Джебчийки от Левски "заработват" президентски заплати в столицата

Баш майсторките в бранша отдавна са в чужбина
Обновена: 2 ное 2014 08:23 | 2 ное 2014 08:17, Анисия Иванова
64
Джебчийки от Левски "заработват" президентски заплати в столицата
Снимка, архив Булфото

По една президентска заплата месечно, а понякога и отгоре си докарват опитните джебчийки от град Левски, които ежедневно гастролират в столицата, пише в днешния си брой вестник "Монитор". Всеки ден рано сутрин млади циганки пълнят на гара Левски първите влакове за София.

В столицата мургавите се пръсват по улиците и булевардите и само за няколко часа със сръчните си ръце успяват да си докарат годишната заплата на един среден пенсионер. Всъщност ако не бъдат арестувани и не загубят половината си работен ден с белезници в районното управление на МВР, крадлите могат да си тръгнат от столицата и с една президентска или премиерска заплата. Вечер след приключване на „работния ден” джебчийките отново се качват на влака и до полунощ вече са си вкъщи

Според вестника с джебчийски туризъм се занимавали главно крадлите от втора и трета категория. Баш майсторките в бранша обаче отдавна заработвали в чужбина.

Славата на Левски като царство на джебчийките е известна още от времето на соца. Още при наближаването на жп гарата кондукторите предупреждаваха пътниците във вагоните с викове: „Гара Левски, пазете парите и багажа!”. Кондукторите и влаковите полицаи споделят, че крадлите избягват да извършват набези, докато пътуват във влака, защото няма къде да избягат и рискуват да бъдат арестувани, преди да са стигнали до „работното” си място в столицата.

"За тях целта е София, където са големите пари”, обяснява транспортният полицай Ивайло. Той разказва и за някои куриозни случаи през годините. Млада и неопитна джебчийка все пак се изкушила и отмъкнала дамската чанта на заспала в празно купе дама. Вместо да я отараши на място, крадлата помъкнала чантата със себе си към тоалетната във вагона. По пътя обаче била забелязана от пътник, който се усъмнил и незабавно повикал влаковия полицай. Щом разбрала, че е спипана, крадлата се барикадирала в тоалетната и отказала да излезе чак до София. За да не избяга на някоя гара, се наложило служителят на Транспортна полиция да прекара близо два часа пред вратата на нужника като гвардеец на пост пред мавзолея.

Служители на Транспортна полиция разказват, че освен крадлите от Левски към София рано сутрин се отправят и „колежките” им от Горни и Долни Дъбник, Плевен и Павликени. Джебчийките от тези региони отдавна са признати за едни от най-добрите не само в България.

Още в първите години на демокрацията най-добрите от крадлите тайно бяха изкарани от страната и пуснати да заработват в Западна Европа с фалшиви документи за самоличност. Заради мургавия им тен в документите те най-често бяха представяни за испанки.

Според запознати с техния престъпен бранш една добре обучена крадла може да изкара на „патрона” си до половин милион евро на година. Вероятно това е и причината къщите на джебчийските барони в циганското гето на Левски да изглеждат като пренесени направо от Бевърли Хилс и да съперничат по пищност и разкош на палатите на холивудските звезди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: Плевенскоджебчийки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Патрон" без благословия от "Общината" - НЯМА!!!
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що не можеш си оставиш някъде колата и да се правиш на не знам си какво.Нали,ако тръгнат да им търсят от къде ,тези доходи ще им лъсне о@@@@ния ***.Ти даваш ли си сметки, какви пари са им минали през ръцете.От каде, ако нямаш и един ден трудов стаж.Какво значи остави тези мърли.Като ти издумкат къщата и ти откраднат чантата и прочие.
39
2
 
16
 
! Отговори
Непукист преди 9 години
На мене ми е все тая, щом държавата не може да се оправи с тях и ни докара до там, че тия и да ми бръкнат в джоба, най-много да ми набарат сополивата носна кърпа...
38
0
 
16
 
! Отговори
гард Левски преди 9 години
Браво на автора за заглавието! Едно време главния редактор за такъв произвол направо уволняваше и то с такава характеристика, че да не можеш да си намериш работа, поне същатата!
37
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставете ги тия мърли,а кажете какво ще правим с джебчиите,които обраха КТБ!
36
0
 
30
 
! Отговори
a3 преди 9 години
да дойде да ме джоби мене после 3 години немойе да изкара пари за зъболекар и черепно мозъчна операция. Ще я спукам от бои за назидание.
35
3
 
3
 
! Отговори
ННН преди 9 години
До Анонимени от ЦСКА има, от ЦСКА !!
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се докаже,това.Но,когато се прикриват и още толкова ги прикриват и поддъражат.Явно са много хора ,цели групи,които се прикриват един друг.Рано или късно нещата почват да лъсват ,как си е.Нали!? Не е нормално да растеш и живееш в нормална среда, а вечно да си бос,гол,гладен,жаден.И да чакаш благоволението на познати ,непознати,близки и приятели.В това, няма нищо адекватно и нормално.Абсолютно подкрепям,това,което казваш с две ръце.Нищо не е както,трябва.
33
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Там, където може да им се предостави земя за обработване, трябва веднага да им спрат и помощите. После да им търсят сметка от какво се препитават и като не могат да посочат законен източник на доходи - в трудов лагер!Някои хитруват, че уж ги издържали техни близки, които са в чужбина. За такива лесно може да се прокара закон - само ако могат да посочат банкови преводи, да им се признава, че парите са получени законно.
32
0
 
33
 
! Отговори
До 34 преди 9 години
Глад и недоимък?Тук са изброени селища, около които се намира най-плодородната земя в България, но голяма част от нея пустее!Нали си спомняш какво написа не много отдавна един кюстендилец тук, в коментарите в този сайт? Кюстендилската община е предложила на местните роми земя за обработване, но досега нито един не е пожелал да се заеме с това! Имам близки в този край - след промените се юрнаха да обработват дядовата си земя, но впоследствие много от тях се отказаха заради ромските набези!
31
0
 
35
 
! Отговори
Нещо хич не е наред преди 9 години
След като са известни и те, и "патроните" им, защо са на свобода? Държавата може да вземе такива мерки, че на тези джебчийски кланове дълго време "да им държи влага", а други дори да не смеят да помислят да практикуват същия "занаят".Когато става въпрос за тежък, опасен и масов рецидив, никакви външни институции или нашенски псевдо-правозащитни организации не могат да се месят.Освен това, възниква въпросът и за отглеждането на деца в криминогенна среда! Затова би трябвало да се самосезират!
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целят се в недостижими за тях неща.По Швейцария едно, друго.Но,явно нещо не им е толкова добро.След,като от страната с един от най-високите стандарти ги връщат,като туристи още по-зле.На пъпа на София,за насъщния.В противен случай глад и недоимък.Демонстрирали висок стандарт,за да прикрият лошите си навици с какво всъщност се прехранват.Добре облечени с добре боядисани и оформени коси.Добре направен маникюр.Така прикриват ,всъщност измекярския си начин на живот.
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не са само от Левски, има ги и от Долна Митрополия, от Горни и Долни Дъбник, от Плевен и други места...
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде са тези джибпчийки разположени?В коя част на града?Център?
27
1
 
21
 
! Отговори
Другия път,в трамвая преди 9 години
пак от Нотариата, се качи онзи ром-клошар, който по едно време вадеше празен пистолет и досаждаше на пътниците, някои се плашеха. Беше известен, не знам защо все го пускаха, като го арестуват и пищова си беше все у него (може да е бил повреден). Пред очите ми един мъж, интелигентен на вид, но тъжен, изведнъж изрева като звяр, скочи от мястото си и тръгна към клошаря, който пък започна да пищи и побягна към задната врата. Мъжът го настигна - ритници, бой. Сигурно на мъжа този ден му е било криво.
26
4
 
3
 
! Отговори
PLOVDIV преди 9 години
KATO SA TOLKOVA DOBRI ,ISPRATETE GI V ANGLIA ILI GERMANIA TA DA ZABOGATEAT XORICATA KAKVO 4AKATE. SAMOLETNI BILETI PARVA KLASA.
25
0
 
34
 
! Отговори
До 13 преди 9 години
Такива неща се наблюдават от време на време в градския транспорт, но не винаги.Запечатаха се в съзнанието ми два случая. В тролея от Нотариата до бул."Витоша" се бяха качили три двойки такива жени - от предната, задната и втората врата. Жена изписка "Портмонето ми" и един едър мъжага с ритници свали тези при задната врата още преди да потегли тролея. После буквално преби следващите две, а когато тролея спря на "Витоша", изрита тези от предната врата навън, слезе и той и ги преби на тротоара.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От Елин Пелин какво заучени на грабежи взлом до джебчийство.След това тираджийте ги хранели.Хранят ги всички от които крадат.Заработват и по втория начин.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
10 дава най-разумното предложение. Не съм злобен човек, нито искам в страната ни да има диктатура, но някои си го просят.
22
7
 
4
 
! Отговори
ROM преди 9 години
PEZIDENSKI ZAPLATI : xaide bratia GIAYRI stanete dzep4ii za da zabogate e te kakvo 4akate,lesno e, vie i bez drygo si ste si po zle i ot *** ,yspex i na dobar pat: pozdravi ot PAZARDZIK (kvartal istok).