Село Долен на крак заради незаконни пристройки на семейство

Кметът предлага да се дава траен статут на незаконен етаж от къща
Обновена: 4 юни 2015 16:09 | 4 юни 2015 15:11,
6
Село Долен на крак заради незаконни пристройки на семейство
Снимка: архив Булфото

В отворено писмо чрез медиите кметът на Златоград Мирослав Янчев заявява, че търси варианти за преодоляване на възникналото социално напрежение в с. Долен във връзка със заповедта за разрушаване като незаконно строителство на жилищен етаж от къща.

Кметът е отправил предложение да се обмислят законодателни промени, които да дадат възможност за получаване на траен статут на строежи, изградени в собствен имот, незастрашаващи чужда собственост и отговарящи на строителните норми.

В с. Долен и днес продължават протестите на местни жители, които не допускат да се премине към разрушаване на пристройка на сем. Камберови, за която има заповед за премахване като незаконно строителство. Пристройката представлява единствено жилище за две семейства и нейното премахване създава масово социално напрежение сред жителите на с.Долен, се посочва в писмото.

Според кмета Мирослав Янчев казусът с незаконната пристройка е допълнително утежнен от това, че собствениците на имота не са се съобразили с поредицата предписания, издадени от Общината. От момента на констатиране на незаконното строителство в края на 2011 г., Общинската администрация непрекъснато е изпращала писма за спиране на строежа до изясняване на обстоятелствата. Създава се ситуация, която за сем. Камберови е несправедлива, но от местната власт се изисква прилагане на разпоредбите на действащото законодателство, заявява кметът на Златоград.

От Общината припомнят, че процедурата по премахване на незаконното строителство в с. Долен е в изключителната компетентност на ДНСК.

Като представител на местната власт, защитаващ интереса на местната общност, отправих предложение за такива законодателни промени, които да обследват възможността за получаване на траен статут на строежи, изградени в собствен имот, незастрашаващи чужда собственост, отговарящи на строителните норми, посочва Мирослав Янчев в писмото. Той допълва, че строежът в Долен не е в противоречие с установените параметри на застрояване, съгласно влязъл в сила ПУП и би било целесъобразно подобен вид строежи да не бъдат определяне като незаконни, а да се третират като строежи, за които може да се приложи режим на обследване, съгласно разпоредбите на чл.224 от ЗУТ. Още повече, ако изграденият строеж не застрашава обществения интерес и е подходящ по местонахождение, какъвто е случаят в с. Долен, се посочва в писмото.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е да платят по 1.10 за кварат в собствения си имот,пък дано се разминат,като ромите с незаконни строежи.Да спрат да прилагат двоен стандарт от типа:за ромите може,за българи - не.Всички сме граждани на тази държава.Оказва се,че който плаща данъци е виновен,а който смуче държавата с помощи има право на всичко - да краде,убива и да строи незаконно.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 1 ако бяха мургавички цяла българия , на крак нали са от нашите е ще ги съборим хора разберете няма бъллгарин , турчин, *н, евреин , всички сме хора всеки може да извърши незаконна дейност
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това обикновено се получава по подаден сигнал от комшиите. Иначе няма логика някой да се занимава с някаква си пристройка строена в собствен имот в някакво си село из Родопите та чак и до медиите да стигне.
3
0
 
12
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Не е същото, анонимнико!Едното е в собствен парцел и е уширение към вече съществуваща урегулирана постройка, а другото е строене където ти скимне и както ти скимне.Нямат нищо общо двете неща.
2
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно. Ако тези бяха роми дали с."Долен" щеше да се вдигне на протест, за да защити противозаконната застройка?Двуличници.
1
2
 
16
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Е, да. Българи са си постоили няколко стаички в СОБСТВЕНИЯ си имот. Нормално е да искат да им я съборят, ако нямат нужните документи. Виж, ако бяха по-мургавички всичко щеше да е според правилата.