Зарази дебнат хората от наводнените варненски общини

В 3 селища са отчетени наднормени количества желязо и манган в питейната вода
0
Зарази дебнат хората от наводнените варненски общини
Снимка, архив Булфото

Във връзка с наводненията в общините Аврен, Аксаково, Дългопол и Провадия Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна разпространи информация към населението как да се пази от възникване и разпространение на чревни инфекции, съобщава вестник "Черно море".

Съветът е да се ползват дезинфекционни препарати за ръце, домашна посуда, повърхности, санитарни възли. За поддържане на хигиената на ръцете могат да се използват  дезинфектанти, като живасепт, дезинфект В, идо-фор 5, скинман скръб, скинман софт, софтаман, спитадерм, хми гел и други. Те се използват като концентрат З милилитра за обтриване на ръцете в продължение на 30 секунди.

За дезинфекция на посудата могат да се използват белина - 100 мл в 5 литра вода; хлорамин Б – 4 супени лъжици в 5 литра вода; тризон - 50 мл в 5 литра вода с накисване за 5 – 15 минути; сюрхлор Д - 1-2 таблети в 10 литра вода за 10 минути накисване; медикарин - 1 таблетка в 10 литра вода за 5 минути; хми – профик - 0,25% разтвор за 1 час накисване, и други.

За дезинфекция на санитарните възли могат да бъдат използвани дезинфектанти на хлорна основа като белина, медикарин хлорамин Б; изосан - 1г/5 литра вода за 30 минути; хми-трефа - 0,5% за 1 час, и други.

При оплаквания от стомашно-чревно разстройство и повръщане гражданите трябва да се обърнат към личния си лекар, съветват още от РЗИ - Варна. Оттам напомниха, че във връзка с обилните валежи от 2 февруари се провежда учестен мониторинг на водата за пиене в селищата Каменар, Куманово, Любен Каравелово и Изворско. Първите проби са показали, че мътността в тези населени места е със значими колебания.

Желязо над допустимите стойности е установено в Любен Каравелово, Каменар и Куманово, а стойностите за манган са превишени в с. Любен Каравелово.

Микробиологичните показатели показват отклонения в с. Куманово по показател колиформи, в село Каменар – по колиформи и ентерококи, в село Любен Каравелово – по колиформи и ентерококи, и в село Изворско - по
колиформи.

Връчени са предписания на кметовете на Каменар, Куманово и Любен Каравелово и на директорите на ОДЗ №31 „Боров кът“ - с. Каменар, ЦДГ „Детелина“ - с. Изворско, и ЦДГ „Славейче“ - с. Любен Каравелово, за незабавно преустановяване консумацията на вода от централната водопроводна система до отстраняване на констатираните хигиенни неблагополучия.

На 5 февруари т.г. са взети повторни проби за анализ на отклоняващите се показатели в питейната вода от въпросните населени места.

Състоянието на водоснабдителната система в останалите населени места в област Варна към  момента не крие риск за влошаване качеството на питейната вода.

Връчени са предписания на кметовете на Дългопол, с. Цонево, с. Величково, с. Дъбравино и с. Гроздьово за саниране на улиците, ДДД обработка на обекти с обществено предназначение, своевременно отвеждане на отпадъците и временно преустановяване ползването на водата от местните чешми.

Предприети са мерки за основно почистване и дезинфекция на основното училище и детската градина в с. Цонево, където е имало евакуирано население, съобщават още от РЗИ – Варна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: наводненияВарназарази
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари