Потопът в Мизия бил бедствие – едно на милион години

Няма виновни за трагедията, язовирите не били причина за нея
16 май 2015 20:13,
53
Потопът в Мизия бил бедствие – едно на милион години
Снимка: архив Булфото

Наводнението в Мизия, което стана миналата година и взе жертви, остави много хора без домове и нанесе щети за милиони, е резултат от неизбежно бедствие, каквото се случва веднъж на хиляда или дори на милион години. Това е заключението от комплексната експертиза, която беше назначена, за да се установят причините довели до огромния брой щети. Tова съобщиха от Окръжна прокуратура Враца, цитирани от „Фокус”.

Още по темата
Настъпването на бедствието е било неизбежно, като в случая състоянието на речното легло и изградената хидротехническа инфраструктура не са били от съществено значение за намаляване мащаба на бедствието. То е резултат от възникване на три типа наводнение - речно, скатово и евентуално наводнение от подземни води, проявили се едновременно.

Съгласно експертното заключение на проф. Пламен Нинов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН) –в резултат, на тези три възникнали наводнения - се е формирала висока вълна с изключително голям обем и връх, която съответства на събитие, което се случва веднъж на един милион години.

След хидравлични изчисления, теренни, хидрогеоложки, хидроложки и геоложки проучвания експертите установили, че средно валежи в дните около наводнението били в порядъка 107 до 114 литра на квадратен метър. Нивата на водните стоежи в реките „Скът” и „Огоста” се качили, а почвите били напоени 98% и били в невъзможността да поемат част от падналите водни количества.

Установено е, че максималното водно количество, протекло през град Мизия от 3-ти до 5-ти август 2014 г. възлиза на 387.5 до 1000 кубически метра в секунда. Изчислено е и, че обемът на високата вълна е между 60 и 80 милиона кубически метра, при петно на залятата площ от 8.9 квадратни километра с дълбочина до 6 метра при коритото и до 4 метра в останалата част.

Язовирите във водосбора на р. „Скът” не са причина за случилото се наводнение, а дори са спомогнали за неговото намаляване, се казва в становището на експертите. Общият пълен обем на всички язовири във водосбора на р. „Скът” възлиза на 16 милиона кубически метра вода, тези язовири към момента на наводнението са били завирени на две трети и са поели 5 милиона кубически метра вода, което има незначителна роля за намаляване на формираната висока вълна, пише още в заключението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И това се пише от сериозен сайт. За потопа си има виновници, но сега ще почне едно обвиняване на природата от Герб и ще чакаме бедствието, което се случва веднъж на трилион години.
18
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** са ***.Всеки ги пържи кой как ги докопа.В магазините им продават *** на цени по-високи от западна Европа, Тиквата им обещава реки от мед и масло а ги тумби всеки божи ден, банките им вземат парите а после "чакай малко",продават им акции а после К..р,абе мога да изреждам цял ден ИЗМАМИ ама кво от това.Балъка си е балък ДОЖИВОТНО!
17
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЩОМ Е БОРИСОВ НА ВЛАСТ ЗА ВСИЧКО СА ВИНОВНИ ПРИРОДАТА ПРЕДИШНИТЕ!!!КОГАТО НЕ Е БОРИСОВ НА ВЛАСТ ТОГАВА УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА ВИНОВНИ!!! DDDDDПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА! ПОЛОВИНАТА НЕ ГЛАСУВАТ И ПОМАГАТ НА ДПС И БОРИСОВ ОТ КОИТО СА ОТВРАТЕНИ!!! СПРАВКА ГЛАСУВАЛИ 4 МИЛИОНА И 400 ХИЛЯДИ КОГАТО Е ИЗБРАН БОРИСОВ 2009 СЕГА ГЛАСУВАЛИ 3 МИЛИОНА И 300 ХИЛЯДИ!! ОТВРАТЕНИТЕ ОТ ГЕРБ ТОЧНО НЕГЛАСУВАЛИ!!! ПРАВ Е СЛАВЕЙКОВ ЗА НАРОДА И ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ НАРОДА Е ПРОБЛЕМА ДОКАЗА СЕ!!
16
2
 
20
 
! Отговори
мойсей преди 8 години
ще видим таз година...........всичко ще се повтори
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Измислиха го.Виновни НЯМА, както обикновенно.Докато не проумеете че ВСИЧКИ политици са ПРЕСТЪПНИЦИ, нищо няма да се промени.
14
0
 
17
 
! Отговори
петев преди 8 години
Тъпкани сме от чужди 500 год,Е нашите до кога ще ни тъпчат?
13
1
 
26
 
! Отговори
Петев преди 8 години
Абе нормални ли сме бе, кога ще я изметем тая ***
12
2
 
12
 
! Отговори
Nik преди 8 години
Kade d debelata pavlova kade se velikite reformatorite i gerb
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, разбира се! Както винаги! Горите сами са се изсякли, а язовирите сами са се занемарили! Колко наводнения имаше и колко хора измряха, и пак продължават с безкрайната си наглост! Но докато стоим и гледаме без да правим нищо, за да ги спрем така ще бъде! От нас зависи!
10
1
 
25
 
! Отговори
Румен преди 8 години
Все пак човечеството е само на 200 000 години. Да се роди шаран от дъжд или подочвени води е веднъж на милион години. Никой човек не го е виждал, но знаем ли всъщност как се е появил първия шаран? Може би точно така. За това "експерта" от БАН е прав и виновни няма. Просто еволюция.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брейййй...тоа иекспиертин е преживял немалко наводнения за неколко милиона години та е събрал иекспиертна информация връз чиято основа дава иекспиертну мнение.Не мое се обори по никакъв начин от никой друг. Казват ти, че иекспиертина така дума, а ти не си такъв и точка.А иначе колко парички му платихте или това е партийно поръчение ?
8
0
 
13
 
! Отговори
В нашата ... преди 8 години
... неолиберална, анархокапиталистическа *** всичко е бедствие.
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като че някой е очаквал друг отговор! Нещастна България!
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А такова дскомунизомилиционерко, крадливо, шуробадженакорушветчийско сборище на управляващи некадърници, има в една на милион държави.
5
0
 
22
 
! Отговори
калашников преди 8 години
що едно такова бедствие да не стане в парламента и прокуратурата и във всички държавни институции...
4
0
 
7
 
! Отговори
tiranosaurus rex преди 8 години
ima si has ot ban da ne mogat da razkriat prichinite prichinitelia i vsichko ostanalo.
3
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демек Божа работа, викат експертите. На милион години веднъж, а? Библейския потоп засенчихте с вашата простотия!!!
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И шараните от небето са паднали, нали?
1
0
 
24
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
След 1 милион години,който е...жив,да се пази от новото наводнение в Мизия.