиците по тях, но наистина има хора, които си ги слагат, където им попадне. Наскоро един клиент ни накара да монтираме външното тяло под терасата му на първия етаж. Не само че е нелогично и неефективно, но и така по-лесно тялото може да бъде откраднато, каза Димов.

Според него обаче има проблеми и с ремонта. Извикаха ни веднъж да ремонтираме климатик в апартамент на шестия етаж, в блок във „Възраждане“. Оказа се, че навремето хората си купили климатика и монтирали външното му тяло извън терасата, после решили да си я направят стая и я остъклили.

Така обаче са отрязали достъпа до външното тяло. Трябваше да се правя на алпинист, да рискувам живота си, за да стигна до тялото и да ремонтирам, оплака се Георги Димов. Ако наистина се изградят ниши за климатицитеq и на нас ще ни е по-лесно, смята майсторът.

Автор: Деян Михайлов
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Варнаклиматици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютно ЗА!
2
5
 
6
 
! Отговори
диди86 преди 9 години
И аз съм съгласна! И да се забранят евтини климатици по панелките, щото като размразяват се тресе блокът
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Егати и новината. Някакъв млад майстор, бил казал, че бил съгласен с нещо. И какво ?