35-годишна професорка - ректор на Стопанската академия

Теодора Димитрова наследява на поста Величко Адамов
Обновена: 29 май 2015 07:00 | 28 май 2015 22:02, Екип на Dnes.bg
121
35-годишна професорка - ректор на Стопанската академия
Проф. Теодора Димитрова. Снимка: Стопанска академия, архив

35-годишната професор Теодора Димитрова стана ректор на Стопанската акадимия "Д.А.Ценов" в Свищов. Тя бе избрана днес със 108 гласа "за" от 131 присъстващи.

Така младата преподавателка по Финанси стана наследничка на досегашния ректор проф.  Величко Адамов, съобщава "Труд". Той изкара два мандата. За изминалите 8 години проф. Адамов се прочу, след като около него гръмнаха скандали като научен ръководител на плевенския лобист Красимир Георгиев и соарета с фолкпевици, възпитанички на ВУЗ-а.

Разследван беше за финансови операции с пари на академията, но проверките бяха прекратени с мотив, че няма данни за извършени нарушения. Вълнения предизвика присъждането на професорската му титла от румънски университет. Трусове имаше и покрай идеята му да изгради алея с паметници на бившите ректори на академията, за които имаше жалби, че са финансирани от преподавателите и са вдигнати незаконно.

Битката за ректорския пост не мина гладко.

Още преди два месеца бе сформиран Инициативен комитет, който провъзгласи доц. Иван Марчевски като кандидат за поста. С наближаването на вота привържениците му депозираха жалби до Административния съд във Велико Търново, до Районната прокуратура в Свищов и до Министерството на образованието за допуснати нарушения при подготовката за провеждане на Общо събрание. В Административния съд в старата столица бе образувано дело, което ще се гледа на 9 юни.

"Докато не бъде разгледана жалбата срещу Общото събрание от съда, то не би трябвало да се състои. Въпреки това на 20 май бе проведено първото заседание на новото Общо събрание, на което бе издигната кандидатурата на проф. Теодора Димиторва. Доц. Иван Марчевски пък отказа участие заради становището на прокуратурата и просветното министерство, че в академията се допускат нарушения", коментира юристът Калин Костов, който е сред поддържниците на доц. Марчевски.

Според прависта сега казусът е в ръцете на министъра на образованието, който трябва да го разреши. "Новоизбраният ректор е нелигитимен, а мандатът на стария е изтекъл. Заради това още в петък от министерството трябва да назначат служебен ректор", категоричен е Калин Костов.

Проф. Величко Адамов пък не крие, че е доволен от избора на проф. Теодора Димитрова. "Тя беше най-младият професор в страната. Сега вече е ректор. Такива кадърни и амбициозни хора трябва да се издигат, а ние по-опитните ще им помагаме в управлението. Изборът е напълно законен. Имаме официално становище от съда, в което се казва, че обжалването на процедурата за Общо събрание не спира нейното изпълнение", коментира пред "Труд" проф. Величко Адамов.

Той заяви, че по време на кампанията за обидни квалификации е завел дела за клевета срещу двама професори от академията и е предявил искове за по 100 000 лв. обезщетения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
22
 
! Отговори
Доко преди 8 години
Тази беше любовница на Величко...Напомня ми на историята с Путин/Медведев..
30
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха-ха-ха! Я познайте как е станала професор на 35? в Сунай-младият професор стана такъв на 52, а тая на 35 професор! Браво, моме! Ама няма да те питам как успя, че все пак тоя сайт и деца го четат.
29
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази ми е преподавала навремето още като млада докторантка, готина е. А че е човек на скандалния професор Величко Адамов, спор няма.
28
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много жалко за този толова тих и хубав град в миналото. А не знам дали знаете ,че Свищов в миналото е бил роден град на много заможни българи, и там има най-много училища дарени от богати българи. Всички големи и красиви сгради са дарени от видни Свищовлии -като се започне от ЧИТАЛИЩЕТО, АКАДЕМИЯТА, ТЪРГОВСКАТА ГИМНАЗИЯ,ПОЛУВИСШИЯ ИНСТИТУТ И ДРУГИ УЧИЛИЩА. А сега гражданите на СВИЩОВ ВЕЧЕ СЕ СРАМУВАТ ДА КАЖАТ ,ЧЕ СА РОДОМ ОТ СВИЩОВ !И ТОВА Е ЗАСЛУГА НА ФЕОДАЛИТЕ -КМЕТА И РЕКТОРА НА АКАДЕМИЯТА
27
5
 
41
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 8 години
Тази дама се хвали, че си е написала хабилитационния труд, докато се печала на плажа! Междувременно не е била научен ръководител на нито един докторант, когато става професор! От нея би излязла чудесна сервитьорка, но нищо повече. А сега нека видим колко дни ще изкара като "ректор".
26
3
 
44
 
! Отговори
Опа преди 8 години
Не мога да си представя кога завърши тази дама и как за 10 години след завършване стана професор! Аман от българската връзка във всяко нещо!
25
2
 
20
 
! Отговори
45 преди 8 години
хора , лошото на измислените с вишУ ,че ги спускат отгоре и ни стават началници а най-страшното е че стават много деспотични,нагли и самозабравени манерки които избиват комплекси
24
2
 
32
 
! Отговори
ж преди 8 години
на 35 - професор на 37 академик и архонт,
23
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДАРИТЕЛЯТ ДИМИТЪР ЦЕНОВ ВЕЧЕ ОТ 10-15 ГОДИНИ СЕ ОБРЪЩА В ГРОБА ....
22
2
 
30
 
! Отговори
ИВА преди 8 години
СВИЩОВ Е ВЕЧЕ ФЕОДАЛНА СОБСТВЕНОСТ НА АДАМОВ И НА КМЕТА БЛАГОВ. ТАКА КАКТО Е ИЗБРАНА ТАЗИ МАША НА АДАМОВ ,ТАКА ЩЕ БЪДЕ ИЗБРАН И ЗАМЕСТНИК НА БЛАГОВ-ОТНОВО МАША. ФЕОДАЛИТЕ ВЕЧЕ СА ФАКТ И ГОРКО ИМ НА СВИЩОВЛИИ. ФАКТ Е ,ЧЕ ЕДНИ ОТ НАЙ-ТЪРСЕНИТЕ ЗАВЪРШИЛИ ИКОНОМИСТИ В АКАДЕМИЯТА ПРЕДИ ГОДИНИ БЯХА НАЙ-ТЪРСЕНИ ,А СЕГА САМО КАТО СЕ ЧУЕ ,ЧЕ СА ЗАВЪРШИЛИ В СВИЩОВ И НИКОЙ НЕ ГИ ИСКА !
21
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За младите - учете истински науки, инженерство или програмиране.МОже да си сверявате часовниците по интернет колко знаете и можете.Ако можете учете в Европа - това е единственото ни предимство от членството в ЕС.Искам да ви кажа, че на т.н запад дойде вълната от глобализацията -пълно е със студенти учещи магистратура и докторат от Китай, Индия и Иран,които са в пъти по-добри от местните.Ако същите специалисти дойдат тука ще ни отнесат като тайфун, занас ще има места само за чистачи.
20
8
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
На бат Бойко Калинките нямат свършване !
19
2
 
39
 
! Отговори
лл преди 8 години
Произвеждането на такъв "професор" е активно мероприятие. Просто поредната марионетка. Дано съдът да вкара ред там, че иначе яка им душа на малкото останали свестни.
18
1
 
40
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Всички чалга пръчки се сдобиха с вишУ ! Сутрин ги показват по телевизията , гледат умно и поучават...
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди години един велик антифашист,активен борец против "фашизъма и капитализъма",върл противник на Т.Живков и велик ДЕМОКРАТ,писател и поет по подобни случаи беше писал:"По..бе се,по...бе се- па стане поетеса"...Както казваше един приятел:"Защо не съм жена- да си имам само една мъничка дупчица на правилното място,та да види света как се прави кариера..."Всичко това изобщо не се отнася за "лика" от горната картинка и други дамски физиономии в науката, управлението и политическите ни партии
16
14
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната герберастка калинка. Със сигурност е вярна на Партията. Може би дори е написала поема за Вожда.
15
1
 
45
 
! Отговори
до 23 преди 8 години
Ми не щото е жена, просто има нереална академична творческа биография - то това нейното не е изключение, има и други такива, с по 2-3 съавтори, дето пишат по много статии и книги на година или заемат длъжности, позволяващи им широк поглед върху научната и издателската дейност на научната организация или просто са някакви близки на някой голям шеф по симпатии ;)
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ne zachoto e gena a zachato vsichko e laga..i tazi e porednata koato ni a probutvat....ne moge za 1g da napichech tolkova knigi trabva i da spich
13
71
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
защото е ЖЕНА ,нали ?! затова газ пикаете от яд ! ако беше мъж щеше да има ,,ееебати пича,колко е умен ,колко е гениален ,колко е велик и тооолкова млад ,цъ цъ цъ ,,Успех на професор Димитрова !!!
12
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ааа, тя от 31 годишна възраст е заместник ректор на СА и от същата година е и "главен редактор/ГОДИШЕН АЛМАНАХ НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ДОКТОРАНТИ" - е явно има качества от малка още :)!