1,2 млн. пенсионери ще вземат великденски добавки

Това са близо 60% от общия им брой в страната
11 мар 2015 17:00,
26
1,2 млн. пенсионери ще вземат великденски добавки
Снимка: архив, Булфото

Броят на пенсионерите, които ще получат великденска добавка към пенсията си за април, е 1,23 млн. души. Това каза управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков пред журналисти след заседанието на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика.

Това са близо 60% от актуалния брой на пенсионерите в момента, поясни Петков.

По думите му НОИ е извършил изчислението съгласно приетото постановление на Министерски съвет за великденските добавки. Според него това са пенсионерите, чиято пенсия за април е в размер до 286 лева. „Тоест получаваната пенсия и добавките към тях трябва да са до този размер, което е линията на бедността за тази година“, каза Петков.

Той коментира още, че за това плащане са заделени 50 млн. лева, които ще са допълнителен трансфер по бюджета на държавното обществено осигуряване. В НОИ вече е създадена необходимата организация, така че тези еднократни допълнителни суми да бъдат изплатени с априлските пенсии, чието плащане обикновено започва на 7-о число, уточни още управителят на НОИ.

„Министерското постановление беше прието навреме и в НОИ тече подготовка за плащането на сумите преди Великден“, добави още Петков.

Припомняме, че с решение на МС от миналата сряда пенсионерите с пенсия до 286 лева ще получат по 40 лева добавка за Великден към пенсията си за април. Тогава правителството одобри допълнителен трансфер от 50 млн. лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. за целта.

Според същия механизъм кабинетът одобри и коледните добавки за пенсионерите. До миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов твърдеше, че се обсъждат различни варианти за великденските добавки към пенсиите. Преди две седмици той каза, че най-вероятно великденски добавки няма да получат всички пенсионери, а ще се отчита размерът на индивидуалната пенсия. Той заяви тогава, че това е подход, който обикновено се използва при такива ситуации.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
POKORNO BLAGODARIM! DA NE STE VURNALI OJKRADNATITE OT K T B PARI, TA STE TOLKOVA LARG I DAVATE TOLKOVA MNOGO PARI NA TOLKOVA MNOGO STARTSI?
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A ostanalite, g-in Premier i g-n Prezident, ostanalite ne sa li bulgarski grazjdani!? Zashto narushavate Konstitutsijata i diskriminirate horata po sotsialno i imushtestveno polozjenie? Tova e chist, grozen populizam s razchet za besmislovni glasove. Problemut trjabvashe da se reshi s namaljavash % kum razmera na pensijata. Nali imame programisti i kompjutri. A ne po segashnija nachin poleka nepravomerno da izravnjavame pensiite - s dobavki, pomoshti, plashtane na otoplenie, taksi i t. Ne taka!
17
2
 
4
 
! Отговори
малиииииии преди 9 години
1,2 млн. пенсионери с доходи до 286 лв., а колко са трайно безработните, а колко са хората в семейства с доход под 286 лв.на човек. И какво излиза, към днешния курс на $, половината българи живеят с доходи по малки от 185 $. А ако се отнесем към ЕВРОТО-още по-зле.АМИ ЗАЩО СТАТИСТИКАТА НЕ СВЕТНЕ ЕВРОПА ПО ТОЗИ ФАКТ??? А само нас стряска.
16
3
 
4
 
! Отговори
РОСЕН преди 9 години
До до 3: СИНЬО *** , ПРЕДИ 1989 Г. ПЕНСИИТЕ ПОСТОЯННО СЕ ВДИГАХА , НО СЛЕД КАТО ВИЕ ,ЛИКВИДАТОРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ СЛЕД ПОСОЧЕНАТА ГОДИНА ,РАЗПЕРДУШИНИХТЕ БЪЛГАРИЯ ,ПЕНСИОНЕРИ И РАБОТЕЩИ СА НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ ! ВЕЧЕ НАД СЕДЕМ ПРАВИТЕЛСТВА СЛЕД ВАС ,НЕ МОГАТ ДА ОПРАВЯТ МРЪСОТИИТЕ ,КОИТО СЪТВОРИХТЕ ,НАЧЕЛО С УКАЗИТЕ НА ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ ЗА ЛИКВИДАЦИЯ И КОГОТО СКОРО ИЗПРАТИХТЕ С ВОЕННИ ПОЧЕСТИ !
15
1
 
10
 
! Отговори
До 20 /Трагедия/ преди 9 години
Пропусна основните хрантутници -за детски и майчински надбавки /при неосигурени родители/ и за месечни соц. помощи на проблемния етнос се харчи повече от един милиард годишно. Отделно от това им се изплащат всевъзможни други бонуси, помощи в натура, неплащане на битови сметки и какво ли още не.
14
1
 
11
 
! Отговори
Трагевдия! преди 9 години
Това е трагедия! Официално се знае,че 60% от българските пенсионери живеят под прага на бедността!За сметка на това храним богато партиите и депутатите,хилядите чиновници, а за капак и хиляди емигранти!
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реално под прага на бедността са много повече, а това какво означава, че онзи с 200 Евро пенсия или заплата не е беден????
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз мисля, че всеки, който получава трудова пенсия и е изработил пълен трудов стаж, би трябвало да има пенсия, не по-ниска от минималната заплата - в размера, който тя има сега.
11
9
 
7
 
! Отговори
до Анести преди 9 години
А ако кажеш на някои руснак, че в България по всички сайтове, вестници и телевизии, водеща новина е, че правителството ще дава великденска добавка на пенсионерите си в размер на 3 кила агнешко, ще пита каква е процедурата за получаване на българско гражданство.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
една баба с три внучета ще им даде по 13.5 лв.СРАМ.
9
1
 
19
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
1,2 милиона българи живеят с по около 140 евро на месец. Това означава, че всеки пети българин яде от кофите. И вие продължавате да избирате червени. Еми, човек сам каквото си направи, никой не може да му го направи.
8
7
 
4
 
! Отговори
mastercezar преди 9 години
Да бе вярно и аз вземам 2000лв защо няма и за мен?! Няма равенство в тази държава!
7
4
 
16
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
ДЪРЖАВАТА ЦЯЛ ЖИВОТ Е СКУБАЛА ТЕЗИ ХОРА , ПОДИГРАВА ИМ СЕ С НИСКИ ПЕНСИИ--Така е, но когато БКП падна от власт, *** завлякоха всички пари от здравните и пенсионните фондове и в по-голямата си част сега се плащат от заплатите на работещите. Пенсиите са в джобовета на червените милионери.
6
1
 
25
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
Освен смешната добавка, другото е по-страшното - 60% са под прага на бедноста!ако 60% са 1,2 млн. то пенсионерите в България са 2 млн. При 6 млн население си е направо още по-страшно....
5
4
 
9
 
! Отговори
млад пенсионер преди 9 години
Не е честно. Моята пенсия сега като 2000 лв, значи аз няма да получа. Що така? Трябва да има равноправие.
4
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Би следвало заглавието да бъде коректно написано, т.е. 1,2 млн пенсионери с ПЕНСИЯ ДО 286 лв. ще ПОЛУЧАТ, а не всемат великденски добавки.Доколко е справедливо това, е друг въпрос, защото това е социална помощ за Великден, а не добавка.
3
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко винаги е мислил и помагал на бедните.
2
2
 
11
 
! Отговори
бай груйо преди 9 години
Е СЕГА С ТИЯ НОГО ПАРЕТА ЧЕ ИМ КУПИМ ЕДИН ЧЛЕУЕН НА ТКЗС-то И ЧЕ ИМ ГО ДАДЕМ НА ТИКВИТЕ У ПРАЛАМЕНТО ДА СИ ПРАВЯТ ГУСТО МАЙНА ФИЛИБЕТО.
1
2
 
12
 
! Отговори
зв преди 9 години
подкупват хората на бсп!беден човечец - колко му е!