Остават 2 см до преливането на река Тунджа

При дъжд институциите са безсилни, заяви Лиляна Павлова
Обновена: 3 фев 2015 10:36 | 3 фев 2015 09:15,
36
Остават 2 см до преливането на река Тунджа
Снимка: БТА

Остават 2 см, докато прeлее река Тунджа. Днес ще е много критично положението в Елхово. Това каза в предаването „Тази сутрин” по БТВ министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Още по темата

„В 08.00 часа е започнала евакуацията, евакуирани са до момента 270 човека”, обясни Павлова и заяви, че е започнала евакуацията на още 220 души.

„Имаме 4 критични района. В района Девин - Доспат имаме свличане на пътища и четири опорни стени са отнесени. За съжаление има много участъци, които са затворени в това направление. В Доспат и Девин има много паднали подпорни стени, паднала скална и земна маса”, допълни Павлова.

По думите й се прави всичко възможно, за да бъде отворена поне едната лента за движение, тъй като в противен случай двата града ще останат напълно изолирани.

„Два са проблемните участъци в област Бургас – Слънчев бряг и Обзор. В Обзор е затворено движението в едното пътно плътно, обходът за Бургас е през Дюлинския проход, посока Варна има само едно плътно”, каза тя. Павлова обясни, че когато вали дъжд, всички институции са безсилни. Тя добави, че се прави контролирано изпускане на язовирите.

„За област Варна най-тежко е положението в община Аврен и в община Дългопол. Това са двете общини, в които имаше превантивно евакуиране на 4 села. Днес най-вероятно хората ще бъдат връщани поетапно, тъй като сега преливат язовирите Камчия и Цонево. Най-добрата новина е, че от тази нощ няма залети къщи”, каза Павлова и допълни, че това се дължи на контролираното изпускане на язовира.

Село Одринци в Добричката община е частично евакуирано, а жителите на с. Долина са изведени от домовете им, съобщават от Областния съвет за сигурност. Тази сутрин всички близо 300 живеещи в Одринци трябва да напуснат селището заради контролираното изпускане на язовир "Одринци".

Според информация от директора на областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" Дарин Димитров дебитът при източването на водоема ще се увеличи до 5000 литра в секунда.

Остава обявеното бедствено положение в селата Карапелит, Генерал Колево, Одринци, Долина, Драганово, Опанец, Богдан, Батово, Славеево, Бранище, Пчелино, Ново Ботево, Поп Григорово, Добричка община, посочват от Областния съвет за сигурност.

Областният управител д-р Маргарита Новоселска апелира към гражданите на Добрич да помогнат на близки и познати от застрашените от наводнение села.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставка !Уволнение !Контролирано е на баба ти течението !ВЪН ВАШТА МАЙКА !!!
30
1
 
6
 
! Отговори
Скапан народ! преди 9 години
С едната ръка пише в интернет с другата хвърля дърво в печката...и вика защо се наводняваме...ами за да Ви е топло. Изсякохме горите за да се отоплявате....Пълна забрана на отоплението на дърва- само въглища или ток и газ.
29
1
 
2
 
! Отговори
www преди 9 години
Два сантиметра???Ами ако някой хвърли камък и направи вълнички какво става, прелива ли :)
28
1
 
7
 
! Отговори
до язък преди 9 години
Не си прав! За когото трябва санирането си и е много смислено. Визирам едни наши момчета с фирми...И да го бяха дали, пак щеше да потъне със силно съмнителен краен резултат. Защото всичко каквото беше изградено по време на Соц-а: напоително-отводнителни канали и помпени станции, предпазни диги и андигирани участъци се заряза и не се поддържа или се окраде и разграби. А всичките тези съоръжения бяха изграждани с една цел - да работят и отвеждат високите речни води и да предпазват от наводнения.
27
1
 
