Българските пушачи – шести в света, втори в ЕС

НПО-та: Забраната за пушене на закрито не се спазва!
29 май 2015 14:57,
45
Българските пушачи – шести в света, втори в ЕС
Снимка: flickr

България е на второ място в Европа и на шесто място в света по броя на пушачите, коментира пред БТА д-р Гергана Гешанова - председател на Коалицията за живот без тютюнев дим.

По думите й в голяма част от държавите са си поставили за цел в близките 15-20 години броят на пушачите да се сведе до 5 на сто от населението.

Още по темата

"България трябва да се присъедини към Протокола към Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация", призова д-р Маша Гавраилова - експерт на неправителствената организация "България без дим".

Представителите на неправителствените организации са единодушни, че забраната за тютюнопушене на закрити обществени места в България не се спазва и че е необходимо да се повишат санкциите за нарушителите.

Анкета, извършена от Асоциацията на студентите медици в България сред 852 студенти в медицинските университети в страната, показва, че 67 на сто от тях не пушат, а над 86 на сто подкрепят въведената забрана за тютюнопушене, каза Симеон Георгиев от асоциацията.

Почти 90 на сто от анкетираните заявяват, че забраната не се спазва и трябва да се наложат много по-високи санкции, за да има ефект.

На 31 май ще се отбележи Световният ден без тютюн под мотото: "Да спрем незаконната търговия с тютюневи изделия!"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да плащаш пари да си скапваш дробовете и тялото - типично български балами :) Давайте, щом така ви харесва. Всеки пушач НАПЪЛНО СЪЗНАТЕЛНО е започнал така че ако последват проблеми си е за негова/нейна сметка. Отговорността даже и тук липсва при българите. Не може да пушиш и като закъсаш, да искаш помощ. Това трябва да се премисля от всеки, още повече от 13-14 годишните, хващащи цигара за първи път: ЗАСЛУЖАВА ЛИ СИ?!
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пушачите намаляват и няма кой да плаща акциз.
18
5
 
9
 
! Отговори
бай Пешо преди 8 години
Ние, пушачите сме полезни хора - унищожаваме вредните цигари.
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СЛАВА БОГУ, ЧЕ СА БЪЛГАРСКИ ПУШАЧИ, ЧЕ ДА ВИ ПЪЛНЯТ ХАЗНАТА И НЗОК С АКЦИЗИ ПО 3 МЛРД НА ГОДИНА ...... МАРУЛИТЕ ДА СИ ХОДЯТ ПО ПАРКОВЕ.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МомоСпоред мен не е хеоходимо някой да виси непрекъснато на главата ти и да те контролира. Би трябвало сами да поемем осъзната отговорност.
15
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дубъл на акцизите! Умният човек не пуши - на него му пушат!
14
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 9Кифло, ти ли ми плащаш цигарите ?!? Да пуша, но не ям тортички, не ползмам дамски превръски, гримове и чорапогащници. Не ходя на коламаска маникюр и фризьор.... Давам по 5 лв. на ден от МОИТЕ пари за да си начеша крастата и не гледам в чужди портмонета.
13
9
 
13
 
! Отговори
зле преди 8 години
скоро се върнах от Ню Йорк, там дори са забранили пушенето в парковете. на входа на всеки парк има табела, че не се пуши и не видях някой да НЕ спазва. смеят ли, яко бъркане в джоба ще има после. тук е анадола, поне по манталитет.
12
4
 
5
 
! Отговори
do 12 преди 8 години
da prav si ama kato im go kaje6 na pu6a4ite i sa obojdat,no tova si e samata istina ima mnogo takiva s po 400lv i polovinata da gi davat za cigari
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунистите са виновни и най-вече военните.
10
4
 
13
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Като говорите за НПО-та трябва да уточните, че в случая става дума за истински граждански организации, а не за гадните *** от Амнестита, Хюмъни, Хелзински комитети и Отворени Общества.
9
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки, който си дава парите за цигари, просто няма право и дума да обели, че нямал пари. Познавам хора, които печелят по има няма 1000лв. на месец и пушат по една кутия на ден, което е, меко казано, неприемливо.
8
4
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
xa xa pone po edno ne6to da sme na parvite mesta,seriozno koito se e zaxvnal s taq bolest trudno nqkoi se e otkazal az sam vijdal xora koito s postavena diagnoza rak na belite drobove i pak da pu6at,tova e kato krastata kolkoto pove4e se 4e6e6 pove4e te sarbi,nqma ottarvane
7
0
 
17
 
! Отговори
V преди 8 години
За спазването на забраната за пушене на закрито съм. Просто катo чуя НПО и ми се повдига!
6
8
 
13
 
! Отговори
CC преди 8 години
Много добре, браво. Продължавате с провокациите и настройване на хора едни срещу други на незначителни теми като тютюнопушене. А не казвате нищо за арестите в Гърмен, нали. Или ако кажете ще е тооолкова завоалирано, да не вземате да засегнете
5
7
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Боже,Божее,колко...мъка има по този свят Божее.(и колко паралии,даващи си...последните пет лева за...дим)
4
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ясно, само пушачите се представяме добре и на световно ниво, останалите сте се назад в класациите :)
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаме тютюнопроизводители, имаме 2 големи завода производители, тировете с контрабандни цигари преминават спокойна границите ни, те седнали със забрана за пушене на закрито да ограничават тютюнопушенето. Грънци!
2
3
 
10
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Забраната не се спазва, защото няма кой да следи за налагането й(този сайт И с ударение не поддържа).
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много добре, още малко и ще сме шампиони по пушене...