За 50 лв. учителки пращат SMS-и с верните отговори на матурата

Зрелостникът с два GSM-а, получава жокерите по време на теста
20 май 2015 20:45,
66
За 50 лв. учителки пращат SMS-и с верните отговори на матурата
Снимка: БТА

Верни отговори за матурата по Български език и литература струват скромните 50 лв. Това съобщиха BTV, които за втора поредна година си купуват верните отговори.

И тази година схемата е същата. Зрелостникът влиза на изпита с два телефона, скрива единия и на него получава SMS.

Почти един час преди края на изпита поставеното лице от медията получава съобщението с отговори на тестовата част с допуснати само две грешки. Тази година министерството не оповести предварително скалата за оценка, но миналата година прагът за тройка беше 23 точки - т.е. минали сме с тройка, ако скалата е същата.

Дни преди матурата по български търговията с отговори в мрежата е във вихъра си. Отговорите струват от 40 до 200 лева.

Един от дилърите дори се рекламира с репортаж на медията от миналата година и твърди, че работи за същите хора. До сделка с него този път беше трудно да се стигне.

От BTV се уговарят с друг дилър. Журналист се представя за брат на закъсала зрелостничка. По думите на дилъра теста се решава от учителки, които така си докарват прилични доходи. Самият той така миналата година отишъл на морето, очертавало се същото и за тази година. 

Зрелостничката трябва да влезе на изпита с два телефона и да скрие единия. На другия ще получи SMS с отговорите, който ще се прочете в тоалетната.

За "услугата" се плаща 50 лева. Около час преди края на изпита се получават и отговорите - достатъчно, за да се вземе диплома.

Зам.-образователният министър Ваня Кастрева коментира, че ще има задълбочена проверка на всички сигнали за преписване, за да не се поставя под съмнение успехът на учениците, както и да не се накърнява авторитетът на институцията. Тя отново акцентира на използването на видеонаблюдение по време на изпита за първи път. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
0
 
! Отговори
корупция преди 8 години
Жените са кошмарът на средното образование! Обсебили са професията и на практика ще унищожат с простотията си нещо съзидано от възрожденците ни преди 200 г.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко това за преписването са глупости. Не вярвайте на "***"! Целта на подобно "тролене" е да изкарат, че България е по-пропаднала държава от ... (сетете се сами от коя друга).
46
0
 
2
 
! Отговори
До petar stojn4ev преди 8 години
Петре, пише оТговори, видите ли са две думи, думата оВчедушие идва от думата оВца, а когато говорим за някоЙ и никоЙ се слага Й, а не И ... та толкова по темата за грамотността и заплащането на учителите ....
45
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 8 години
поредните журналистически раздувки. Телефоните се изземват, има квестори , които да следят да няма втори телефон.. Търси се под вола теле. Има разбира се някои добри преписвачи, но то такива е имало винаги. А това с предварителните отговори съвсем не ми се вярва, че така свободно ще се разпространява.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе вие сте уникално неграмотни..
43
0
 
2
 
! Отговори
затова преди 8 години
До КонЗащото единия телефон им го прибират преди да започне изпита.
42
5
 
2
 
! Отговори
Кон преди 8 години
Не мога да разбера, защо трябва да се влиза с два телефона. Може ли някой да ми обясни смисъла? От фразата на журналиста за тези телефони ми се зави свят от смях.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това говори, че днешните ученици са тотално изпростяли. Вчера гледах теста и мога да го решабез проблем, а съм над 40 години. Какво да коментираме.
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ето това сме ние, доказващи се за пореден път,че простия и бедният народ лесно се манипулира .заключението ми е ,че след време някои от тези незнаещи преписвачи ще имат претенции за бъдещето управление на българия.ще искат постове затова,че са вече обазовани.
39
1
 
8
 
! Отговори
business преди 8 години
българска лична карта цена 1500 лева за Сърби и Македонци
38
1
 
22
 
! Отговори
/// преди 8 години
Българската нация е продажна ако не беше немаше да е под Османско 485 години
37
5
 
11
 
! Отговори
DIDI преди 8 години
КАМЕРИТЕ, ЗА КОИТО ГОВОРИ Г-ЖА КАСТРЕВА ЗАПИСВАТ САМО КАРТИНА ,НО НЕ И ГОВОР И ВСИЧКИ ЗНАЯТ ,ЧЕ КВЕСТОРИТЕ В ПРОВИНЦИЯТА МАСОВО ПОДСКАЗВАТ.А В СОФИЯ ПОДЛАГАТ ДЕЦАТА НА ТОРМОЗ ДА УЧАТ-КЪДЕ Е РАВНОПОСТАВЕНОСТТА?
36
0
 
9
 
! Отговори
нана преди 8 години
Работа като учител така и не си намерих защото "мизерната им заплата" за Вас за мен е мечта.В Пазарджик да станеш учител е свързано с много,много връзки. Давам уроци по математика от години на ред и следа страшния спад е леко казано в знанията на децата.От 15г. а и повече се продават задачите за матурите и се знае от всички.Лошо е но за съжаление така е в България и продължава да бъде така.
35
21
 
5
 
! Отговори
8 преди 8 години
ДАСКАЛИТЕ СА ТОЛКОВА АЛЧНИ,ЧЕ И 100000 ДА ИМ БЕШЕ ЗАПЛАТАТА,ПАК ЩЯХА ДА СЕ ПРОДАДАТ ЗА 50 ЛВ.
34
4
 
16
 
! Отговори
petar stojn4ev преди 8 години
ако бях учител и получавах мизерната им заплата и аз щях срещу 50 лева да им дам готовите одговори хора не разбрахте ли че докато няма адекватно заплащане на учителите образованието ще върви стремително надолу стига сте завиждали че ивие видители получавате ниска заплата но си гледати работата съвестно това се нарича офчедушие кгато излезнаха учителите на митинг преди години никои не ги подкрепи и сега виждате резултатите полуграмотни имързеливи ученици
33
3
 
28
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
Студентите и те по същия начин завършват. Особено тези които за детски учители, без значение дали са начални учители или в горните класове. Всички завършват с преписване, с подсказване по телефона (слушалки) и какво ли не. После тези същите неграмотници ще очакваме да учат нашите деца... как ще ги учат, та те самите не знаят нищо. Тъпо, много тъпо е поколението след 90-та година. Мързеливо и неграмотно поколение. А след тях ще става още по зле, защото няма кой да учи децата. Трагедия направо.
32
0
 
7
 
! Отговори
До Georgi преди 8 години
Ако можеше да го напишеш това всичкото на кирилица може би щеше да мислиш по друг начин....
31
7
 
1
 
! Отговори
Georgi преди 8 години
Abe kakvo ste trugnali da se vjivqvate? Uchenieto do 12-ti klas a osobeno v Balgaria e edno absolutno izlishno i tupo zanimanie koeto te tormazi i ne te uchi na nishto, sled zavurshvaneto na 12-ti razbirash, che nishto ne umeesh i nishto ne mojesh tui kato tova obrazovanie koeto se predlaga v Balgaria e pulna tupotiq koqto e nenujna i ostarqla. Za da ima kakvo da predlojish na pazara trqbva da uchish specializirano taka che bravo na tiq uchiteli, hem pravqt lev hem horata ne ostaat s 3-ki.
30
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 8 години
май вредата е нанесена от битиви, а не от това , че двама с преписване скърпили тройка. С тойка нямаш никакъв шанс.А да вземеш диплома е важно за живота ти. А и на учителките не им плащат достатъчно. Прави са си децата
29
0
 
4
 
! Отговори
! преди 8 години
EEE те тва е еволюция, а после на пазара про.....туция !