Батак почете паметта на светите мъченици

Там, където реките от кръв все още личат
17 май 2015 19:32,
57
Батак почете паметта на светите мъченици
Снимка: Булфото

Батак почете паметта на светите Баташки мъченици. Реки от кръв са се лели там, а следите от масовото клане в църквата "Света Неделя" още личат.

Батак е бил най-голямото, най-богатото селище в Родопите още от 17 век. След масовите помюсюлмачвания в целият този район, Батак остава крепост на християнството и на българската национална принадлежност. Това каза историкът проф. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий” в интервю за "Фокус”.

По думите му Баташкото въстание е осъществено от будното население в града. "Селището е смятано за град още в онези времена. То е било с население около 7-8 хиляди души. Населението е било богато, занимаващо се с активна стопанска дейност и земеделие. Градчето е било цъфтящо и е будело завист”, разказа той.

"Същевременно трябва да се отбележи, че батачани проявяват твърдост в отстояването на националните идеи. Баташката църква Св. Неделя, този паметник на българската Голгота по време на въстанието, в създадена през 1813 година и е една от най-големите каменни църкви българските земи по онова време. Тя дори е шедьовър на архитектурата за времето си”, разясни проф. Павлов.

"При цяла плеяда от личности, които са свързани с Батак, градчето е много отворено за революционното движение. Петър Горанов, който е лидер на Баташкото въстание, е много близък приятел на Васил Левски. Когато при подготовката на въстанието Панайот Волов посещава Батак, той с възторг пише на Георги Бенковски, че това е най-яката българска крепост в Родопите. За това на събранието в Оборище се водят дебати и се създава военна комисия, която решава Батак да се превърне в център на един обширен регион от български селища, като се започне от Перущица и се стигне до Костенец.За съжаление заради преждевременното избухване на въстанието и мерките властта, този план не се реализира", каза още проф. Павлов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
6
 
! Отговори
кикоман преди 8 години
До любопитенслед като сте дошли на Балканите, първите 150 години са били само войни с цел експанзия, балканските провинции са били пълни с аскер. преди това сте избили (физически) всички боляри, всички по-лични хора. 150 години вашите разбойници са отвличали хора за робските пазари в Одрин и Истанбул. след това нещата се уталожили, балканските провинции станали задния двор на една ретроградна империя. имало е възстания, но са били потушавани много бързо. умаломощили сте ни с ретроградност.
22
1
 
13
 
! Отговори
ккк преди 8 години
Амин бог да ги прости.Днешната Турска държава има много грехове да плаща.И да Робство е било същото е било както днес са Христяните на територията на ИДИЛ ако не вярвате ходете и кажете че сте Християнин и ще видите колко са толерантни
21
0
 
8
 
! Отговори
пуня преди 8 години
До РЕДЖЕБ ЕРДОГАНтака е, могли сте. не сте го направили, щото са ви трябвали хора. не сте ни потурчили, щото раята (които са и ***) плащат много повече данъци. иначе - заличили сте държавата ни, сринали сте всички символи на държавност, унищожили сте автономната ни църква. подиграли сте се с народ построил Преслав и Търново и дал кирилицата на 250 млн човека. 500 години сте прдяли по миндерите докато Европа правила музика, физика, астрономия.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашата история е пропита с много кръв и жертви. Не харесвах социализма но по негово време имаше армия. Зад над стоеше армията на СССР и на Турците не им минаваше през акъла да си помислят дори за някакво превземане. Дано никога не ги приемат в ЕС! Не може силно ислямизирана и агресивна Търция да бъде член. Сега Тикваров и *** са ни продали отдавна и ако стане нещо Русия пръста няма да си мръдне. Защо ни управляват такива *** Господи? Вземи си ги по-бързо!!
19
9
 
36
 
! Отговори
Аман от олигофрени преди 8 години
Поклон!!!Нямат аналог в света тези стотици години жестокости,издевателства и убийства!Варвари анадолски!Кога ще чуем извинения от Турция?
18
5
 
19
 
! Отговори
Аман от олигофрени преди 8 години
Така е,това не са година или две.Но се съгласи,че умишлено се ислямизира и *** България!Непрекъснато се леят турски сериали.Така са захаросани,че чак ми се повръща.За онова антисоциално племе докарано от Индия пък каквото и да кажа е малко-хитри,мързеливи и гнъсни.Защо допускаме това?
17
26
 
7
 
! Отговори
лъжливата история преди 8 години
23,съвършенно точно. Сестрата на Иван Шишман е жена на султан Мурад и неговия син става Искандер.Интересно защо не пишат за с. Тъмръш как са го палили на два пъти батачани?И сега къде е това село и защо го няма на картата?Не споменават и защо се е случила трагедията в Батак. Нали без причина няма наказание?
16
26
 
11
 
! Отговори
лъжливата история преди 8 години
1.Турците обесели Левски,ама поп Кръстю го е предал и Хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович, Хаджи Мануил (Мано) Стоянов, Петър (Пешо) Тодоров Желявеца и Мито Панов Каймакчийски това са четиримата българи включени в съдебната комисия, осъдила Левски на смърт чрез обесване2. Крали Марко освобождавал робите но умрял за Султана.3. Църквите били малки,но църквата в Батак побрала 2000 човека.4. Българите били роби ама завиждали на богатството на батачани.
15
8
 
27
 
! Отговори
Аман от олигофрени преди 8 години
Поклон пред Баташката епопея!!!Не на умишленото изкривяване на историята ни!България е била 520 г.под жестоко,кърваво робство!
14
0
 
9
 
! Отговори
Аман от олигофрени преди 8 години
Пак триете гадове мизерни!
13
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вчера минах през Батак и видях каква *** е по площада.всички батачани и батачанки бяха на мегдана.
12
7
 
20
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Вечна памят и ПОКЛОН пред дедите ни! Само,че не разбрахме "най-българите: за каквито се пичат ДПС и Местан-ефенди дали са били там и какви слова са казали?!А,че е верно - верно е - НА МНО ГО ИМ СЕ ИСКА ДА НЕ СЕ ГОВОРИ ЗА ТУРСКО РОБСТВО У НАС,ама не е тъй! То при една процъфтяваща с поробено население страна едва ли само в сливенския край ще има 101 войво ди / общо са били 141 / Едва ли от хубаво са се вдигали юначните българи !!!
11
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой кла българи? Ей малумни политици излезте и назовете пред българския народ кой причини тези стардания в Батак и навсякъде. Не мълчете. Не пишете в учебниците , че имало турско присъствие , а не турско робство. И не пишете , че Левски бил обесен , защото бил нарушител на тогавашните закони. Това е било жив геноцид над българския народ. Защо журналята , "защитници на истината" не назоваха един път кой кла българите? Да живее България!
10
3
 
10
 
! Отговори
исмаиле преди 8 години
Ти май изобщо не вдяваш какво ти казвам.обади се на местаня, да ти преведе написаното и ще разбереш, че те има за павиан. Знаеш ли какво е това добиче-българо мохамеданин, онождан от другарите от дпс и сие за каузата на чичо Моше.
9
22
 
5
 
! Отговори
ПОКЛОН ПРЕД КОГО.. преди 8 години
В БАТАК----СЕ ИЗБИВАТ ВЗАИМНО ....ХРИСТИЯНИ /българи/ и МЮСУЛМАНИ /помаци/!В Родопите ---турци няма и...... никога не е имало!Тамръшлии и Барутанлий-----се колят с Батачани!!!!!!!!!!!!!!!!!Стига "руски постановки" в----- БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ!!/..прочетете нещо от З.Стоянов ,бе../
8
7
 
16
 
! Отговори
чичо ти те вижда! преди 8 години
а за протеста пред украинското посолство защо не напишете? във фашистка украйна арестуват и изтезават българи, защото са против отнемането на гражданските им права от хунтата, а ние изпращаме военно снаряжение на тези фашисти?! продажните медии също ще плащат, не си мислете, че ще се скриете!
7
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОКЛОН!!! и минута мълчание пред подвига на дедите ни!
6
7
 
29
 
! Отговори
Аман от олигофрени преди 8 години
Досега уважавах много този сайт!Уви и тук има дупедавци страхуващи се от истината!Засрамете се-България се претопява целенасочено!След 20-30 г.*и и турци ли искате да има само в нашата многострадална Родина?Срам,срам!!!
5
9
 
15
 
! Отговори
Ехоооооооо преди 8 години
Ами то излиза, че по турско селищата много процъфтявали, та чак будели завист...Егати робството, то сега е по-зле...май!
4
6
 
27
 
! Отговори
до исмаил преди 8 години
Исмаил, както твоите деди са се бунтували, че искат да ги правят насила мюсулмани , така и промитите мозъчета ревът, че бай Тошо е искал да промени тази изродщина.В България , според официалните османски документи след, като се изтеглят, остават САМО помохамеданчени БЪЛГАРИ.Ти какъв си?Пазиш ли си иконите от пра, пра родата? Май и ти не си сигурен.Само местаня знае какви сте.Нъл тъй.