Валидираха пощенска марка за 70 години Медицински университет-Пловдив

Тя е отпечатана в 12 000 екземпляра и може да бъде закупена и от ценители
14 май 2015 19:57,
2
Валидираха пощенска марка за 70 години Медицински университет-Пловдив
Снимка: Dnes.bg

Специална пощенска марка беше валидирана по повод 70-годишния юбилей на Медицински университет-Пловдив. Валидирането направиха ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, генерален изпълнителен директор на ”Български пощи” Деян Дънешки и художника на проекта Теодор Лихо.

"Марката е една малка пластика. В нея са включени Аудиторния комплекс, който се превръща в символ на нашия университет, мотото на МУ-Пловдив „Посветени на хуманността” и има и фриз, в който фигурират бог Асклепий и неговите деца Хигия, Панацея и Телесфор, което като идея е символ на приемствеността на традициите и знанията, защото медицинската професия е една от най-старите в света", коментира пред Dnes.bg ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

Юбилейната марка е включена в серията за годишнината на световната организация на Червения кръст, затова и този символ се откроява графично. В изящната композиция на марката присъстват символите на МУ-Пловдив, мотото на университета „Посветени на хуманността” на фона на сградата на Аудиторния комплекс. Марката е дело на Теодор Лихо – един от най-добрите художници и дизайнери.

"Бързо успях да намеря визуалния преход между античния артефакт, мраморният фриз, намерен на територията на Пловдив през 1925 години, който изобразява древногръцките Богове-лечители и преливането беше изключително.”, заяви художникът Лихо.

От тук нататък цялата пощенска кореспонденция на МУ-Пловдив, която върви с обикновени пощенски пликове, ще бъде със собствената марка на университета.

"Това е един вид уважение на университета във връзка с неговата годишнина и интересен начин да се ознаменува годишнината.”, съобщи генералният изпълнителен директор на ”Български пощи” Деян Дънешки.

Марката е отпечатана в 12 000 екземпляра и може да бъде закупена и от ценители. Цената й е 65 стотинки.
През годините най-скъпите марки са били тези, в които има грешка. В момента близо 25 хиляди евро струва българската марка с обърната конница, която е в изключително малък тираж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещо друго освен да валидират марки праят ли у пощите?