Инвалидите с отстъпки в градския транспорт във Варна от 1 юли

Хората с увреждания ще имат достъп до варненския плаж през лятото
1
Инвалидите с отстъпки в градския транспорт във Варна от 1 юли
Снимка: архив, Булфото

Инвалидите във Варна ще ползват градския транспорт на преференциални цени от 1 юли.  Карта за една линия на половин цена ще купуват хората с до 70% инвалидност. 12-13 лв. ще струва картата на хората, чийто ТЕЛК показва до 90 %. Хората с най-висок процент увреждания ще пътуват по една линия в града за 9 лева. Карти за отстъпка ще има и за придружителите, те ще струват 20 лв.

За първи път в града със старта на летния сезон хората с увреждания ще имат собствен плаж, където да се събират и да имат лесен достъп до водата.

„От ляво и дясно на трета буна ще бъдат поставени скари, по които да могат да се движат инвалидните колички. Това е възможно благодарение на Андрей Василев, представител на  концесионера на варненския плаж, който прие идеята изключително топло.  Заедно с него имаме още идеи, които ще помагат на хората с увреждания“,  каза председателят на дружество „Бриз“ Обретен Михов.

Друга важна стъпка в помощ на инвалидите идва от страна на община Варна. Това е закупуването с европари на още три микробуса, които да ги превозват. От дружество „Бриз“ ще настояват поне една от колите да е дежурна денонощно.

Хората с увреждания ще ползват отстъпка и за билети  за културни събития във Варна. През миналата година за всяка проява в Летния театър те са получавали по осем безплатни места. Повече от 50 души с колички са имали достъп до различни прояви на изкуство в сезона на открито.

От дружеството на инвалидите „Бриз“ работят активно за изграждане на рампи за колички на общински поликлиники и районни кметства. В момента само 20 % процента от сградите са обезпечени в тази посока, показва анализ на организацията. От дружеството имат конкретни предложения в тази посока.

Хората с увреждания чакат от общината и база, където да провеждат своите сбирки и да водят социален живот. Други от исканията им са за повече паркоместа за автомобилите, които превозват инвалиди, и за асансьор в ДСК.

От 2 юни до15 август на три места в града хора с увреждания ще могат да подават документи за получаване на добавки за придружител. Приемните ще работят всеки вторник от 9 до 12 часа. Ето и адресите:
ул. „Райко Жинзифов“ 31,  телефони за контакт 0894 83 82 90 и 0878 54 75 59, ул. „Петко Стайнов“ 3 - 0877 50 80 47, 0898 97 66 15 и 0898 47 60 95, и ул. „Цар Асен“ 43 - 0896 82 23 78.

Автор: Полина Петрова
 


1
Още по темата: хора с уврежданияВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари