Над 100 млн. лв. европейска пара отива във Варна до 2020 г.

Общината има готови проекти за 80 млн. лв
19
Над 100 млн. лв. европейска пара отива във Варна до 2020 г.
Снимка: архив Reuters

100,7 млн. лв. се предвижда да получи Варна от еврофондовете за регионално развитие до 2020 г. Това става ясно от индикативното разпределение на средствата по новата Оперативна програма "Региони в растеж", която предстои да бъде одобрена от Европейската комисия следващите месеци, съобщи Информационна агенция "Черно море".

Община Варна има готовност да усвои 80 млн. лв. от новата Оперативна програма “Регионално развитие”, заяви само преди дни кметът на града Иван Портних. Това са готови проекти, включени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, в които местната власт е инвестирала, чакайки новия програмен период на ЕС, уточни той.

“Няма да губим време при кандидатстването, както стана в предишния период”, зарече се още Портних.

Близо милиард лева се очаква да получат oбщо десетте най-големи града у нас от еврофондовете за регионално развитие до 2020 г.

Цялата ОПРР 2014 – 2020 г. е в размер на 1,54 млрд.евро (европейско и национално финансиране).

С парите, които ще се разпределят по приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие" на ОПРР 2014 – 2020 г., ще се финансират ремонти на градското пространство (паркове, площади, училища), обновяване на градския транспорт, саниране на държавни и общински сгради, ремонт на музеи и др.

Амбицията на управляващите е първите проекти, които общините ще представят по т. нар. интегрирани планове за градско възстановяване и развитие, да бъдат стартирани още в средата на 2015 г. или най-късно в навечерието на местните избори през септември.

С най-много пари от еврофондовете за устойчиво и интегрирано градско развитие ще разполага кметът на София Йорданка Фандъкова – 285,5 млн. лв.

Бургас и Варна изпреварват Пловдив. Димитър Николов ще разполага с бюджет от 103,6 млн. лв., а неговият колега Иван Портних с 3 млн. лв. по-малко.

Кметът на Града под тепетата Иван Тотев получава почти 97 млн. лв.

Значително по-малко средства ще вземат останалите шест града от Топ 10. Това са Русе с 67,1 млн. лв., Стара Загора с 63 млн. лв., Плевен с 56,8 млн. лв., Благоевград с 52,5 млн. лв., Велико Търново с 51,9 млн. лв. и Видин с 45,6 млн. лв.

Едва 200 млн. лв. ще получат 28-те по-малки общини, които попадат в рамките на приоритетна ос 2 на "Подкрепа за периферни географски райони, най-силно засегнати от бедност" на ОПРР 2014 - 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: фондовеВарнаЕвропари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази история с благоустройството на Варна ,прилича на историята с Южен поток,който не съществува,но за него се взимат по 10 бона заплати.В този град от 20 години сякаш нищо не е пипнато.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хидрострой,Инжстрой,Зебра или "всичкострой" ще усвои 100 млн. това е новината, а какво ще свърши е друга бира
14
1
 
3
 
! Отговори
аа преди 9 години
Да не стане само като с олимпиадата на Путин - милиарди инвестиции и после 20-30 милиардери и останалото рая...
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За 5 години това прави едва по 20 млн/год. Добре е все пак, че ги "дават", но за подобряване това-онова в занемарен град, като Варна, сумата е, може да се каже, незначителна. Следователно, местната власт трябва доста да се напъне за осигуряване на значително повече пари, вместо да се хвали с дребни суми-подаръци.
12
1
 
7
 
! Отговори
Иванофф преди 9 години
Нали не мислите, че са ви подбрали случайно снимка с ПЕРФОРИРАНИ ФАЛШИВИ ЕВРА :)))Казват ви - тези пари хем ги има, хем ги няма!Хем ще ви ги дадем, Хем ще си ги приберем без да ги пипнете :))))))))))))))))))))Мислете Маймунииииииииииии ...
11
0
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
Дайте от паричките един-два милиона и на охранителна фирма БГ СОД,че дано се загуцат. Под носа на кмета намаляват охранителите си на общински обекти на половина, и все реват ,че са на загуба. А проверяващите си затварят ли атварят очите. И това ми било държава.
10
0
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 9 години
Леелиии ,май ще има и за велоалея,мааалииии.
9
1
 
11
 
! Отговори
ФЕС преди 9 години
Ей, какво ограбване ще падне във Варна, че не е истина!!!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дайте и на Пловдив бе
7
2
 
9
 
! Отговори
. преди 9 години
Цялата вилна зона на града е в кал - няма асвалт. Плащаме данъци за "квартал по документи", но си събираме пари и ние си правим пътищата. Деретата масово са превърнати в сметища. Това на 4.5 км от идеален център в района над Военна болница. *** - това е Варна. Обичам си приятелите в родния град, но се срамувам, че живея в гето.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази община първо трябва да се изчисти из основи.Трябва да се направи пълна ревизия на последните 10-15 години и да има осъдени.Иначе няма как Варна да тръгне напред.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Янко Станев потрива доволно ръчички.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами мутрата като дава пари само за софия ще чакаме от 5 години пари от ес да закърпим 2 булеварда и другото под масата само празни надежди пак
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия 100 млн лева са нищожни за град ,като Варна.Ако Киро Лъжецо си беше размърдал малко ***, тия милиони щяха да бъдат усвоени до сега,а новите щяха да са за "лустро" на града.Киро беше обещал,че през 2007 година ще бъдат асфалтирани и третокласните пътища.Квартала над паметника е на черен друм-няма сметосъбиране,бърза помощ през зимата и след дъжд,а за градски транспорт или такси да не говорим-мизерия.
2
3
 
25
 
! Отговори
аз преди 9 години
Пак ще ги глътнат от Инжстройинженеринг и другите близки фирми, а Варна никога няма да стане еврипейски град и ье продължава да тъне в мръсотия, с кратери по улиците и с *** коптори вече и по тротоарите на булеварда край Максуда. Кмете,спиш ли или се правиш на сляп?
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А така, варненци внимавайте сега с протестите, иначе пари нема.