Близо 2000 бебета са изоставени през миналата година

Зам.-министър Каменов: Причините са бедност и проблеми в образованието
Обновена: 3 яну 2015 15:33 | 3 яну 2015 14:20, Анисия Иванова
65
Близо 2000 бебета са изоставени през миналата година
Снимка, архив Булфото

"Близо 2000 бебета са изоставени през миналата година”, каза пред Нова телевизия заместник-министърът на младежта и спорта и бивш директор на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов.

Вчера майката на първото бебе за 2015 година в Бургас го остави и избяга.

Още по темата

По думите на Каменов проблемите в образованието и ранното отпадане на децата от училище са част от причините за отказване от рожбата.

"Бедност, нежелана бременност са други причини. Нека да не бъдем като линейки - да се отзоваваме при свършен факт. Трябва да имаме здравни медиатори, които да работят на терен”, категоричен бе Каменов.

"Честа практика в родилните отделения е ромски майки да изоставят бебета си под предлог, че отиват да гледат другите си деца и затова оставят новороденото”, допълни психологът Елка Налбантова.

Според нея в махалите трябва да има и по-сериозно медицинско присъствие, тъй като голяма част от майките споделят, че бременността им не е проследявана от лекар.

Налбантова иска социалните помощи да са обвързани с образованието на децата и грижите за самите деца. Започнали сме реформата, но сме съвсем в началото, изтъкна тя.  През тази година предстои да бъдат закрити 8 дома за бебета.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до #29 държава НЯМА!!!
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZA *** NIMA SPIRALA
23
0
 
4
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Министър Каменов, причините са вашето и на всички управлявали преди вас да сложат край на това. А това може да стане много лесно г-н министЪре, като криминализирате раждането под 18 години, като въведете наказание за педфилия на мъжете на тези деца които раждат и като премахнете майчинството на майки под 18г. Разбра ли г-н министЪРЧЕ, начини има, желание нямате!!!
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 26Прав/а си. Децата нямат вина и е достатъчно нещастие да си отритнат от родителите си, което после продължава и от обществото. Дете, което не получава любов остава травмирано за цял живот. Но за съжаление има хора, които сутрин мразят себе си, а следобед - околните.
21
0
 
3
 
! Отговори
до анонимен преди 9 години
БЪЛГАРИНО НАУЧИ ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ ПРАВИЛА ЗА ПРАВИЛНО ПИСАНЕ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК! И да престанеш да пишеш с главни букви! Колко плюсове за толкова плиткоумен ***... Господ да пази България от такива като тебе!
20
2
 
11
 
! Отговори
до 23 преди 9 години
Тук @нгалотурците са на почит
19
1
 
12
 
! Отговори
? преди 9 години
Не ми е ясно защо са ми изтрили предишен коментар. Допускам, че понякога трият по грешка.Аз предлагах, вместо да се ликвидират социалните домове, каквото се цели напоследък, да се направи друго.Да има такива домове, в които, освен изоставените, да съберат и децата на неграмотните и безотговорни родители, за да растат те под грижите на професионални педагози. Родителите им обаче принудително да работят, за да плащат издръжката на децата си в тези домове.
18
4
 
35
 
! Отговори
До 17 СаШо преди 9 години
Тук става въпрос за ромки. Дори да живеят с някого, те се регистрират като самотни майки - така помощите и надбавките, които ще получат, са по-големи. Бащите на тези деца също се надяват на въпросните пари, получени даром - от това живеят.Затова не можеш да ги накараш да работят. Заплатите, полагащи се на хора без образование и квалификация, не ги устройват. Претендират за заплащане, по-високо от това на висшистите, иначе нямало да започнат работа.При това положение, чрез децата се прехранват.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
zashto ne gi sterlizirat vednaga sled rajdaneto - problem reshen! kakto praviat s jivotnite - te ne namaliaha li s tozi metod???
16
3
 
27
 
! Отговори
оня преди 9 години
само че никъде не се споменава,че майките са по 14-15г
15
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗА ТОВА ЛИ ТАЗИ ГОДИНА ЗАПОЧВАТЕ СЪС ПЪРВОТО НОВОРОДЕНО ИЗОСТАВЕНО ОТ МАЙКАТА ? ТАКА ОРИСАТЕ СТРАНАТА,АЗ ЗНАМ ТОЧНО КАКВО ПРАВИТЕ И КАКВИ НЕГАТИВИ НАЛАГАТЕ,ЗНАМ ,ЧЕ ВЛАДЕЕТЕ ЕФЕКТА НА ДОМИНОТО,ЗНАМ ,ЧЕ СЪС ТОЗИ ВИ ХОД ИЗОСТАВЕНИТЕ БЕБЕТА ЩЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ 2014 Г,ВИЕ СТЕ ИЗВРАТЕНИ ГОСПОДА ЦИОНИСТИ И ГОСПОДА ЗИДАРИ.ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ
14
1
 
47
 
! Отговори
... преди 9 години
"Налбантова иска социалните помощи да са обвързани с образованието на децата и грижите за самите деца." 25 гидини ви бяха нужни за да го проумеете ли?...
13
1
 
17
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
И как българската държава се бори с бедността,като ограбва най бедните методично и целенасочено
12
0
 
35
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААААААААА преди 9 години
"ИНТЕГРАЦИЯТА"----Е ГОЛЯМ ЛОКУМ ....ЗА МНОГО ПАРИ!!!!ЩО ПОЛИТИЦИ ---СТАНАХА МИЛИАРДЕРИ ...САМО С ТОЯ ЛОКУМ!!!!БЛАЖЕННИ СА ВЕРВАЩИТЕ В -----ТАЯ ВЕЛИКА ЛЪЖА!!!
11
0
 
30
 
! Отговори
ЗАПАДА КЬОРАВ ЛИ Е.. преди 9 години
КАКВА "ИНТЕГРАЦИЯ" ...КАКВИ ГЛУПОСТИ ,БЕ..??!!!ВСИЧКИТЕ ПАРИ ОТИВАТ ЗА ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ПРОПОГАНДА !ОНИЯ ОТ КОМИТЕТИТЕ И ФОНДАЦИИТЕ ПО "ИНТЕГРАЦИИТЕ"----ВЕЧЕ СА МИЛИАРДЕРИ С ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ!!!
10
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стотици милиони се източват през разни фондации за интегриране на ромите без никакъв ефект. По-добре да се дават за образование и култура.
9
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРИЧИНАТА НЕ Е БЕДНОСТ, А ГЕНЕТИЧНИЯ МЪРЗЕЛМЪРЗИ ГИ ДА УЧАТ, МЪРЗИ ГИ ДА РАБОТЯТ, МЪРЗИ ГИ ДА СИ ГЛЕДАТ ДЕЦАТАРАЖДАТ САМО ЗА ДА ВЗЕМАТ СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ И ДЕТСКИКАТО И ОТГЛЕДАТ ДЕТЕТО ДО 1-2 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ, ЩЕ ИДЕ ДА СИ ГО ПРИБЕРЕ,ЗА ДА МУ ПОЛУЧАВА ДЕТСКИТЕ
8
5
 
23
 
! Отговори
ТОВА Е: преди 9 години
ДЕГРАДАЦИЯТА НА ЛИЧНОСТТА В СОЦ-*** БЪЛГАРИЯ!!!!
7
1
 
40
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Дивите животни мислят само за да се нахранят и размножават. Индивиди от човешки вид, които мислят само да се нахранят и размножават , може ли да се наричат хора.
6
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ti vnimavay kakvo goviri6 4e dane stane pe4eno s tova zali4avane