9 години по-късно: Възраждат Роженския събор

Организаторите очакват над 350 000 души да посетят събитието
Обновена: 1 юни 2015 13:58 | 1 юни 2015 13:00,
4
9 години по-късно: Възраждат Роженския събор
Снимка: архив Булфото

След 9-годишно прекъсване се възражда Роженският събор. От 17 до 19 юли на роженските поляни в Родопа планина ще се състои Националният събор на народното творчество и животновъдство "Рожен", съобщиха организаторите от сдружение "Рожен - Наследство в бъдещето" и Община Смолян.

Събитието е наследник на Националния фолклорен събор "Рожен". То ще съчетае етнокултурния аспект на събитието с животновъдството, което е традиционен поминък и е в основата на народната култура, фолклора, занаятите и съответните дялове от българската икономика.

В трите дни на три сцени ще се състои Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор. В мобилни експозиции ще бъдат подредени музейни изложби за скотовъдството по нашите земи, историята на Роженския събор и етнографски сбирки от региона. Ще се представят различни видове традиционни занаяти, местни обичайни ястия и печива.

Посетителите на събора ще видят породисти овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване в специализирани изложения.

В програмата на събитието са включени фермерски състезания по доене и стрижба на овце, по теглене на товари от коне тежковози, по майсторско обезкостяване на агнета, народни борби, шоу с кучета.

Школа "Багатур" ще демонстрира конни и бойни умения, мрежа "Хлебни къщи" ще покаже "Театър на трохите", а Ути Бъчваров ще сготви най-големия родопски курбан. Вечерите ще завършват с грандиозни концерти, изпълнения на нестинари и народни веселби.

Очаква се Националният събор на народното творчество и животновъдство "Рожен" да бъде посетен от над 350 000 души.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
0
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Igri za plebsa da ima. Nishto che xliab niama.
3
0
 
15
 
! Отговори
сиайна преди 8 години
БРАВО,ЕХА.ТОВА Е БОЖЕСТВЕНО КРАСИВО.РАДВАМ СЕ ЧЕ ДОЖИВЯХ ОТНОВО ДА ИМА РОЖЕНСКИ СЪБОР.ЩЕ НИ ИМА БЪЛГАРИТЕ.ЧУДЕСА СА НУЖНИ КАТО ТОВА.
2
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ни прави народ...браво
1
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като хлапе съм воден на събора. Беше невероятно. Пазя прекрасни спомени. Само си спомням, че баща ми паркира Москвича на километри от поляняните. Дано сега е по-уредено. Ще ми се и аз да заведа децата си за да усетят магията на родопската песен в натуралната и среда.