Магистрала "Марица" готова догодина при мека зима

Строителството беше забавено заради отчуждителни процедури
16 ное 2014 19:07,
25
Магистрала "Марица" готова догодина при мека зима
Снимка: Булфото, архив

Автомагистрала „Марица” може да бъде готова до август 2015 година при мека зима и благоприятни условия през новия зимен сезон, прогнозира регионалният министър Лиляна Павлова.

Още по темата
Тя заедно с транспортния министър Ивайло Московски и председателя на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров инспектира строителството на магистрала. Проверката е показала, че около 80% от лот 2 вече са изпълнени. За лот 1 процентът е по-малък – 65% от планираните дейности са приключени, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура".

Като причини за спирането на строителството и исканото удължаване на срока за изпълнение на обекта са били посочени закъснели отчуждителни процедури, силното преовлажняване на почвите заради обилните валежи през изминалия строителен сезон.

Влияние е оказала и необходимостта от допълнително укрепване на откосите по пътя, както и появата на нови археологически обекти по протежението на магистралата.

„Заедно с изпълнителите обсъдихме нови строителни графици и поискахме уверения, че този път строителството ще бъде извършено спрямо тях. Нови отлагания са недопустими. В противен случай рискуваме да загубим цялото финансиране от ЕС за изграждането на магистралата”, коментира Лиляна Павлова.

Министърът на транспорта Ивайло Московски е призовал изпълнителите за пълна мобилизация на човешки и технически ресурси и без компромис за качеството на строителните дейности да се върви с бързи темпове към финализиране на обекта.

Двамата министри са направили проверка и на друг участък от автомагистралата - от 98-ми до 108-ми км. В тази част на аутобана се изпълнява ново дясно платно, тъй като трафикът преминава само в лявото, а то е в експлоатация повече от 35 години.

Строителят е поел ангажимент пред министрите участъкът да бъде завършен до май 2015 година след осигуряване на 7-те млн. лв., необходими за завършване на обекта.

Магистрала "Марица" свързва АМ "Тракия" с ГКПП "Капитан Андреево" на българо-турската граница. Плановете са дължината й да е от 117 километра. Изграждането на Лот 1 и Лот 2 на магистралата се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Със средства от оперативната програма се изграждат общо 65,62 км.

Още икономически новини четете на Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съд за Орешарски, Сидеров и Станишев, които харчеха парите за пътища за хрантутене на *** и пенсионери!
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NA SNIMKATA NA MOIA KOMPUTER TIA IZGLEGDA MNOGO GALTA,DA NE BI DA E ***?
16
7
 
13
 
! Отговори
Минчо Празников преди 9 години
Само при мека зима "турлюгювеча"наречен правитество Борисов 2 ще оцелее да пролетта.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ййййИ *** ти е дебела ***.Проста, проста, проста......... Привет, товаришь!
14
4
 
7
 
! Отговори
йййй преди 9 години
дебела проста ***. аман от *** И НАГЛАСЕНИ ОТРОЧЕТА НА ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ *** в тази Държава. За това нищо не върви. Народът и хората трябва да имат нетърпимост към това. Трябва да ви избият с камъни ако искат нещата да тръгнат към добро.
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази магистрала не трябваше ли да е готова още при първият мандат на ГЕРБ ?
12
3
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
До инженер-пенсионерТо ако ще го смятаме в кофички мляко............излиза , че шефа сал за една седмица е парижкия хотел е "изял" нейде към 80 000 кофички бре!! /осемдесет хиляди/ Бах *** у устата гладната!
11
1
 
8
 
! Отговори
инженер-пенсионер преди 9 години
Не е 50 ст. на ден а е 15 стотинки на ден и ти трябват 10 дни за една кофичка . Просто направих умишлена грешка да проверя дали ще има животинска радост в някой . Да има , другарите и за една стотинка на ден се радват . Кажи му комунист-социалист и това е .
10
1
 
6
 
! Отговори
обикновен пенсионер преди 9 години
До инженер-пенсионерПовишението с 50 ст. на ден е супер!!! На всеки два дни си купувам по една кофичка кисело мляко!! Бе-Се-***, Бе-Се-***!!! И Атака също!!! Поклон!:)))
9
5
 
12
 
! Отговори
инженер-пенсионер преди 9 години
Другари , не виждам защо коментирате строежа на магистрали и пътища. Нали вашата опорна точка е , че асфалт не се яде. При това положение си яжте повишението на пенсиите с 4.50 лв. на месец или 50 стотинки на ден.
8
12
 
23
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Другари, давам ви опорни точки:Лилето е пра-пра внучка на комунистЦветанов е изнасилил и изял две малки момиченцаПлевнелиев е купил Манхатан/целия/ с една кипърска офшоркаБойко е откраднал две кокошки на комшията си като детеСидеров НЕ Е продажно ***. Повтарям НЕ Е. Че квито сте ***........Българските деца които смаяха Евровизия НЕ СА БЪЛГАРЧЕТА!! Страхотната фея Крисиа е фотомонтаж!!ДЕРЗАЙТЕ , ДРУГАРИ!
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проверката е показала, че около 80% от лот 2 вече са изпълнени. За лот 1 процентът е по-малък 65% от планираните дейности са приключени, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура".Браво, браво, а при подписването на договора в началото, отдавна трябваше да е готова, а дори и с удължаването на договора, вече трябваше да е готова! КОЙ е виновен за забавянето, защото си има поети ангажименти, КОЙ написа договорите и защо не се плащат неустойки?
6
13
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
До псевдоАТАКИСТТвоите любимци от ГЕРБ вече са толкова жалки, че дори не си заслужава да пишем. На умряло куче нож не вадим ! :)
5
13
 
14
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Ами гербери прости за мека зима се молете пак на богоизбраният ПУТИН иначе лошо ви чака! Ха ха ха ха ха ха ха!
4
5
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Другари, само един коментар!??! Ей, мързеливци, я налягайте компютрите!! И поне по десет "лайквания" на пост си слагайте! Тикви мързеливи!
3
21
 
22
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Браво Лиле... - запуши устите на червените *** с асфалт...
2
3
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
"Хитлер също е строил магистрали. При него също е имало ниска престъпност !"Росен Плевнелиев
1
17
 
10
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Айде другари!! Пуснаха статийка подходяща за плюене и обиди!