Пети ден снежен капан за 17 туристи край Юндола

БЧК започва акция в Пазарджишко заради очакваните наводнения
10 мар 2015 22:40,
6
Пети ден снежен капан за 17 туристи край Юндола
Снимка, Facebook

Продължава обявеното бедствено положение в пет общини от Пазарджишка област - Велинград, Сърница, Батак, Брацигово и Ракитово.

Блокираните в хижа „Христо Смирненски“ край Юндола 17 човека са снабдени с храна и агрегат за ток, а почистването на пътя до хижата с помощта на роторен снегорин продължава.

"Това, което се случи в последните три дни в нашата област е паднал сняг, какъвто не е имало в последните 25 години", съобщи областният управител на Пазарджик Трендафил Величков.

На спортната база на Белмекен  все още остават блокирани  40 автомобилни състезатели. Там са натрупани петметрови преспи. Много села от родопската яка също са без ток.

"Най-важното е да запазим търпение, защото е разбираемо, че тези паднали стълбове и проводници не могат бързо да бъдат възстановени”, каза пред Dnes.bg кметът на „Родопи” Пламен Спасов.

Извънредна акция „SOS! Час внимание!” ще се проведе в деветте села на община Съединение в сряда. В района падна голямо количество сняг, а част от населените места повече от два дни бяха без електричество.

Заради положителните температури обаче в района започна обилно снеготопене. Това е причина местните власти да са в готовност заради опасност от нови наводнения, каквито имаше в Съединение преди Нова година.

„Статистиката показва, че при наводнения най-голям е броят на загиналите самотни възрастни хора. Това е причината доброволци на БЧК и ТРАФИК СОТ да проведат извънредна акция в общината”, заяви за Dnes.bg директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева.

Доброволците ще разговарят с пенсионерите и ще ги запознаят с правилата за това как се реагира при наводнение и при нужда от евакуация.

Охранителите са изготвили карта на всички самотни и неподвижни хора. От сряда започва активно запознаване на смесените спасителни екипи на ТРАФИК СОТ и БЧК, които при нужда ще ги евакуират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
men преди 9 години
Защо има проблеми с тока - защото тези симпатяги ни взимат само такси за поддръжка на мрежата но нищо не се прави по въпроса .Защото просто не е направено просека около далекопроводите, а като дърветата са в близост падаат и късат проводниците и ето ти бедствено положение. Но нали като не е имало такива снегове разчитат на добрата природа но ето сега резултата "снега ни изненада" като чели сме постиина държава смешно нали
2
1
 
2
 
! Отговори
BMW racing team преди 9 години
взривявай жалките туристи с БМВ-то!!!
1
3
 
2
 
! Отговори
хижар преди 9 години
снабдете ги и с презервативи,че за 5 дни в една хижа са се спукали от секс