Плащаме тока авансово, отчитат ни "вероятното" потребление?

Фактурата ще идва веднъж на три месеца
30 мар 2015 08:58,
48
Плащаме тока авансово, отчитат ни "вероятното" потребление?
Снимка: Булфото, ахрив

Плащаме сметките си за ток авансово, на база „вероятно потребление“. Такава услуга ще имат право да ни предложат доставчиците на ток, а промените се предвиждат в Закона за енергетиката, които енергийната комисия към парламента прие на второ четене в края на миналата седмица, пише в. „Труд“.

Предстои текстовете да бъдат гласувани и в пленарна зала. Европейските директиви допускат авансовото плащане на електроенергия, но само на база на действително потребление. В този случай абонатът предплаща дадена услуга и тя му се предоставя до изчерпване на внесените авансово пари.

Информацията за фактурираната енергия ще се предоставя “поне веднъж на три месеца”, а когато потребителите са избрали електронни сметки - два пъти в годината.

От енергийната комисия обясниха, че това не е връщане на тримесечното отчитане, а опция, която се дава на компаниите.

Законът за енергетиката се променя само три седмици след последните поправки в него. Новите редакции се правят през Закона за енергийната ефективност.
Специално внимание депутатите са обърнали на оптимизирането на разходите за пренос на електроенергия.

Според текстовете цената на този вид услуга трябва да бъде такава, че да стимулира по-ефективното потребление.

Пак с този мотив енергийната комисия е дала възможност на доставчиците на ток да разработят различни тарифи на тока в зависимост от часовете на използването му. Целта е да се намали потреблението в пиковите часове чрез увеличение на цената.

Експерти коментираха обаче, че тази промяна с тарифите може да се случи само при клиенти, които имат т. нар. умни електромери. Те мерят в реално време консумацията и пращат информацията дистанционно на енергото.

Към момента много малко от клиентите на ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго про” разполагат с такива устройства.

Изчисленията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране показват, че за да се сменят всички електромери у нас с умни, са необходими около 5 млрд. лева, като инвестицията трябва да бъде включена в цената на тока.

Затова регулаторът отхвърли плана за задължително монтиране на “умни електромери”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А тия всичките що не се хванат дружно за някой далекопровод и не ни отърват от присъствието си?! Писна ми от техните простотии!
20
0
 
15
 
! Отговори
Боби преди 9 години
След като цената на електромера се включва в цената на ел. енергията, защо дружествата обявиха електромерите за тяхна собственост?И защо ще ни натрапват точно тези уреди? Тук трябва да се въведе пазарният принцип!И защо ще плащаме за стока (ел.енергия), която не сме придобили?!Беззаконна територия!!!!
19
0
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
" Към момента много малко от клиентите на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про разполагат с такива устройства. "Електромерите отдавна са собственост на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про, така че би трябвало нито един клиент да не разполага с "умни" електромери. Това означава, че ако ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про не са заинтересувани да монтират "умните" електромери, те няма да го направят - въпроса опира в това, как е написан закона.
18
3
 
7
 
! Отговори
НФБ-крадци преди 9 години
До НФБТи луд ли си бе, не са виновни само американските тецове. А българските крадци защо забравяш? Защо забравяш ненужното реновиране на 5 и 6 блок на Козлодуй, от което няма нужда, а вече са похарчени 190 млн. за него авансово, преди да е одобрено? И за това авансово ще плащам на неизвършено потребление?!Българските крадци крадат по-голямата част от кражбата, америанският дял от една Марица нищо не е в сравнение с българската кражба!Вие, НФБ сте крадци ортазци на крадци в енергетиката!!!
17
0
 
24
 
! Отговори
петра преди 9 години
Е тоя път надминаха и най-смелите ми очаквания.Декември плащам 400 лв .ток, юни -60лв.Явно целта е физическо унищожаване на народа, принизяването му до скот в обора.Където се обърнеш само унищожаване на достойнството на обикновения човек.
16
0
 
10
 
! Отговори
Георги преди 9 години
Предварително заплащане може да става само ако сумата се вкарва в карта с чип и тази карта да се поставя в специален четец монтиран в жилището.При изчерпване на сумата отиваш и пак си зареждаш нова сума.При това положение сам ще решаваш как да ползваш този ресурс.
15
2
 
24
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
Ако приемем че има 2 милиона абонати при 40 лева средно месечна консумация това прави 80 милиона х 3 месеца-..240 милиона аванс овощни ще получават чез и другите крадци. .дори при 2 процента лихва това прави 5 милиона отгоре. .Сега разбрахте ли далаверата .милиони без капка пот..Депутатите пак ни го начукаха. .Ха да ни е честито..Да живеят американските тецове..Нали са ни приятелиЩе ни продават най скъпия ток.
14
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
кой ги избра 240 така наречени депутати аз несъм тогава не подскачайте имислете вчера видяхте анкетата коя парния ще спечели ако изборите бяха днескоя партия е на първо място познахте като ви харесва тази партия ще плащатеи ще чакате на опашка за влизане в болница
13
0
 
20
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Не стига, че сметките са надписани, ами сега ще ги плащаме и предварително, пък и с различни тарифи ако може. Държавата за хората ли работи или за ЕРП, въпроса е риторичен?
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Убеждавам се, че депутатите са много неуки хора. То бива глупости, ама чак пък толкова. Ако се плаща за три месеца, трябва да се отделятедин пари всеки месец, вместо да се ползват за други необходими харчове. Така на третия месец ще трябва да се извади три пъти по голяма сума отколкото за един месец. А за смяната на електромерите, че трябвало да се включи в цената за абонатите нямам думи. Нали помните кой подписа договорите за приватизация на Енергото - царчето Симеон,дето мисли да се връща пак.
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов май иска да си ходи. Той забрави, че като се заиграе с тока идва краят му.
10
0
 
16
 
! Отговори
WTF преди 9 години
Че няма ли банки, защо аз трябва да финансирам ЕРД-тата ,те ще ми плащат ли лихви за това ,че имат парите ми 3 месеца . Както винаги си говорим за милиони
9
0
 
3
 
! Отговори
ГРЪК преди 9 години
Платихте ли си тока?
8
3
 
23
 
! Отговори
Чудовищно ! преди 9 години
Това вече на нищо не прилича! Ни му ли стигна на Борисов дето ограби 4 милиарда от КТБ, не му ли стигна 18 млр. заеми, а иска да продължава като хайдук да краде и от просяците, в които превърна огромното мнозинство от българите? Просто - чудовищно!
7
1
 
11
 
! Отговори
сияйна мъдрост преди 9 години
Аз не плащам ток, защото мъдростта ми струи от мен и осветява прехласнатите непросветени около мене по-добре и от хиляда крушки!
6
0
 
23
 
! Отговори
друго не виждам преди 9 години
С тези идиотщини се цели тотално объркване на държавата и хората,друг смисъл в тях няма!Ако някой вижда нещо друго,нека каже!
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами предплатете си тока, че да могат да ви го вдигат всеки месец!
4
0
 
16
 
! Отговори
Internetlumpen преди 9 години
Това няма да работи тук! Това е тънка сметка на преяли з***дници и целта е сметките да са възможно най-малко ясни.Особено в случаи с различни тарифи на тока в зависимост от часовете на използването му. Няма друг мотив освен от алчност.
3
0
 
33
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
НЕ МОЖЕ ДА ПЛАЩАМ НЕЩО КОЕТО НЕСЬМ ГО КОНСУМИРАЛ-- ТОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ПОКАЗВА ТЬПОТИЯТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ КОИТО ВЕЧЕ ЩЕ ПРЕЛЕЯТ ЧАШАТА И ЩЕСЕ УДАВЯТ ОТ СОБСТЕНАТА СИ АЛЧНОСТ
2
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези промени в закона ще важат ли за "бат сали енерджи"?