Прокуратурата нищи обществени поръчки в Ботевград

С 1 млн. и 300 хил. лева е ощетен данъкоплатецът за регионалното депо
15 апр 2015 11:00, Анисия Иванова
0
Прокуратурата нищи обществени поръчки в Ботевград
Снимка: архив Булфото

Окръжна прокуратура София проверява обществени поръчки на община Ботевград - за строежа на регионалното депо и ВиК сектора. Тя се е самосезирала след отворено писмо от общински съветници от Ботевград.

Те твърдят, че според проекта на общината за изграждане на регионалното депо за твърди битови отпадъци, на фирмата трябва да се плати за извозване на земната маса на разстояние от 10 км.

Кметът на Ботевград Георги Георгиев обаче твърди, че разстоянието на пръв поглед е 500 м, а реалното е около 10 м. "Значи вътре (камионът, бел. ред.) върти 500-600 метра, излиза, заобикаля по един път, отива там минава 3 км, връща се, още три – 6 км. Това е всичко до 10 000 м", обобщи Георгиев.

Според справката на bTV сателитната снимка показва, че разстоянието е под 400 м.

Одитният доклад на Сметната палата твърди, че проектът е изкуствено оскъпен и разстоянието наистина е 500 м. Според същия доклад загубите са за 1 млн. 339 хил. лв. Реалната цена за превоза е около 200 000 лв. Фирмата обаче е получила реално 1 млн. 540 хил. лв.

Според разследване на телевизията фирмата, спечелила поръчката и построила регионалното депо, е "Обединение инфрастрой", представлявана от бивш кмет на Правец – Васил Златев.

Парите за проекта са по ОП "Околна среда" с малко съфинансиране от Министерството на околната среда и водите и от Община Ботевград. От екоминистерството обясняват писмено, че макар отговорността за провеждането на обществената поръчка да е на Община Ботевград, са започнали проверка на представените документи.

Прокуратурата проверява и други поръчки на Общината - във водния сектор. Според общински съветници там обществените поръчки нарочно се разцепват на суми, за да не стига до обявяване на публичен открит търг и парите се раздават на приятелски начала на определен човек.

Само няколко дни преди да нахлуе на заседанието заедно с група свои служители, шефът на фирма "Цеки Захариев и сие" е публично посочен от местни общински съветници за това, че печели обществени поръчки от Община Ботевград, защото е приятел на кмета. 

"Над 90% от възложените поръчки във ВиК сектора са извършени след директно възлагане", подчерта общинският съветник Иван Гавалюгов.

Единадесет от общо 15 ремонта на тръби в Община Ботевград през последните четири години са за фирмата на Захариев, показва справка в общината. До тези поръчки се стига без открит конкурс.

"Кметът Георги Георгиев строи хотелски комплекс. Сега формално строежът се извършва от дъщеря му, която е студентка трети курс и до момента не е известно да е имала трудов стаж. Момичето е 22-23 годишно. И се набива едно несъответствие между официално получаваните от него доходи и инвестициите, които той влага в този хотелски комплекс", разказва пред bTV общинският съветник Гавалюгов.

"Ще кажа това, което съм казал в полицията, което е документирано - в този обект са вложени до момента 170 000 лв., които моето семейство е изтеглило в четири банкови заема. И в момента даже изплащаме, има даже още една сериозна сума", защити се градоначалникът Георгиев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари