Зимата си отиде, но май идва с потоп и гръмотевици

За море ще става през август, евентуално и през юли
Обновена: 22 апр 2015 14:02 | 22 апр 2015 11:06, Камелия Цветанова
37
Зимата си отиде, но май идва с потоп и гръмотевици
Снимка: Архив Reuters

Макар че можем да си отдъхнем за малко от снега и дъжда след тежката и дълга зима, май месец ще е по-дъждовен от нормалното, предупреди синоптикът Петър Янков, управител на ТВ-МЕТ, пред Dnes.bg.

Освен това активното снеготопене ще започне още в края на април, което означава, че трябва да имаме едно наум и за евентуална усложнена обстановка.

"Май месец, както и първата половина на юни, се очаква да е по-влажен от нормалното, с валежи малко над нормите. Това е тенденция на Балканите заради глобалното затопляне. Освен това май е и сезонът на гръмотевичните бури", обясни Янков.

Неговата прогноза е, че времето ще се оправи и ще се задържи стабилно през юли и август. Тогава ще става за плаж и по родното Черноморие.

За разлика от миналото лято, което беше дъждовно и студено за сезона, очакванията на синоптика са, че това ще е с температури горе - долу в рамките на нормалното и ще е характерно с по-влажна първа половината и по-сухо, в рамките на нормите, през втора половина.

Дългосрочните прогнози обаче не могат да са точни и вероятността да се сбъднат е в рамките на 50-60%.

"В любовта и прогнозата за времето няма лъжи, има само грешки", призна Петър Янков и добави, че няма синоптик, който да не иска неговата прогноза да се сбъдне.

Добрата новина е, че вече идва краят на тази дълга зима, не толкова студена, но характерна с резки обрати и с краткосрочни затопляния.

Янков прогнозира, че в близките дни се очакват слаби валежи почти навсякъде, както и застудяване.

Ще навлизат студени вълни на няколко порции. И днес под тяхно влияние облачността ще е значителна с макар и слаби, но чести валежи.

Най-много ще са в Южна България. Очаква се да паднат около десетина литра на квадратен метър дъжд в югоизточните и крайните южни райони. В Централна и Северна България ще са по 5 до 7 литра на квадратен метър.

"Това е нормално за сезона. Валежите няма да създават проблеми, знаем, че широката общественост е болезнено настроена, когато става дума за валежите", обясни Петър Янков.

От четвъртък започва постепенно затопляне и в петък ще е много топло и приятно време с температури до 28 - 29 градуса в южните райони. Ветровете ще бъдат слаби и предимно от Югозапад. В планините и снеготопенето ще е слабо.

В неделя пак започва заоблачаване и преваляване, което ще продължи до понеделник и вторник. След това до края на месеца времето ще е слънчево.

Нови валежи със силни ветрове ще има около 29 април. Вятърът обаче ще е южен и ще е топло, защото подхожда средиземноморски циклон към България. Тогава снеготопенето ще е по-интензивно заради силния вятър.

Според Петър Янков резките промени във времето се отразяват доста зле на хората.

"Всеки организъм не приема добре резките температурни контрасти и така бързо се изхабява. Заради това на Балканите дамите по-бързо се изхабяват в сравнение със скандинавките или африканките, защото при тях няма такива резки температурни контрасти", заключи синоптикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 9 години
едно време никои не мрънка като сега 4 месеца зима сняг и виелици сега за два дена омрънкаха света то не бе мрънкане не бе кодове не бе глупости винаги на 24 маи вали така сам го запомнил и по 1 маи както и по цветница какво мрънкаме какви кодове какви простотии за тия години сам се нагледал природа
28
0
 
6
 
! Отговори
ne4o преди 9 години
еееееееххх едно време каква зима имашее...
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще гледаме ли пак натовски самолети да редят една до друга "линийки", които стоят по 5 часа и накрая се свързват в обща пелена?Само питам.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами дамите по принцип по-бързо се изхабяват от господата,то си е биологичен механизъм.
25
0
 
2
 
! Отговори
DIDI преди 9 години
ААА,АМА ЧЕ СИНОПТИК,ЗНАЧИ ДАМИТЕ СЕ ИЗХАБЯВАЛИ А НЕ КАЗВА ЗА ГОСПОДАТА-ТЕ ЯВНО ХУБАВЕЯТ САМО!
24
9
 
5
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Месеците се пишат с главна буква, иначе 'зимата май идва'... Неграмотна работа.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой изобщо вярва ли на този пундяк!!!Г-н Янков ВЕДНАГА да си късате дипломата.Вашите прогнози ги знаем отлично!!!Сменете си малко жанра на филмите че ви се отразява много зле!!!с г-н Спирдонов се нуждаете от спешна психиатрична помощ!!!А през Май времето ще е топло!!!
22
0
 
4
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Ша си направя непуко!
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Демек гответе се за HAARP!
20
0
 
14
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Важното е,че момето на плажа не се плаши!Пече се и не му пука!Точно така!
19
0
 
7
 
! Отговори
dontcare преди 9 години
да ва *** в негативните. Времето ще си е ок !
18
4
 
11
 
! Отговори
-10 преди 9 години
За нашето море по никое време не става!
17
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква тежка зима бе хора. Два пъти валя сняг по една седмица и държавата сдаде багажа..
16
1
 
26
 
! Отговори
eve1 преди 9 години
Синоптикът легенда Минчо Празников каза ,,Метеорологията е наука,която се изучава 5 години във ВУЗ и на този етап времето се познава до 3 дни,от 3 -тият до 5-тият ден е малко вероятно да се познае а след 5итият е е пълна глупост да се дават прогнози"
15
2
 
7
 
! Отговори
mp преди 9 години
ще ходя на море всяка година докато мога,защото скоромутрите ще си оградят цялото море .Дано се удавят !
14
2
 
7
 
! Отговори
до плажуващ в Гърция преди 9 години
Те щото назначените капиталисти от ГЕРБ са по-различни:) И при тях супер високи цени, обслужване нула, и абсолютно същото отношение и към персонал и към гости, както и при другите...
13
10
 
15
 
! Отговори
25 ГОДИНИ СТИГАТ ! преди 9 години
Миналата година платените журналисти ни обясняваха, че се случват такива години веднъж на много години.Сега обаче случайността започва да се превръща в тенденция.Втора поредна дъждовна година не е нормално да има.Започва да става странно и дори съмнително ...Това не е характерен климат за слънчева България !Забравихме какво е това слънце !Или изсичането на горите измени климата, или САЩ действат с климатичното си оръжие ХААРП, за да съсипят реколтата в Европа и така да я направят зависима.
12
1
 
15
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Мацките гледайте(сега като почнат късите полички)..зарежете времето :)
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като написа БКП-БСП ,трябваше да добавиш и Герб приятелю. Те са от същото котило.
10
3
 
30
 
! Отговори
плажуващ в Гърция преди 9 години
Какво море какви пет лева . С тези назначени капиталисти от БКП-БСП за собственици на хотели народа избяга в Турция и Гърция . Няма как да има успешен сезон с тези хора . Просто забравете . Малък пример -нощувка 40 лв. чадър , шезлонг 100 лв. Айде чао .