Екстремните природни явления ще продължат!

Василева: Нивата на реките и язовирите остават високи
Обновена: 2 фев 2015 10:36 | 2 фев 2015 10:35, Веселина Йорданова
12
Екстремните природни явления ще продължат!
Снимка: архив, БулФото

Нивата на реките и язовирите продължават да бъдат високи, но се следят постоянно, увери екоминистърът Ивелина Василева, която коментира пред БНТ ситуацията след проливните дъждове в последните дни.

По думите й обстановката в страната леко се е нормализирала.

Още по темата
Много общини в Южна и Източна България обаче продължават да са в тежко положение.

Василева посочи, че основният проблем е бил предизвикан от интензивните валежи в източната част на страната и в Родопския район. Продължават да бъдат високи нивата по поречието на реките Марица, Арда, Тунджа.

"Има преливане на язовири, което се извършва контролирано от комплексните и големи язовири. В момента преливат Камчия, Ясна поляна, Мандра в Черноморския район, в Източнобеломорския район – Асеновец, Боровица, Кърджали, Студен кладенец, Ивайловград, в Дунавския – Среченска бара и Йовковци, Западнобеломорския – Студена, Дяково и Пчелина.

Язовирите, които са определени в предаварийно състояние, са непрекъснато под наблюдение, няма сигнали за критични състояния там, съобщи министърът на околната среда и водите.

Според Василева ще продължим да ставаме свидетели на екстремни природни явления и трябва да се адаптираме.

Министърът даде пример, че в България средните годишни температури през последните 20 години са се увеличили с 1.5 градуса и това води до появата на явления, които не са били типични преди 50 години. 

По думите й ще трябва да свикнем с новините за наводнения и разрушения, предвид климатичните промени, водещи до изключително интензивни валежи, последвани от периоди на засушаване.

Според нея институциите са постигнали максимална степен на координация, на обединяване на усилията за това да не се допускат грешки и аварии.

По Оперативна програма “Околна среда” са заделени 2 милиарда и половина за подобряване на водната инфраструктура у нас. За защита от вредното въздействие на водите в новата оперативна програма са заложени 120 млн. лв.

Василева каза, че на територията на страната по „Околна среда“ се изпълняват над 220 проекта, и изрази съжаление, че тя е била забавена. По думите й съвместно с общините се полагат усилия забавянето да се преодолее.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: МОСВИвелина Василева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С такова стопанисване и поддръжка вече и утринната роса е екстремно явление.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
климатични промени, не знам си кво, а безобразната чудовищна сеч? За нея нищо, тя не е причина, тя не се наказва, нещо повече, препоръчителна е.
5
0
 
1
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Гжо Василева, живея близо до саламурата- При тполкова много дъждове и преляли реки, няма ли да се повдигне и морското ниво ???
4
0
 
11
 
! Отговори
Готин преди 9 години
Когато хората разберат, че Земята е техен единствен дом, който трябва да пазят и почитат, а не средство за брутална експлоатация, тогава може би и климатът ще стана по- благосклонен към тях!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След 15 години сегашните наводнения и бедствия сигурно ще ни се струват като детска игра...
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на краля слънце горния началник му е виновен
1
1
 
9
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
А кога вие (всички политици крадци) ще свикнете да си вършите работата?