Валежите ще удължат есенната сеитба в Добричка област

Между 25 и 70 л/кв м са падналите там през последните дни
Обновена: 27 окт 2014 11:49 | 27 окт 2014 11:48, Анисия Иванова
0
Валежите ще удължат есенната сеитба в Добричка област
Архив: Булфото

Падналите валежи ще удължат есенната сеитба, каза директорът на Добруджанския земеделски институт доцент д-р Иван Киряков.

В Добричкия регион, който е най-големият производител на хлебно зърно в страната, площите с пшеница достигат около 870 500 декара според данни, обобщени от областната земеделска служба отпреди влошаването на времето. Обичайно масивите със зърнената култура в областта са към 1 200 000 декара.

Падналите валежи, които в района на института достигат 25 литра на квадратен метър, са много полезни за поникналите вече млади пшеници, защото увеличават запасите от влага за развитие на растенията, обясни Киряков, цитиран от БТА.

Според директора на Добруджанския земеделски институт, ако се сбъдне прогнозата за затопляне на времето, земята ще може да поизсъхне най-малко за два-три дни и тогава ще е възможно машините отново да излязат на полето.

Зърнопроизводителите, които тепърва ще сеят, трябва да завишат посевната норма с 20 на сто, защото има риск растенията да не успеят да братят, препоръчва директорът на селекционната база.

Иван Киряков поясни, че удължаването на сеитбената кампания през ноември не е необичайно и е имало стопански години, в които сеитбата е продължавала дори до средата на декември.

В други райони на Добричка област валежите от последните дни са били по-интензивни, като в община Шабла за денонощие са паднали 70 литра на квадратен метър според данни на хидрометеорологичната обсерватория в областния град.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари