Бедствено положение за селата над Асеновград

Свлачище откъсна от света стотици жители от няколко села
4 апр 2015 13:54,
13
Бедствено положение за селата над Асеновград
Снимка: Dnes.bg

Частично бедствено положение е обявено за селата, намиращи се след Асеновата крепост. Причината – огромно свлачище, което откъсна стотици жители от няколко асеновградски села.

В същото време продължава разчистването и на пътя Асеновград-Смолян. Заради падналите кал и скали хората, които искат да празнуват Цветница на Бачковския манистир, каквато е традицията, няма да могат да го направят.

Пътят към Асенова крепост, който свързва селата Лясково, Яврово и Добралък е пропаднал застрашително на няколко места. Обходно трасе до населените места липсва. Това е причината в района да бъде обявено частично бедствено положение.

"Много сме притеснени, вчера минахме с колата на магия. Има много по-бедстващи от нас, но ще молим общината поне да закърпи пътя някак си, за да можем да се придвижваме.”, разказа пред Dnes.bg кметът на Лясково Вишка Маркова.

За укрепване на трасето на необходими 2 милиона лева, пари обаче асеновгардската община, която поддържа пътя, няма. През това време, хората ходят пеша близо 20 километра, за да си набавят хранителни продукти.

"3 часа ми костваше да сляза до Асеновград и се кача обратно, за да може за три дни да се запася с хляб", разказа един от жителите на Лясково. Негов колега не е дошъл на работа, а съседът му трупал камъни в процепите на пътя, за да се прибере с колата.

Активно се работи по разчистване на свлачището между Асеновград и Бачково. До момента са премахнати стотици тонове скална маса от платното. Укрепени са и част от подпорните стени на бивша ученическа лаборатория.

"Днес прокопаваме втори отводнителен канал, за което се наложи да се отрежат още няколко дървета, за да обхванем водата, която подкопава земната маса”, заяви началник на пожарната в Асеновград Величко Бришимов

От агенция пътна инфраструктура съобщиха, че причина за свлачището е незаконно  изграден частен водоем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Спешно! преди 9 години
Хляб няма! Правителството е отделило омари и калмари за бедстващите българи. Плюс 12 годишно уиски, живи октоподи и умрели калинки.
7
0
 
1
 
! Отговори
vas преди 9 години
a, eto kade imalo nujda ot utilizirane na bg boepripasi!
6
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
обърнете се към дпс и българите от бурса те много обичат изборитев българия
5
8
 
17
 
! Отговори
лесничей преди 9 години
Никога преди 1990 г. не е имало свлачища или наводнения . Сега изсякоха горите и продадоха трупите в Турция . Всеки срещу минимален рушвет си строи където и каквото поиска . Зарибиха язовирите и ги ползват като рибарници. При това положение никое правителство не ни е виновно , виновни сме ние хората със своята простотия и алчност . За съжаление в близките 20 години това ни чака .
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да питат сега бившия кмет Грудев, на кой даде парите за укрепване на пътя за Лясково и къде потънаха без почти никаква работа да се свърши - само имитация.
3
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Интересен е частният водоеми въпросите, които пораждат всички тези бедствия
2
5
 
13
 
! Отговори
ГЕНОЦИД!!! преди 9 години
20 КИЛОМЕТРА ХОДИЛИ ПЕША..ЗА ДА СИ ВЗЕМАТ ЯДЕНЕ..? А хеликоптер НЯМА ЛИ?
1
4
 
16
 
! Отговори
знайко преди 9 години
авиоотряд 28 да тръгва веднага на там!нашия тигър лично да го управлява,и дано го не уцели светкавица!!!