6
 
! Отговори
язък преди 9 години
tozi милиард вместо да се дава за безсмислено саниране , да бяха го дали да оправят рискови язовори , речни корита
26
2
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Просто госпожата направи неконтролирано изпускане пред зрителите на БТВ.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога ли тези *** ще свършат по въжета на уличните лампи на площадите във всеки един български град и село?
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Безсилни ли сте веее! Нещастници. Хващайте 10 багера и да започват да копаят канал, който да отвежда приливните води! За 5/7 дни сте го изкопали. Не ви трябва да го цементирате, просто да отвежда водите на сигурно място.Изчистете коритата на реките и деретата, прокопайте нови дерета и отводняващи канали. Не е необходимо да ги цементирате или да има тръби, просто един КАНАЛ и го подържайте, като го доизкопавате и почиствате. Простичко е! Не е скъпо! Ама в простите ви тикви нищо не вирее!!!
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Институциите г-жо министър не работят само когато е слънчево .То пък тогава ще вземе да се появи някой пожар и пак ще са безсилни .Като вали сняг се образуват преспи и пак са безсилни .Ами закрийте си институциите -за какво ходят на работа като не могат да работят
22
1
 
32
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Институциите са безсилни : 1. Когато вали дъжд 2. Когато вали сняг 3. Когато грее слънце 4. Когато ограбват къщи и хора 5.Когато се изсичат горите 6. Когато се застроява морето 7. И т. н. Институциите са СИЛНИ : 1. Когато дигат колата с паяк на някой ОБИКНОВЕН човечец 2. Когато някой е защитил дома си от ограбване 3. Когато не ти стигат парите по ипотеката...Това са факти, ако иска някой да коментира !
21
0
 
0
 
! Отговори
до 16 преди 9 години
В такъв случай моля да бъда извинен - и без това не ми беше работа :)
20
0
 
18
 
! Отговори
Шаранчо преди 9 години
Почти всички язовири се стопанисва от мутра със свински нрав!Така че рибите са по-важни от хората в Булгаристанис.
19
0
 
14
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
Язовирите се изпускат ПРЕДИ дъжд! За да може да поемат повишените нива на реките. Ако се изпускат по време на наводнения само вдигат нивата на реките. Язовирите не са само за нашите хора да развъждат риба. Те имат и функция да пазят от наводнения. Ама най-лесно да се каже - ми няма пари, ми климата се промени, държавата е безсилна. А на пролет?
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горите,Лиляно,горите! Изсякаха ги мутрите и от ДПС,и от БСП и от Герб!Имаш претенции за "експертиза"!? Само схеми са ти в празната кратуна - от пътища,от саниране.
17
0
 
16
 
! Отговори
Гецата преди 9 години
Речните корита са обрасли с върби и храсти. Язовирите са пълни с наноси от реките, обемът им за вода е наполовина.Гори се изсичат, като на състезание...Някой от управляващите преди и сега да прави нещо по тези проблеми ????? Освен далаверата...ОТВРАТ !!!
16
0
 
15
 
! Отговори
Made in BeGeto преди 9 години
Добре де в Япония всеки месец ги удря цунами и пак се оправят хората!В българия като завали дъжд 5-6 часа и на всяка крачка плуват лай..на.
15
0
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Колега, под пет грешки, вече не им ги броя. То понеже няма спелчекъри, да си помага.....
14
0
 
15
 
! Отговори
Чикън преди 9 години
Провинциалните тарикатчета зарибяват всяка локва, а когато положението стане критично на 99,9% ударно започват да изпускат язовирите без да ги интересува колко жертви и щети ще последват. Но печалбата трябва да е с минимални загуби!
13
0
 
10
 
! Отговори
лесничей преди 9 години
Няма страшно другари и депесари , нали изсякохте горите сега малко ще поплувате . Ако имате проблем с язовири в България си имаме хидроинженер казва се Ахмед Доган . Срещу скромен хонорар от един милион ще ви даде акъл как да плувате в къщи . Айде чао и продължавайте да сечете горите и да се хвалите ,че се отоплявате без пари и продавате в Турция .
12
2
 
20
 
! Отговори
:( преди 9 години
"При дъжд институциите са безсилни, заяви Лиляна Павлова"Работата на институциите е ПРЕДИ ДЪЖДА, бе Лиляно !!!!! Некадърни, пребоядисани комунисти и калинки !!!