Идат избори: Село "набъбна" почти двойно

Тъй като по закон трябват 6 мес. уседналост, жителите се местят сега
37
Идат избори: Село "набъбна" почти двойно
Снимка: Reuters, архив

Видинското гранично село Киреево бе разтресено от бум на новорегистрирали се по настоящ адрес. За по-малко от месец селището се увеличило със 142 души. А иначе за постоянно тук живеят 130-140 души, разказва пред "Труд" кметският наместник Герго Гергов.

Той е назначен от кмета на община Макреш Иван Каменов, който е от БСП.

Неофициално из селото се шушука, че на преселниците се плаща по 50 лв., за да се регистрират там. От коя партия ги пращат засега е загадка, но местните са сигурни, че по изборните резултати ще се разбере. На миналите избори ДПС и Реформаторския блок взаимно се обвиняваха в търговия с гласове.

Новодомците са предимно безработни роми от Видин, Кула и Белоградчик. Изборните парашутисти, както ги наричат местните, реално не живеят в селото, но регистрацията им дава правото да дадат своя глас на предстоящия местен вот през есента. Изискването за уседналост предполага 6 месеца преди насрочването на местния вот гласоподавателят да има регистрация по настоящ адрес. Очаква се вотът да е на 25 октомври.

Засега хазяйка рекордьорка на новодомци е Цека Лалова, на чийто адрес в селото до момента са се регистрирали 40 души. Стопанката обяснява "гостоприемството си" с намерението да прави проект, свързан с животновъдство, за който щели да й трябват хора. Масова регистрация има и на други адреси в Киреево. Друг местен жител е дал съгласието си при него да се регистрират 22 души.

Гергов кметува вече трети мандат. За първите два той е излъчен след избори, вторият си мандат печели като независим кандидат. В момента Гергов е наместник, тъй като на последния вот селото не е минало бариерата от 350 души население. На предстоящите избори обаче Киреево отново ще има правото пряко да си избира кмет.

 


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
23
 
! Отговори
Случаен преди 5 години
Щом са регистрирани законно, естествено плащат и наем. Сега трябва да се иска от хазаите да плащат данък върху наема. Да видим тогава дали ще регистрират по 40 човека на адрес. Ало , къде са данъчните искайте им данък . Хайде отворете си очите!
20
0
 
10
 
! Отговори
Ами така е преди 5 години
Сега ще ги регистрират на глава , като ***, а после ще ги броят, като членове на партия. Така е в БГ, всичко е глава и член. Намериха начин да е законно плащането по избори. Тъпите и неграмотните ги лъжат за 50 лева. А после пак на гърба на държавата за социални. И това им е обещано! Тъжна БГ картинка.
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази врътка за уседналост е за очите и ушите на овчедушния български народ.Ако има истински патриоти в парламента и в държавата трябва да се приеме закон за платени данъци в съответната община за последните 5г.и тогава да имат право да гласуват и да определят бъдещето на населеното място.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що ли не съм изненадан? Или, още по-лошото - защо не съм кой знае колко разгневен и възмутен от новината?
А най-лошото - че "основанията" на Лалова ме разсмяха. За толкова глупави ли ни имат?
Егати арогантността, вече дори не се крият с измамите си.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли че в Дания ако регистрираш БРАТ ТИ дори ти идва бележка с вече СМЕТНАТИ данъци, на база средните цени за наеми в района ....
16
0
 
12
 
! Отговори
BG_7887 преди 5 години
Баси държавата!
15
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гласувайте веднъж и масово за Атака,за да сложим край на тази пародия.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е държавна политика от 26 години да се обезлюдява провинцията и резултата вече е налице - ДПС е първа сила в Северна България и в Южна България без големите градове. Отседнали са само ромите и турците по селата, докато българите емигрираха в София или чужбина и няма как да гласуват. Както е казал народа рибата се вмирисва от главата,
13
0
 
19
 
! Отговори
смок преди 5 години
В текста се вменява, че не дотам интегрираните едва ли не вземат селото на абордаж. А всъщност истинските виновници и предатели са самите селяни, на които се плаща за регистрацията на глава ***... Така че...
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз за това не гласувам. Гнус ме е да живее даже в България!
11
1
 
9
 
! Отговори
200 преди 5 години
ДАВАТ ПО 200 ЛВ
АКО ВИ ПРЕДЛАГАТ ПО-МАЛКО, ИСКАЙТЕ СИ РАЗЛИКАТА ДО 200 ЛВ.
10
9
 
18
 
! Отговори
77777 преди 5 години
Замириса ми на поредната далавера на ГЕРБ или ДПС, а може би и на двета партии - нали са си първи дружки.
9
0
 
22
 
! Отговори
сасенак преди 5 години
А сега бегом на проверка в смесените общини ,градове и села,
иначе от 4милиона избиратели ще гласуват 7 милиона.
8
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тъй като по закон трябват 6 мес. уседналост, жителите се местят сега"

Я от 6 месеца го променете на 5 години, колкото е един правителствен мандат. Трябва да си изкарал поне 5 години, за да си наясно с политическата обстановка. Ако Местан ревне, увеличете ги на 10.
7
0
 
12
 
! Отговори
акуд до 5 преди 5 години
като се платят 50 до 100 лв на собственика става всичко по реда
6
0
 
12
 
! Отговори
istinata преди 5 години
Haha pulen tashak e nashta durjava.ako hvurliaha tolkova usilia v drugi nasoki shtiahme da sme super
5
2
 
21
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Добре де, нали трябва да се регистрираш на адрес с нот. акт или пък с изричното заявление на собственика на имота, как става врътката да регистрират тези колоритните от снимката?
4
0
 
10
 
! Отговори
Зенитчик преди 5 години
Ше ги видим тия парашутисти...
3
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то занапред ще стане абсолютно безсмислено да се ходи да урните... След 10-15 г. тези като станат мнозинство, от нашия глас няма да зависи нищо. Какво стана с образователния ценз?!?!?! Ало, управляващите, няма време!!!!!!!!!!!
2
0
 
21
 
! Отговори
Борислав преди 5 години
Те и във община Бяла Слатина и Борован,както и някой околни села повечето гласове изведнъж отидоха за ДПС...зашо ли ?