Минералната вода на Огняново – негодна за пиене

Жителите на протест, ВиК дружеството я спира за битови нужди
28 апр 2015 14:56, Анисия Иванова
15
Минералната вода на Огняново – негодна за пиене
Снимка: архив Булфото

Жители на гърменските села Марчево и Огняново протестираха и блокираха днес пътя между двете населени места. Те са недоволни от решението на ВиК оператора в района да спре водоподаването на минерална вода за питейно-битови нужди. Причината е, че изследване на Районната здравна инспекция в Благоевград е показало наличие на арсен.

Инспекцията е направила предписание към ВиК Благоевград да уведоми населението за проблема, както и до днес, 29 април, да осигури качествена питейна вода.

Кметът на община Гърмен Минка Капитанова също присъства на протеста и подкрепи исканията на съгражданите си, съобщи "Фокус". Общинското ръководство е изпратило предложение до изпълнителния директор на ВиК Благоевград, инж. Росица Димитрова, да се вземат отново проби на водата.

"Директорът на ВиК дружеството е непреклонна и иска днес да се случи това нещо, тоест днес да се спре напълно водоподаването на минералната вода в населеното място", заяви Капитанова. По думите й, местните жители са непреклонни в исканията си и няма да отстъпят. "Искаме да преговаряме, но не срещаме съдействие от отговорните институции", каза още кметът.

Директорът на ВиК-Благоевград също беше на протеста и категорично заяви, че водоподаването на минералната вода в община Гърмен ще бъде преустановено днес.

По думите й местните нямат право на тези действия, тъй като ВиК дружеството изпълнява предписания от РЗИ Благоевград, а проблемът бил от 8 години.

"Ще спрем водоподаването на минерална вода ще направим превключването. Имаме предписания от РЗИ Благоевград, че има отклонения в качеството на водата", каза инж. Димитрова.

Служители на водното дружество днес трябва да превключат мрежата на двете села към група "Туфча", водата от която минава през пречиствателната станция в Гоце Делчев.

Досега хората от село Марчево и част от село Огняново нямаха друга вода за питейно-битови нужди освен минералната, която не е годна за пиене. Тя се използва предимно за здравни цели в хотелите и санаториумите в района и се отдава от Община Гърмен чрез разрешителни за ползване. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
7
 
! Отговори
Бохема преди 9 години
Г-це Иванова, готов съм Да съдя вас и вашата медия работодател. Имам вече 6 изследвания платени от мен и подписани от доц. Владева. Водата НЕ съдържа АРСЕН. Моля не всяваите страх и паника за да имате Новина. Ако сте го видeли лично този документ от РЗИ моля да ми бъде изпратен на : info***hotel-bohemaТези спекулации на ВиК са умишлени. Когато пишете подобни статии трябва да разполагате с документи.Аз лично ще защитя жителите на селата, но е вярно и това че водата е негодна за питейна употре
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нормално е да ви я спрат! откъде накъде ще ползвате тази благодат, като тя не стига за хотелите?! особено на башев! като беше кмет си прекара безплатна минерална вода в хотела си и сега си папка!
7
4
 
20
 
! Отговори
me преди 9 години
Що преди да пишете не се разходите до Гърмен да видите какво е положението там. Има набивал бум на туризма, всичко благодарение на "отровната" минерална вода. Минерална вода, която между другото се ползва от десетилетия (може и столетия) без никакъв проблем. Много интересно как пък точно сега откриха арсен. И как точно пък сега решиха, че това е причина за незабавно спиране на водата. И пренасочването й към по-платежоспособни клиенти.
6
6
 
10
 
! Отговори
Мисесака Давишибам преди 9 години
"Искаме си арсена!!!"Егати малоумния матрял е останал на тая територия...
5
7
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 9 години
Хайде, още един, на който Демокрацията му е виновна.
4
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора на герб заграбиха профилакториума, отделно се нароиха още хотели и за хората няма. Да ви таковам и демокрацията.
3
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами, да им я пуснат с арсеника. След това ще протестират, че държавата ги натровила.Глупави селяци.
2
2
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
mi to kakto sa q po4nali i v Pavel Banq,vodata namalq mnoo xoteli stanaxa,uj nacionalno bogatstvo mutrqsala darjava
1
7
 
48
 
! Отговори
me преди 9 години
Да бе, цял живот са я пили тая вода и нищо им е нямало, сега изведнъж ще им я спрете! Щото на избрани хотели им трябва вода за спа, пък не върви сега всяка къща да има спа-вода. А ако водата наистина е вредна, не я спирайте, а осигурете алтернативна вода за пиене. Но нямате право да изземвате природното богатство на общината, само щото някоя мутра я е поискала!