Супермаркети подбиват цените на кръчмите по морето

Туристът иска да мине евтино, а ресторантьори му угаждат
Обновена: 19 май 2015 08:33 | 19 май 2015 07:55,
97
Супермаркети подбиват цените на кръчмите по морето
Снимка: Булфото

Супермаркетите, които стават все повече в курортните комплекси, подбиват заведенията и изяждат бизнеса им. От това се оплакват ресторантьорите в Златните пясъци пред "Монитор", според които курортът вече съвсем е заприличал на варненски квартал. Въпреки по-малкото туристи те са категорични, че няма да повишават цените.

Капанчетата се опитват да придърпат клиентела във все още полупразния курорт, като намалят цените за българи наполовина. Най-скъпите риби в ресторантите са калканът и леферът, които вървят за 28-30 лв. за порция. Скумрия на скара или порция сафрид са по 10 лв., а почти навсякъде в курорта мешаната скара е 18 лв. Телешкият стек е 24 лв., а пържените картофи са по 3 лв. порцията.

Ракията е от 3 до 6 лв. за 50 грама, според вида и качеството, а шопската салата - от 4,50 до 6 лв.. Малката наливна бира е 1,80 лв., а голямата - 2,50 лв. Палачинките се харчат по 3 лв., кафето е 2 - 3 лв., малка минерална бутилка – 1,50-2 лева.

Кръчмарите отсега наемат викачи, които да зарибяват чужденците, за да влязат в заведенията им. Други поставят рекламни табели, с които предлагат безплатна порция мезе при 5 поръчани бири или пък при две поръчани бири - третата е безплатна. Плодовете обаче са скъпи, като българските ягоди вървят 12 лв. килото, докато на пазарите във Варна са само 5 лв. Ябълките и крушите са по 5 - 6 лв., а розовите домати, по 8 лв.

Сянката на плажа също е излиза прескъпо, като и това лято ще се плаща по 8 лв. за чадър и още толкова за шезлонг и по 3 лв. за шалте.

Ранните туристи по морето тази година са сравнително по-малко за разлика от предходни години, коментират с безпокойство в бранша. Очакванията на хотелиерите са свързани с много притеснения, заради прогнозирания отлив на гостите от Русия и Украйна. По същото време миналата година на Златни пясъци е имало много повече хора от тези страни, докато сега те се броят на пръсти, казват хотелиерите.

Въпреки това, курортите край Варна са готови за предстоящия летен сезон. На “Златни пясъци” работят близо 30 хотела, в които вече има гости от Германия, Франция, Хо¬-ландия и въпреки кризата - от Русия. Повечето от тях обаче не са организирани туристи, а са с индивидуални резервации.

Според експерта от Варненската туристическа камара, доц. Стоян Маринов, надеждите са за записвания в последната минута, което означава, че някъде към края на юни, може би ще има раздвижване на кризисните пазари и благодарение на ново сваляне на цените и прибавяне на екстри към офертите, туристите от тези страни ще тръгнат и към нашите курорти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За ресторантьорите мога само да го преместя в другия крачол
32
0
 
29
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Тва ресторантьорите много нагла пасмина бе - супермаркетите им подбивали цените? селяндурщината, дето цари повсеместно у нас
31
0
 
35
 
! Отговори
Невен преди 9 години
На женския пазар ягодите по 2 лева, във Варна 5, Златни 12. Определено добре са му подбрали името навремето "Златни".
30
13
 
8
 
! Отговори
ъ-5 преди 9 години
Като ви чета глупостите установявам, че никога не сте се занимавали с бизнес, а вече сте най-големите специалсти по всички въпроси. И повечето никога не сте излизали от село. Най-много да сте ходили до селската в кръчма. Не се обиждайте, става въпрос и за софиянци. Там има най-много селяни.
29
0
 
34
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 9 години
Разбира се, че ще си купя бира за 1 лев и нещо от магазина и ще си я пия някъде край морето,.. вместо за 4 и 50 лв и да пия в някакъв грозен ресторант! Да фалират, да пукат алчните гад*ни
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Към края на юни ще тръгнат към нашите курорти,че ще ги и подминат.Алчните хотелиери и ресторантьори ще търсят нас Българите но ............Какво каза премиера нещо за шлифера ????
27
0
 
23
 
! Отговори
Нищо ново преди 9 години
Цените на страна , ами да попитам какви данъци плащат или пускат на тоя или оня за да мине сезона без проверки , и така до другия
26
19
 
6
 
! Отговори
555 преди 9 години
На БГ Черноморието сезонът е много къс - така че, цените няма как да не са високи, ако имате някаква представа от бизнес! Страните с дълъг сезон, като Гърция, Турция, Испания могат да поддържат сравнително ниски цени, но и там цените са високи. Българите обикновено ходят в чужбина, където е възможно най-евтино. В качествените европейски курорти цените за българите са убийствени.
25
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"мешаната скара е 18 лв" Е малко са се п*усрали! Тия, луди ли са?! Повече няма да им стъпя на Черноморието! Някакви *** ще ми продават на двойна и тройна цена
24
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То и по зимните курорти историята е горе-долу подобна. Цени като за световно, пък заведенията празни. Е идоти ли сте кви сте? Направете нормални цени и напълнете заведенията си. Така ще спечелите. Като превъртате много обороти. Няма да ви застояват продуктите, ще изхвърляте по малко и лека полека нещата ще тръгнат. Ама докато царува "ден година храни" така ще е...Хората вече имат избор. Направете така, че да се връщат при вас, не залагайте на "тоз го прецаках-друг ще дойде"...
23
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
:) - споко бе хора! - избършете пяната от устата :) Само да ви уточня, че нито имам заведения по морето нито защитавам някой! Парички си имам достатъчно и проблеми нямам с това къде да отида на море така че...останете вие със здраве - и на село!
22
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
парите не растат по дърветата-който ги краде може да ходи по бг черноморието да подкрепя братята -мутри в трудните бизнес условия:)Моите пари си ги харча ,където реша -приятното прекарване е най важното -това в Бгто не се осигурява ,не давам пари на грозни дебилни мутри ,когато се научат мутробизнесмените ,че клиента е повече от тях.. това няма дастане :) та бг бизнесменчетата даси реват ,предстои им още по дълго оплакване /защото пичалБъТъ на каквато се надяват е илюзия :))
21
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тука реват ''бизнесмени'' ,които са си направили криво сметката -че ще парвят ''бизнес'' акто плащат 400 лв заплата и слагат по40-50лв /на човек /за порция :)) кривите сметки разкривяват физиономията на милите бизнесменчета .Те за интернет ,свободен пазар ,конкуренция ,не искат да си мислят-искат си джипчето пък ,как може ся гадните туристи да си позволяват да си държат парите или да ги харчат другаде???Гърция,Турция,Испания,да не говорим за други дестинации -как може там ,пък в СЛ.бряг не може
20
1
 
19
 
! Отговори
до 20 преди 9 години
До Ivanghте ресторант-пишман-бизнеса- се се хванали за ценичките ,драги :)нещо те заболя истината -че хората,които могат да си позволят тези цени -отиват другаде .Има и такива, които не могат да си позволят такива цени -европейски цени -щото работят за бг заплатки.Та не се притеснявай за хората -туризъм има по цял свят ,притеснявай се за бг туризма -той милия реве за клиенти..Ни Мой си обЕсня щоУ бг бизнеса гледа в паничката на бг клиента:)) -да си докарат чужди туристи
19
0
 
48
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 9 години
До IvanghКо си се развикал ве? Като не ти оттърва да правиш бизнес по морето, ко са буташ там. Искаш за едно лято милионер ли да станеш. Като си недоволен - ЗАТВАРЯЙ. Кви са тия цени дето сте наредили? 10 кинта скумрията. Аз 10 кинта ще си купя 6 скумрии и ще си ги направя на скара. Ти искаш печалба 600 процента. та в далавераджията. Дано фалираш скоро, ***. От такива като тебе, българина не може да си позволи да отиде на почивка.
18
0
 
32
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
до 20:Или си хлапе,дето се е нарапало с общи приказки или си доказан *** ,за да мислиш ,че тия пари от морето влизат в икономиката!!!Дори няма да си загубя времето,да ти обяснявам за какви "врътки" става на въпрос.От най-горно,та до най-долно ниво!!!
17
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ресторантьорите изобщо да не ми се оплакват и да не обвиняват супермаркетите. Всеки има право на бизнес и никой не е длъжен да плаща надути и картелни цени. А това лято пак няма да почивам в България. След подобни мънкания на скубачи и мутри моите пари няма да отидат при тях. Ако не им изнася да си купят по една двуцевка и да се застрелят.
16
18
 
3
 
! Отговори
ico преди 9 години
koito nemu haresva da sedi u selo pod slivata ,a sofiskata sgan da lapa muhi
15
45
 
6
 
! Отговори
Ivangh преди 9 години
- какво се сте се хванали всички за тия цени! Като не може да си го позволите, никой не ви кара на сила. Нека чужденците си харчат парите, които после да влизат в нашата икономика. Какво се надпреварвате да плюете...- правете вие бизнес по морето и продавайте за левчета за да видите как става!
14
0
 
39
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 9 години
Е,това ако са намалени наполовина цени, като какви са те когато лакомите ресторантьори се опитват да отмъкнат от клиентите си ??????? Порция риба за 28-30 лева ,ракия за 8 лева и това били намалени наполовин цени! Ужас ! Да живеят ,капанчетата , които ни спасяват от алчноста на ресторантьори и всякаква останала по морето !