Частник иска да си купи две подводници от варненската община

Трябвали му някои от резервните части на съоръжението
6
Частник иска да си купи две подводници от варненската община
Снимка: архив, Булфото

Частна фирма е депозирала молба до кмета на Варна Иван Портних с искане да закупи двете нефункциониращи военни подводници, които се намират на територията на града - "Слава" и "Надежда". Това стана ясно от последното заседание на комисията по "Собственост и стопанство" към Общинския съвет.

Едната от подводните лодки - "Слава", бе дарена на общината преди време с идеята тя да бъде превърната в музей на военното-подводно дело у нас.

Около 2,5 млн. лв. ще струва на местния бюджет превръщането на подводницата в музей. Това са показали предварителните разчети на общинските финансисти - средства, с които местната власт не разполага, припомниха общинските съветници.

От частната фирма предлагат да закупят подводната лодка, за да оползотворят някои резервни части и механизми.

"Имайки предвид дългогодишния си опит в морското дело, Ви уверявам, че всичко останало е подходящо само за скрап и рециклиране", коментира в писмото си до кмета собственикът на акционерното дружество.  

Членовете на комисията по "Собственост и стопанство" бяха категорични обаче, че историята на Варна и на военното подводно дело не е за рециклиране. Те отхвърлиха искането на частната фирма и обявиха желанието си за бъдещото превръщане на "Слава" в музей на военното подводно дело у нас.

Автор: Михаил Любомиров

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: общинаподводницаВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
:) преди 9 години
Подводниците жълти ли са?Ако не е йелоу събмарин, нищо не струва и следва да му ги дадат две за лев!
1
2
 
5
 
! Отговори
Веско преди 9 години
Туй мильоните за нищо ги нямат. Сигурно половината са да се закупи място от наш човек.Не мога да разбера защо за такива хамалски дейности като копане на основи и леене на бетон не се използва труда на хилядите престъпници и осъдени на обществено полезен труд. Всъщност разбирам, трябва да се усвоят едни бюджетни пари.