4етем и пи6ем – ще се смятат за знак на матурата

Образователното министерство не допуска думи на латиница
Обновена: 18 май 2015 18:53 | 18 май 2015 18:46,
46
 4етем и пи6ем – ще се смятат за знак на матурата
Колаж: Dnes.bg
Зрелостниците трябва да използват само българската азбука и да изписват отговорите на български език  на матурите с изключение на чуждите езици. В противен случай написаното ще се смята за знак към проверяващите и изпитната работа ще бъде анулирана.
 
Изискването е записано в инструкциите за първи път тази година, защото често се случва абитуриентите да пишат на латиница и с числа, повлияни от SMS-ите и форумите в интернет, обясни Милена Иванова, главен експерт в министерството на образованието, която от години се занимава с подготовката и организацията на зрелостните изпити.
 
Във връзка с изрядността при провеждането на матурите просветният министър Тодор Танев е ходил при шефа на ДАНС Димитър Георгиев, за да търси начин да се гарантира сигурността на матурите. Той се притеснявал да не изтекат предварително отговорите.
 
От ведомството обаче са убедени, че това не може да се случи, защото от години въпросите от теста се генерират от компютър, който разбърква над 11 милиона комбинации.
 
Както вече е ясно матурите ще се проведат на 20 и 22 май. Първата е задължителната по български език и литература, а втората е по предмет на избор на абитуриентите.
 
Преди деня на държавния зрелостен изпит всички абитуриенти трябва да са си взели служебна бележка за допукане до матурите.
 
В бележката са отбелязани датите на изпитите и сградата на училището, където ще се явява. Зрелостникът да се яви с документ за самоличност - лична карта, паспорт или шофьорска книжка, както и със служебната бележка. Младежите трябва да се явят в залата 15 минути преди началото на изпита. 
 
Ако носят мобилни устройства, трябва да ги изключат и да ги предадат на квестора, който да ги постави на видно място.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
А ако им се падне "Cis Moll" на Пенчо Славейков?
31
0
 
4
 
! Отговори
бай Петко преди 8 години
Този клоун, т.н. министър на образованието, първо той не е образован за да може подгъзува на властимащите, само и само да тежи на стола си. Самия той НЕ бива и да си помисля даже за такава "граматика"ако е истински родолюбец български. При това положение, наред и с други изцепки не му е там мястото !!!
30
0
 
18
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Ако напишеш на матура "4етем и пи6ем" направо си си за двойка автоматично. А дали ще е знак към проверяващия все тая - и в двата случая получаваш автоматично двойка.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съм сигурен, но мисля, че само на опашка в спермобанката може човек да чуе по-*** коментари :))
28
0
 
3
 
! Отговори
Реплика преди 8 години
А, как да 4етем г***з ?
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДОКЪДЕ Я ДОКАРАХА СЕЛЯЦИТЕ В ПАРЛАМАТА. ДЕЦАТА НИТО ЗНАЯТ ДА ЧЕТАТ НИТО ЗНАЯТ ДА ПИШАТ КАМО ЛИ ДА ГОВОРЯТ. ОБРАЗОВАНИЕТО НИ СЕ ВЪРНА В НАЧАЛОТО НА 20 ВЕК. КОГАТО СА УЧЕЛИ В КИЛИИНИ УЧИЛИЩА И СА ПИСАЛИ НА ПЯСЪК. НАПРЕДВАМЕ НАПРЕДВАМЕ НА ЗАДНА СКОРОСТ!!!!
26
3
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН-681 преди 8 години
До ШопПриятелю, отговори ми истината има ли две страни? Много неща са с две страни. Например:Хлябът има две страни - горна и долна ***. Парата има две страни. Но истината и уважението имат ли две страни? Така, че нека правилно да разграничаваме какво е предателство и какво патриотизъм. Искам и другите от форума да ми отговорят колко пъти в ежедневието срещаме тези две думи и с каква честота. Благодаря на Всички!
25
2
 
18
 
! Отговори
БЪЛГАРИН-681 преди 8 години
До ШопПриятелю, не знам, доколко си запознат с границата на Я-тов и Е-тов преглас в българският език.Вие,Шопите може да си говорите на е, но ние в Пловдив и от Пловдив на Изток, говорим на Я. Нека всички в България да се уважаваме взаимно! Имаш ли нещо против това?
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До EfoБългария е била с едно от най-добрите образования в света-------------- И откъде се пръкнаха тогава борци, мутри, мутреси, чалгаджийки, славитрифонов и прочие халтуристи и откровени простаци? Нали всичките те са били абитуриенти още преди 1989 г?
23
9
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До БЪЛГАРИН-681Защо тяхните студенти не дойдат у нас!?-------------- Защото много мякаш. Казва се техните, а не тяхните. И ако толкова ти се иска ТКЗС, организирай си едно и действай, текезесетата в момента НЕ СА ЗАБРАНЕНИ.
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако бях даскал 4етем и пи6ем на 'си4ки 6- тици, а после ше гледам с кеф как си трошат главите... Родителите са виновни за всичко, а не учителите.... На умните родители и децата са умни, на простите- прости. Факт!
21
1
 
19
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
Естествено че 4 и 6 няма да се приеме. Как може да се пише с числа? Или пък на латиница. Имаме си хубава азбука и трябва да се използва ПРАВИЛНО. В последно време чета думи като помоШТ, ШТе и др. подобни. Имаме си и буква за това и тя е Щ. Ама много *** имаме, освен хубава азбука със всички букви които изговаряме. Така че нека да ги използваме както трябва.
20
4
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН-681 преди 8 години
Продължавам да Ви просветлявам мозъците!Добре,Филип Димитров разби ТКЗС-тата и по този начин какво -РАЗДРОБИХМЕ СИ ЗЕМЯТА,РАЗПОКЪСАХМЕ Я!Признавам си нямам представа как е по другите държави и там ли така разпродадена и разпокъсана,но можем ли да учим нашите подрастващи така на труд!?Защо ги пращаме на селскостопански бригади на Запад?Защо тяхните студенти не дойдат у нас!?Мисля,че много правилно Ви,говоря! С каква слава се ползва един патриот и с каква слава се ползва един предател! ОТГОВОРЕТЕ!
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе бе по-голям перверзия от това дъртия ага вол.н да се ожени за младото маце гаджев. няма ама айде като е за лидера е добре за сталинУ за родину да жевее шуроБъЖанака грозданката и цегарите и подкупите.
18
4
 
12
 
! Отговори
Българин-681 преди 8 години
Здравейте,мили българи!Като чета това ми става много мъчно,защото всички знаем-Бъдещето е винаги в младите! Аз съм педагог от по-старото поколение,но по наше време нямаше такива"изчанчени"матури!Въведе ги тоя проклетник- Вълчев!По мое време всички се възпитаваха в патриотизъм-да си обичаш родината!Имали нещо по-хубаво от това,да обичаш труда също!Наред с това си предаваш и урока по каквото и да е! А сега почти всеки е предател!Да изреждам ли:бат Бойко,Цвъкито,,Иван Костов,Филип Димитров!
17
2
 
4
 
! Отговори
Сметката преди 8 години
11 млн комбинации? Звучат невероятно много. Няма как да се наизустят толкова въпроси... Но колко всъщност въпроси правят 11 млн комбинации? Бърза справка от матурата по БЕЛ за 2013 година показва, че въпросите, в които трябва да се избере верния отговор, са общо 30. Ако приемем, че в компютура са въведени всички въпроси и работата му е просто случайно да ги комбинира по 30, сметкта показва, че компютъра разпределя всично на всичко... 37 въпроса !?! За желаещите да го сметнат C = 37!/(30!.7!).
16
2
 
15
 
! Отговори
86868598 преди 8 години
До Анонимен 3 Ако пуснеш сегашните ученици - 80% щяха да си седят в четвърти клас сигурно / до трети клас не се пишеха оценки, минаваха всички / . И тъй като тогава нямаше делегирани бюджети - учителите оставяха ученици да повтарят , за университетите да не говорим . Тогава да си инженер , лекар - беше гаранция за качество , така да се каже .
15
0
 
1
 
! Отговори
до 18 преди 8 години
Защо Бе ти какъв си да не си пророка мохамед.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брачеда го набиха преди бала , направиха го бушон , как ще ходи на бал . срам го излезне..
13
0
 
22
 
! Отговори
Бънди преди 8 години
До къде стигнахме, да обясняваме, че не може да се пише на латиница. Не ни трябва война, торнадо, финансова криза. Ние сами ще си се затрием, щото можем. Просто тъпата Европа ни пречи с разни заеми и прочие.