Тревожно е състоянието на река Марица в Хасковско

Има опасност от скъсване на диги и заливане на земеделски земи
18 ное 2014 17:58, Анисия Иванова
1
Тревожно е състоянието на река Марица в Хасковско
Архив: Булфото

Тревожно е състоянието на коритото на река Марица в района на Хасковско. При проверка, назначена от областния управител, е установено, че на много места по реката има скъсани бентове, бреговете ерозират и речното корито се измества, съобщиха от областната администрация.

Наред с това се образуват острови от наноси, които са обрасли с дървета и храсти и затрудняват пропускателната способност на речното корито. При по-висока вълна това води до ерозия, до скъсването на диги и до заливането на хиляди декари обработваема земя, отбелязват от администрацията.

Още по темата
Препоръката на експертите е да се направи цялостен хидрогеоложки анализ на речното корито на река Марица.

Комисията е дала предписания и за отстраняване на технически неизправности на язовири в общините Хасково, Димитровград, Харманли, Тополовград, Маджарово и Стамболово.

Бедствено положение беше обявено вчера в Пазарджик заради срутване на брега на Марица и излизането й от коритото. Проблемният участък на реката е край кладенците, снабдяващи града с питейна вода. Съществува реална опасност съоръженията да бъдат залети и замърсени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е браво бе ! Цяло лято валя , и сега се прави оценка на коритото на река Марица ! Няма добра пропусквателност на коритото . КОЙ ще го разчисти ??Задръстихме и природата , та ще ни заливат всички реки !