Жълт код за вятър в 19 области

Най-силни превалявания от дъжд ще има в Рило–Родопската област
28 май 2015 10:06, Василия Пейчева
1
Жълт код за вятър в 19 области
Снимка: архив, Булфото

Жълт код за вятър е обявен в 19 области. Речните нива се понижават или задържат, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за вятър в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Габрово, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Перник и Благоевград. Ще духа силен вятър от север-северозапад със скорост 14-17 м/с и пориви до 20 м/с.

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито.

По данни и прогнози за днес ще има превалявания на по-малко места и валежите няма да бъдат интензивни. Количествата ще са между 5 и 10 л/кв.м, но главно в Рило–Родопската област и ще има все още интензивни валежи с количества до около 20 л/кв.м.

В петък на отделни места ще превали слабо – количествата ще са до 3 л/кв.м, в събота – без валежи.

През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са се задържали. Незначителни повишения са отчетени при отделни измервателни пунктове и в четирите басейна. Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за средни води.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари