Всеки втори пенсионер у нас - в риск от бедност

Учени препоръчват спешни реформи в социалните системи
5 ное 2014 16:22, Анисия Иванова
35
Всеки втори пенсионер у нас - в риск от бедност
Архив: Булфото

В България рискът от бедност при възрастните хора е над 50 процента. Това стана ясно при представяне на сборника "Демографската ситуация и развитието на България". Изследването съдържа 67 доклада от 85 учени от БАН и беше представено от редактора му доц. Кремена Борисова от БАН. Докладите са в осем раздела и обхващат основните области в съвременната демографска тематика в страната.

Според данните от доклада при мъжете над 65 години заплашените от бедност са над 50%, а при жените процентът е над 62. За сравнение - делът на бедните хора от тази възрастова група в ЕС е под 25 процента и за двата пола. В страната се увеличава групата на възрастните хора, а намалява тази на по-младите, които работят. Това е предизвикателство за всички системи - здравеопазване, социални услуги и на пенсионна система, коментира доц. Борисова, цитирана от БТА.

Друг проблем е смъртността у нас - при жените тя е най-висока в ЕС, а при мъжете - е една от най-високите, съобщи още ученият. Затова учените отправят препоръка към политиците да се направят реформи в здравната ни система, които да осигурят на населението нормален достъп до здравна помощ, стана ясно от думите й.

Учените препоръчват и промени в политиките по насърчаване на раждаемостта, нови критерии за семейно подпомагане и реформи в социалните системи.

Авторите на докладите посочват, че е необходимо да се стимулира раждането на повече деца в българските семейства, но това да не пречи на реализацията на родителите и тя да е свързана с по-високото им образование.

Необходимо е да има нови критерии за по-ефективно и по-справедливо разпределение на детските надбавки и на семейните помощи у нас. Това трябва да стане чрез диференциран подход, съобразен с линията на бедността и с минималния гарантиран доход, отбеляза редакторът на сборника.

Друг тревожен факт от изследванията ни установи, че сега на близо 80 процента от територията на България има обезлюдяващи се селски райони, в които е съсредоточена над 70 процента от обработваемата земя у нас, коментира доц. Борисова. Сборникът с демографските изследвания на БАН ще бъде предоставен на министерства и на всички институции, имащи отношение към демографските проблеми, заявиха учените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
ANONIMEN преди 9 години
ZNACHI,horata sa bedni,a shte praviat reformi v zdraveopazvaneto.shto za glupost.triabvat speshni reformi v socialnata sfera-da se uvelichat dohodite na horata,da se vdigne jizneniia standart za da ne sme bedni vaprosa za zdraveopazvaneto e savsem drug
23
1
 
0
 
! Отговори
kolko sme glupavi преди 9 години
До Анонимен 3 Za vazrastnite hora v Evropa ima koi da raboti, zakoni i zdrava socialna sistema, za da poluchat starite pari, Pri nas ima c*gani i upravlenia ot kradci.Vsicko zavisi ot sistemata i kolko mladi hora rabotiat i plashtat danaci i osigurovki. Naselenieto na Balgaria ne obeshtava takova badeshte dori i sled 100 godini
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V rodilnite ni otdelenia dnes na 10 ci*ganceta se rajda edno balgarche. Pravi smetka ako znaesh aritmetika kakvo ochakva nashite samotni deca !
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До пенсионерAko sina ti beshe napravil 4-5 vnuka sega polojenieto na balgarite shteshe da e drugo. Vsichki iskahme po edno dete za da ima poveche za nego no ne napravihme smetka che kogato ostareem za nas shte rabotiat mladite.I az ostanah s edno dete no go razbiram sega kogato sam na 60.
20
1
 
2
 
! Отговори
До Мунчо 23 преди 9 години
Само че учените от БАН, когато пишат и говорят за ромския етнос и културата му, не казват нищо за онези стотици хиляди роми, преселени в България от съседните балкански държави през 60-те-70-те години на 20-и век!Нали знаеш, че има институт, който се занимава с етнологията и на фолклора? Хрантутим го ние, данъкоплатците. А пък връзкарите, настанени там, пишуркат статийки и други "трудове" по начин, който да допадне на властимащите и на силните чуждестранни "братя" и "приятели"!
19
2
 
9
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Учените да си направят труда и да кажат кой,кой открадна пенсионните фондове.Кой сложи на входа и изхода на предприятията свои фирми и ги фалира,след което с откраднатите пари закупи тия предприятия?
18
2
 
5
 
! Отговори
мунчо от село преди 9 години
Не се оплаквайте.Треби да се поощрява раждаемостта на ромите.Двама ромка и ром -4 деца.След 15 години -16 ромчета .След 100 години прираст ще да е от 96 деца.Учените да си припомнят що е аретмитична прогресия и да си направят нови изводи и умозаключения тогава какви ще са пенсиите на работещите.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До пенсионерПрав си ,на гърба си изпитвам същото.
16
1
 
11
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Еврика.Учените от БАН отркриха топлата вода...
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е това новина ли е ? Да ви таковам и медиите продажни като статисти сте .
14
2
 
21
 
! Отговори
боби преди 9 години
Данните от независими експерти са коренно различни:1. Близо 89% от пенсионерите са крайно бедни т. е. ЖИВЕЯТ В МИЗЕРИЯ!. 2. БЛИЗО 78% от работещите са бедни, на ръба на разрухата.3. Безработните пък са просто докарани до мизерия!Е пита се в уравнението -ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМЕ ТОВА?
13
2
 
13
 
! Отговори
До 13 преди 9 години
Пишеш на латиница, ясен си ми.Ти си от онези, които не са доволни от това, че повечето пари от социалните фондове се използват за подпомагане на техния плодовит, но мързелив етнос. Ти искаш ВСИЧКИ пари от тези фондове да са за вас.Не си доволен от това, че детските надбавки бяха отнети от българските деца, чиито родители работят и плащат данъци, та да има пари за такива надбавки и те да отиват за вашите деца. Ти искаш да заграбите ВСИЧКО, което работещите хора са успели да спестят за децата си
12
2
 
6
 
! Отговори
И по държавниПоръчки преди 9 години
работи БАН, но много от проблемите, засегнати в материалите, събрани в този сборник, засягат най-пряко хората от БАН. Затова го взеха толкова присърце.Не че ги защитавам. БАН има толкова много трески за дялане, че наистина човек се пита дали трябва да остане в този си вид или да се закрие и после да се създаде отново, на съвсем други принципи. Това обаче червените велможи няма да го допуснат, защото там са настанени техни близки - на спокойна работа и сигурна, макар и скромна ясла.80% са такива
11
1
 
7
 
! Отговори
Да работиш в БАН и преди 9 години
да отгледаш дете,е подвиг.Докато си под 30-35 г. заплатите са нищожни (дори докторантските стипендии са по-високи); късането на нерви става по най-различни начини - някои от тях са си направо виртуозни перверзии, с други думи - вгорчават ти най-хубавите години от живота и това важи дори за една част от хората,които са с протекции.Абсурдно е да си позволиш второ дете,освен ако не получаваш солидна родителска подкрепа.Затова този сборник се занимава и с проблемите на стимулирането на раждаемостта
10
1
 
9
 
! Отговори
Знаете ли защо преди 9 години
се амбицираха да направят такъв сборник?Когато висшист от БАН се пенсионира, той получава около 200 лв пенсия (понякога и по-малко), а ако е хабилитиран - около 350 лв. Ако е бил и ръководител на секция, може да достигне 500 лв пенсия. За пенсионираните лица от БАН със средно образование, положението е трагично.Само дядо-академиците са с пенсии, подобни на тези на депутатите. Как се ставаше академик през соца, няма да коментираме - вие се досещате; но и сега не е много по-различно.
9
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
HAIDE STIGA S TEZI PENSIONERI.NE ME E...E ZA TQH.......DA HODQT V PARKOVE KATO TEZI V ORLANDOVCI I BAKARENA FABRIKA!!!!
8
2
 
27
 
! Отговори
internetlumpen преди 9 години
Пенсионерите отдавна са докарани до просешка тояга. Вече работещите са в риск от бедностподпомогнати от "държавата". Увеличихте тока с 10% а пенсиите с 2%. *** такива. Тази зима се очертава да гласуваме преференциално с камъни. Трябва да ви почнем от някъде. Вие от мир не разбирате!
7
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какви спешни социални реформи в една фалирала държава? Фалирало е образованието, здравеопазването, енергетиката, НОИ. Реформи се правят с пари, а когато това не става - с много пари. А пенсионерите - 90% живеят на ръба на мизерията.
6
2
 
27
 
! Отговори
Homer преди 9 години
Не в риск, а БЕДНИ...Жалко, събуди се робе и строши оковите!
5
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАЩО МЕ ПРИНУЖДАВАТЕ ДА ИЗПОЛЗВАМ ЦИНИЧНИ ИЗРАЗИ? АМА ТОЗИ ПЪТ ЩЕ СЕ ВЪЗДЪРЖА ОТ ЦИНИЗМИТЕ. САМО МИ Е ЧУДНО ТЕЗИ БАНСКИ СТАРЧЕТА ОТ ВЧЕРА ЛИ ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ ТА СЕГА СА РАЗБРАЛИ ЧЕ 90 % ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ НЕ СА В РИСК ОТ БЕДНОСТ А СА В ПЪЛНИЯТ СМИСЪЛ НА ДУМАТА МИЗЕРНИЦИ. НО КАК ДА ГО РАЗБЕРАТ КАТО ОТ ТЯХНАТА КАМБАНАРИЯ НЕ СЕ ВИЖДА В НИСКОТО? БАБА МИ КОЯТО ИМА 45 ГОДИНИ ТРУДОВ СТАЖ И СЕЕ ОСИГУРЯВАЛА ПО ЖИВКОВО ВРЕМЕ НА 350 ЛВ. ЗАПЛАТА ВЗИМА 150 ЛВ. ПЕНСИЯ. ТОВА СИ Е ЖИВ ГЕНОЦИД ПО КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ.