Московски връща автобусите по жп линията София - Бургас

Влакове се разминали "на косъм" след човешка грешка на гара Церковски
33
Московски връща автобусите по жп линията София - Бургас
Ивайло Московски. Снимка: архив, БулФото

Автобуси ще превозват пътниците по жп линията София - Бургас в участъка Нова Загора- Карнобат, съобщи транспортният министър Ивайло Московски в Ямбол.

За нас най-важното е да се избегнат всякакви рискове за пътуващите във влаковете, подчерта Московски. Мярката се предприема заради зачестилите инциденти през последните седмици.

По думите му независимо от неудобството за пътниците автобусите отново ще бъдат върнати.

Задължително трябва да се прекрати тази практика за смяна на ръчен режим на стрелките и да се премине към транспортиране на пътници в отсечка от 80 км, за да се избегнат макар и минимални рискове за пътуващите в това направление, обясни той.

Превозването на хора с автобуси ще продължи докато отпадне необходимостта от ръчна смяна на стрелките и всичко се автоматизира. Транспортът ще бъде за сметка на изпълнителите на проекта по модернизирането на жп линията.

"Обявеният срок за завършването на сигнално-охранителна система за района на Ямбол е в края на февруари, но той ще бъде максимално съкратен“, заяви министърът.

Реконструкцията на железопътната линия от София до Бургас трябва да приключи до края на 2015 г.

Министърът инспектира днес железопътни гари с ръчно управление на движението, за да се запознае на място с предприетите мерки за гарантиране на безопасността на движението на влаковете.

Гара Церковски е една от 11-те гари в страната, в които стрелките за определяне на коловоза за движение се обръщат ръчно поради ремонти на линията.

Там заради човешка грешка вчера два пътнически влака са били на косъм от сблъсък, съобщи Дарик.

Малко преди 18.00 ч. влак, пътуващ от София за Варна, е спрял на шести коловоз на гара Церковски. Междувременно пътническият влак от Бургас за Ямбол се е движел по същия коловоз. До сблъсък не се е стигнало благодарение на навременната реакция на машиниста, който е успял да спре влака на около 300 м от другия локомотив.

От Национална компания "Железопътна инфраструктура" обяснили, че причина за възникналата ситуация е грешка от страна на стрелочника на гарата, който сбъркал при определянето на маршрута на движение.

„Ние се опитваме да установим на какво се дължи, дали на липса на концентрация. След това като разговаряме с участниците в такъв тип ситуации, те изтъкват различни причини - проблеми в къщи, умора”, обяснява главният ревизор по безопасността в НКЖИ Бисер Минчев.

Постовият стрелочник на гара Церковски ще бъде уволнен. За да ограничат подобни грешки от железопътната компания са намалили скоростта на движение в района на гарите с ремонти на 25 км/ч и са забранили едновременното приемане на влакове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
atanas преди 9 години
Колко некомпетентно лъха от този човек....
22
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Добре, автобуси за пътниците ,а товарите на камиони ли ще ги качиш бе !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
21
0
 
1
 
! Отговори
Петя преди 9 години
Браво на машиниста успял да спре влака навреме! Кажете името му, то трябва да се знае, все пак е спасил много човешки живота! От БДЖ да го наградят!
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все пак требе да се удари рамо на превозвачите от корпорация ДПС
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честита ни 25-годишна демокрация! Тъй ша се оправят нещата. Първо беше БГА Балкан, после БТК, сега е ред на БДЖ. Успешни приватизации.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да го товараТ НА КНИЖЕН КОРАБ И У ГЬОЛО
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е па при нас у софето ватмането сменят стрелките с едно длъго железо и джиткат та пушек се дига
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пътувах преди два дни за Варна.влака се влачеше като костенурка и от бърз накрая стана с 40 мин закъснение в крайна гара.те това никъде го няма.
15
5
 
11
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
Абе, г-не, нали отговаряше близо 4 години за транспорта?Какво се правиш на паднал от Марс?Защо не направи нещо за железниците през това време?Сигурно защото началникът ти *** трябваше през цялото време да реже лентички по шосетата.
14
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имат поръчка от ЦРУ да продадат и желозопътната инфраструктура..
13
0
 
16
 
! Отговори
BG преди 9 години
Некадърниците от БДЖ могат да бъдат "горди" - България е единстената държава в света с .... фалирал железопътен транспорт :))))))Как го постигнахте ?!?!?!
12
3
 
17
 
! Отговори
Морковски преди 9 години
21 век, в България стрелките се обръщат ръчно, а влаковете се влачат с 25 км/ч. И вместо да каже в чий джоб *** крадец тури парите за модернизация на линиите и защо проектите му се влачат по 10 години, ония уволнил стрелочкника и проблемът решен видите ли.
11
2
 
4
 
! Отговори
Българин реалист преди 9 години
До vargтурците работят много по-съвестно от българите.. да не говорим, че на такава работа ако се хване българин ще е или над 50год или някой "проблемен" тип. В повечето случай работят ***, турци се хващат само на високо платени обекти. Българите не работят защото са мързеливи. Вземете се осъзнайте малко и приемете каква е реалността, вместо да плюете само.Той и Пулев постоянно оплюваше Кличко и накрая видяхте какво стана.. набиха го като непослушно детенце
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи седиш буташ квито си искаш стрелки взимаш заплата и нищо. а??? Пак ли няма виновни??? Тоя който го прави подлежи на съдебна отговорност мин 20 год затвор. Нашата малка рибка пак ли спи или се крие в водораслите?
9
1
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Когато бях 1999 г в Япония - пътувах Нагоя към Токио с влака стрела- разстоянието е 600км между двата града- скороста на влака максимално е 320км в час - рееално той се движи малко под тях- на билета пишеше - 1 час и 55 мин - ако закъснее - имаше неустойки- говоря за минути ако закъснее- Сега сме 2014 г !! и нашето пътуване е като в Бангладеш - дори по зле- --слез от влака -качи се в автобуса -после пак в влака - направо Комедия граничеща с Пародия- ама политиците 25 г тупат БДЖ и го ограбиха
8
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВСИЧКО ДА СЕ АВТОМАТИЗИРА И КАТО СЕ СКАПЕ КОМПА ЩЕ СЪБЕРЕ ВСИЧКИ ВЛАКОВЕ НА КУП. ЕДНО ВРЕМЕ НЯМАШЕ АВТОМАТИКА НЯМАШЕ КОМПОВЕ И ВСИЧКО СИ ВЪРВЕШЕ ПО МЕД И МАСЛО. СЕГА СЛАГАТ ЧИЧОВИТЕ ДЕЦА ДА СПЯТ ПО КАНТОНИТЕ БЕЗ ДА ВЪРШАТ НИКАКВА РАБОТА. ЗА ТАМ СИ ИСКА ОДГОВОРНИ ХОРА И ОБРАЗОВАНИ. СЪС СЕЛСКИ ТАРИКАТИ РАБОТА НЕ СЕ ВЪРШИ.
7
1
 
12
 
! Отговори
митко преди 9 години
София-Варна има две направления, през Горна Оряховица и през Карнобат. Затова се засичат на въпросната гара
6
1
 
13
 
! Отговори
Краси преди 9 години
Тези 25 години които никой не пипна нищо по-път подвижен състав и усигурителни инсталации може само да доведе до някоя злополукс.Събиране на хора от улицаята заличаването на категорията труд всички *** в БДЖ води до това!
5
10
 
0
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
"Малко преди 18.00 ч. влак, пътуващ от София за Варна, е спрял на шести коловоз на гара Церковски. Междувременно пътническият влак от Бургас за Ямбол се е движел по същия коловоз." Ок аз ли не съм компетентен, или излиза че влака за Варна за по-пряко минава покрай Ямбол?
4
4
 
9
 
! Отговори
edin преди 9 години
Пеша,пеша-София-Варна,пеша и никакви рискове!