Очаква се повишение на речните нива в цялата страна

Водосборите се следят, успокояват от министерството на околната среда и водите
5 апр 2015 14:50,
5
Очаква се повишение на речните нива в цялата страна
Снимка: архив, Булфото

С повишено внимание се следят водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда, съобщи на сайта си МОСВ.

През миналото денонощие нивата на всички наблюдавани реки в страната са се понижавали или са останали без съществена промяна. Водните им количества са над праговете за високи води.

В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързото формиране на повърхностен отток.

В резултат на метеорологичната и хидрологичната обстановка, днес до вечерта се очаква понижението и задържането на речните нива да продължи. Утре и във вторник, в резултат на прогнозираните валежи от дъжд и сняг, са възможни съществени повишения на речните нива в цялата страна.

По-съществени повишения на речните нива в Дунавския басейн се очакват в понеделник и във вторник във водосборите на реките Тополовец, Войнишка, Видбол, Арчар, Лом, Цибрица, Огоста, Скът, Искър, Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом и добруджанските реки.

В резултат на очакваните валежи водните нива в Искър ще се повишат, по-значително - във водосбора над яз "Панчарево" и във водосборите на реките Владайска и Малък Искър.

В р. Русенски Лом утре се очакват значителни повишения. Възможно е достигане на прага за внимание, отбелязват от МОСВ.

По-съществени повишения на нивата в Черноморския басейн се очакват за реките Провадийска, Камчия, Двойница, Айтоска, Русокастренска, Средецка, Факийска, Ропотамо, Дяволска, Велека и Резовска.

В Източнобеломорския басейн утре и във вторник се очакват по-съществени повишения на нивата в поречията наТунджа, Марица, Арда и Бяла. В Западнобеломорския басейн в понеделник и във вторник се очакват краткотрайни по-съществени повишения на нивата във водосборите на реките Места и Струма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А на заплатите на кога?
3
0
 
0
 
! Отговори
Шаман преди 9 години
Всички са пропити с някакъв материализъм и илюзии за пари, власт и контрол, икономики, войни и разни такива мн глупави неща, и така и никой няма да схване, каква е връзката на състоянието на съзнанието ни, нивото ни на съзнание(знания, мисли, чувства) и отражението му в/у това, на което му викаме реалност, което ние си създаваме като резултат от действията ни, които са провокирани от нивото ни на съзнание.
2
0
 
0
 
! Отговори
Шаман преди 9 години
Тези събития ще спрат едва когато човека промени начина си на живот и взаимодействие с природата към такива, които да са в симбиоза с организма на планетата, нужна е промяна в начина на мислене, действане и функциониране на цивилизацията, отстраняване на егото и преодоляване на алчността, и ниското ниво на осъзнатост и знания, тези климатични промени се наблюдават в цял свят, не само тук и са резултат на пълното забравяне от страна на човека, че има душа, и че е част от тази природа.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И АЗ ГИ НАБЛЮДАВАМ НИВАТА НА РЕКИТЕ ПРЕЗ ПРОЗОРЕЦА. КАТО ПРИДОЙДАТ ЩЕ СЕ КАЧА НА ПОКРИВА НА КЪЩАТА. С ГЛЕДАНЕ НЕСТАВА А С ПРЕВАНТИВНИ ДЕЙСТВИЯ. ПОЧИСТВАНЕ РАЗШИРЯВАНЕ И УДЪЛБОЧАВАНЕ НА РЕЧНИТЕ КОРИТА. ТАКА СЕ ПРЕДОТВРАТЯВАТ ПРЕЛИВАНИЯ НА РЕКИТЕ И НАВОДНЕНИЯ.