Намалиха наполовина акциите на община Варна в Окръжна болница

Здравното министерство увеличи дела си на близо 73%
0
Намалиха наполовина акциите на община Варна в Окръжна болница
Снимка: Черно море

Общото събрание на МБАЛ "Света Анна" АД във Варна, което се проведе днес, реши делът на Министерството на здравеопазването (МЗ) в дружеството да се увеличи от 51% на 72, 8%. Увеличението на капитала е вписано вече в Агенцията по вписванията. В същото време делът на община Варна, който е около 34%, е намален на 18,72%.

Общото събрание смени и досегашния управителен съвет на дружеството. Освободени са д-р Ирина Велинова и проф. д-р Дико Бошнаков, които бяха съответно председател и зам.-председател на борда. На тяхно място са избрани д-р Гален Шиваров, началник на клиниката по УНГ болести и досегашен зам.-изпълнителен директор, д-р Боряна Върбанова, ръководител на клиниката по детски болести, и д-р Николай Коларов, който е ортопед. На мястото на подалия оставка изпълнителен директор проф. Бошнаков е назначен д-р Шиваров. Той ще бъде прокурист на болницата. 
 
Формалният повод за увеличението на дела на МЗ са вложените в ремонта на Спешния център 1,2 млн. лв., както и средствата, инвестирани за закупуване на компютърен томограф.

Не бяхме известени за промяната, коментира пред в. "Черно море" председателят на Общинския съвет във Варна Иван Луков. Той посочи, че ще свика в най-кратки срокове председателския съвет, за да се обсъди защита на накърнените интереси на община Варна. За последните години тя е инвестирала над 7 млн. лв. в бившата Окръжна болница под формата на ремонти, апаратура и обзавеждане. Освен това сградата на МБАЛ "Света Анна" и земята под нея са нейна собственост.

Научихме, че промяната в капитала е инициирана и проведена от бившия министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков още в края на м.г. , каза още Иван Луков. Бяхме известени за общото събрание, но в неговия дневен ред не фигурираше точка за промяна на капитала на дружеството, бе категоричен председателят на варненския Общински съвет.

Ще припомним, че здравното министерството, което досега държеше 51% от дяловете, направи нееднократни опити да вдигне капитала си. Досега обаче те бяха неуспешни. Преди време община Варна също поиска да увеличи капитала си с мотива, че помага много на МБАЛ "Света Анна", но усилията й удариха на камък.

Автор: Ставри Таргов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари