Данъчните проверяват фризьори и козметици

Над 80% от работещите в сферата на красотата и здравето укриват обороти
Обновена: 25 фев 2015 12:32 | 25 фев 2015 12:32,
9
Данъчните проверяват фризьори и козметици
Снимка: архив, БулФото

Националната агенция за приходите (НАП) започва цялостна кампания за намаляване на риска от неотчитане на обороти и неплащането на данъци и осигурителни вноски от фризьори, козметици, маникюристи и др., работещи в сферата на красотата и здравето, съобщават от приходната агенция.

Освен контролните мерки и наблюдения на работата на фризьорите, кампанията предвижда изпращането на информационни материали до рисковите лица, така че те да могат да поправят поведението си, преди НАП да подложи бизнеса им на проверка.

Анализ на сектора на здравето и красота за периода 2008-2013 г. показва, че рискът от неотчитане на приходи от фризьори, козметици, маникюристи и други, предоставящи услуги в сферата за красота и здраве, се проявява средно в 82% от случаите.

Данъчните отчитат още, че през 2013 г., заради свързването на касовите апарати с НАП, има спад с около 4% на този показател. Данните на агенцията сочат още, че щетата за бюджета от неплащане на преки и косвени данъци от фризьори и козметици на година средно възлиза на 15,2 млн. лв., а от осигурителни вноски - на 10,1 млн. лв.

Кампанията на НАП предвижда наблюдения, проверки и ревизии да бъдат предприети към 200 обекта на лица от бранша в цялата страна. Освен това част от работещите в сферата, при които се наблюдава известна степен на отклонение при деклариране на годишните обороти и печалби, ще бъдат предупредени от НАП чрез имейли.

От НАП напомнят, че срещу всяка заплатена услуга законът изисква издаването на документ. Сигнали за неиздаване на платежен документ от фризьори, козметици, маникюристи и други гражданите могат да подават на телефон 0700 18 700, уточняват от агенцията.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: НАП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилно!Трябвада да се мачка българака *** докато изсъхне тотално.Подкрепям СМАЗВАНЕТО на тъпите българета.На Боко му трябват кинти.......
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Aко от тези професии се печелеше много, връзкарите щяха да ги заемат, а не да стават: проверяващи, милиционери, минтичари, НАПаджии и какви ли не още държавни лапачи-***!Голяма част от тези кърлежи са пенсионирани милиционери и военни.
6
2
 
5
 
! Отговори
А масажистките? преди 9 години
Понякога, чрез реклама за подобни услуги се предлага нещо съвсем друго. Или пък наистина се прави масаж, но, по желание на клиента или на клиентката, освен масаж, може да получи и една друга услуга (от тези услуги, за които вчера тук бе качена статия - че трябвало да се легализират, за да се плащат данъци).
5
2
 
5
 
! Отговори
големи глупости преди 9 години
и какво ще си правят инспекторките контролна фризура ли? или инспекторите от НАП ще ходят по двойки да си правят нула номер и ще чакат касов бон? хе хе хе. хубаво, ама така ще проверят два салона, а после? едно фризьорка прави днес до 50 лева. им аза бои, лакове, препарати, вода ток салон и патентен данък. осигуровки и здравно, ако иска да ползва. и останалото да го даде за ДДС и ЗОДФЛ примерно? така ли? а децата да нахрани с обещанията на Горанов и банкянския ***? *** долни!
4
0
 
4
 
! Отговори
Стандарт преди 9 години
Който има повече, отколкото данъчната декларация показва, че може да се позволи, крие нещо. Друг е въпросът, че държавата принуждава хората да се държат така-с ниските доходи от наемен труд не може да се оцелее. Пък и едно е да печелиш с труд, а друго с далавери.
3
0
 
13
 
! Отговори
Gorski преди 9 години
Сетила се Мара да се побара- ами докторчетата кога ще ви дойда кефа да ги прислушате - санким не съм чул някой доктор да е дал касов бон за потребителската такса- а не пропускат да си я поискат и постоянно хленчат за пари
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А *** и милиционери, кога ще проверявате? Че и едните и другите, си изкарват по един и същи начин парите, демонстрират висок стандарт, и лев не внасят в Държавата.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V VMA OTKRADNAHA DESET MILIONA,A NAP PRAVI PROVERKI NA FRIZIORKITE